Σε γλωσσικό (;) παράπτωμα υπέπεσε η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, η οποία σε δηλώσεις της για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων αποκάλεσε την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας... Μακεδονία.
Η κυρία Μέρκελ μιλώντας για το κατά πόσο θα επηρεάσει την ένταξη των βαλκανικών χωρών η ευρωπαϊκή κρίση χρέους είπε:

«Εάν κάποιες χώρες έχουν χρέη, δεν θα αφήσουμε τις άλλες στον προθάλαμο εξαιτίας αυτού. Είναι πολύ σημαντικό, για παράδειγμα, η Σερβία να συνεργάζεται με το Κόσοβο, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη να εκλέξει Κυβέρνηση, η Μακεδονία να επιλύσει την εκκρεμότητα με την Ελλάδα γύρω από το όνομα. Όλα αυτά πρέπει να επιλυθούν, αλλά εάν η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία έχουν δυσκολίες δεν θα αφαιρέσουμε την προοπτική από άλλες χώρες».

«Η προοπτική ενσωμάτωσης στην Ε.Ε. είναι ανοιχτή για όλες τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και αυτό εξαρτάται μόνο από την εκπλήρωση των προϋποθέσεων εκ μέρους των χωρών αυτών. Η σημερινή κρίση χρέους στην Ευρώπη δεν θα επηρεάσει τις χώρες αυτές να γίνουν μέλη της ΕΕ», ανέφερε η κ. Μέρκελ, σε συνέντευξη της στην κροατική κρατική τηλεόραση (HRT), ενόψει της επίσκεψής της στο Ζάγκρεμπ.