current views are: 8

15 Αυγούστου 2018
Δημοσίευση16:12

Απαγορεύτηκε στη Νέα Ζηλανδία η πώληση κατοικιών σε αλλοδαπούς

Στόχος η συγκράτηση των τιμών

Δημοσίευση 16:12’

Στόχος η συγκράτηση των τιμών

Με στόχο να συγκρατήσει τις τιμές των ακινήτων που καλπάζουν τα τελευταία χρόνια, η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδλιας απαγόρευσε με νόμο την πώληση κατοικιών σε αλλοδαπούς.

Η απαγόρευση αφορά μόνο τους αλλοδαπούς που δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι της χώρας, ενώ οι πολίτες της Αυστραλίας και της Σιγκαπούρης εξαιρούνται από το μέτρο χάρη στις συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου. Όλοι οι υπόλοιποι αλλοδαπού χάνουν το δικαίωμα αγοράς υφιστάμενων κατοικιών, αν και θα τους επιτρέπονται περιορισμένες επενδύσεις σε διαμερίσματα και μεγάλα κατασκευαστικά έργα,

«Η κυβέρνηση αυτή πιστεύει ότι οι κάτοικοι της Νέας Ζηλανδίας δεν πρέπει να παραγκωνιστούν από ευκατάστατους ξένους αγοραστές» δήλωσε σύμφωνα με το BBX ι υπουργός Εμπορίου και Οικονομικής Ανάπτυξης, ο οποίος χαρακτήρισε την απαγόρευση «ορόσημο».

Το στεγαστικό πρόβλημα και η ιδιοκτησία από αλλοδαπούς ήταν σημαντικό ζήτημα ενόψει των τελευταίων εκλογών, στις οποίες η προηγούμενη συντηρητική κυβέρνηση παραχώρησε τη θέση της στην κεντροαριστερά έπειτα από εννέα χρόνια.

Την τελευταία δεκαετία, οι τιμές των κατοικιών σε όλη την επικράτεια της Νέας Ζηλανδίας έχουν αυξηθεί κατά 60%, ενώ στο Όκλαντ, τη μεγαλύτερη πόλη, έχουν σχεδόν διπλασιαστεί.

Τον Ιούλιο, η μέση τιμή πώλησης κατοικιών ανερχόταν στα 550.000 δολάρια Νέας Ζηλανδίας, ή 320.000 ευρώ.

Ωστόσο το ποσοστό ξένης ιδιοκτησίας παραμένει μικρό παρά την εισροή Κινέζων επενδυτών, καθώς οι αλλοδαποί αγοραστές αντιστοιχούσαν μόλις στο 3% των πωλήσεων κατοικιών τον Ιούνιο.


σχετικα αρθρα