current views are: 5

17 Αυγούστου 2018
Δημοσίευση06:48

Μείωση της συνταγογράφησης οπιοειδών επιδιώκει η κυβέρνηση Τραμπ

Ο Αμερικανός πρόεδρος πιέζει εξάλλου τον υπουργό Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς να πάει στα δικαστήρια φαρμακευτικές εταιρείες για την κρίση των οπιοειδών.

Δημοσίευση 06:48’

Ο Αμερικανός πρόεδρος πιέζει εξάλλου τον υπουργό Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς να πάει στα δικαστήρια φαρμακευτικές εταιρείες για την κρίση των οπιοειδών.

Στο πλαίσιο των προσπαθειών της για την αντιμετώπιση της κρίσης των οπιοειδών, η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ εισηγήθηκε την Πέμπτη να μειωθεί κατά έως και 15% από φαρμακευτικές εταιρείες των ΗΠΑ η παραγωγή των έξι οπιοειδών αναλγητικών τα οποία χρησιμοποιούν περισσότεροι οι τοξικοεξαρτημένοι την επόμενη χρονιά.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους, το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και η ομοσπονδιακή υπηρεσία δίωξης ναρκωτικών (DEA) τόνισαν ότι η πρόταση για τη μείωση της παραγωγής των σκευασμάτων αυτών εντάσσεται στην προσπάθεια της κυβέρνησης του προέδρου Τραμπ να μειωθεί η συνταγογράφηση οπιοειδών κατά το ένα τρίτο μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.

Ο Τραμπ πιέζει εξάλλου τον υπουργό Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς να πάει στα δικαστήρια φαρμακευτικές εταιρείες για την κρίση των οπιοειδών.

«Θα ήθελα να γίνει ομοσπονδιακή αγωγή εναντίον αυτών των εταιρειών», ανέφερε ο ρεπουμπλικάνος πρόεδρος κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού του συμβουλίου την Πέμπτη. Δεν κατονόμασε τις εταιρείες.

Η εξάρτηση από τα οπιοειδή –συνταγογραφούμενα αναλγητικά, ηρωίνη, φαιντανύλη– είναι ένα κοινωνικό πρόβλημα το οποίο δεν σταματά να διογκώνεται, ειδικά σε αγροτικές περιοχές. Σύμφωνα με τα Κέντρα για τον Έλεγχο και την Πρόληψη Ασθενειών (CDC), τα οπιοειδή ενοχοποιούνται για πάνω από 49.000 θανάτους από υπερβολική δόση στη χώρα το 2017.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης και η DEA ανέφεραν συγκεκριμένα ότι προτείνουν να μειωθούν οι ποσοστώσεις της παραγωγής της οξυκωδόνης, της υδροκωδόνης, της οξυμορφόνης, της διυδρομορφινόνης, της μορφίνης και της φαιντανύλης από 7% μέχρι 15% το 2019.

Έχουν ήδη γίνει εκατοντάδες αγωγές από Πολιτείες, Κομητείες καθώς και δήμους στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής εναντίον εταιρειών που παράγουν οπιοειδή, όπως οι Purdue Pharmaceuticals LP, Endo International Plc, Mallinckrodt Plc και Johnson & Johnson, προκειμένου να λογοδοτήσουν διότι συνέβαλαν σε αυτή την επιδημία.

Καμιά από τις εταιρείες δεν σχολίασε τις κυβερνητικές ανακοινώσεις.

Τον Μάρτιο, ο Τραμπ παρουσίασε ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης που περιλαμβάνει τη μείωση της συνταγογράφησης οπιοειδών με την επιβολή αλλαγών σε ομοσπονδιακά προγράμματα και τη χρηματοδότηση διαφόρων πρωτοβουλιών, αλλά και την επιβολή βαρύτερων ποινών σε διακινητές ναρκωτικών. Ο Τραμπ πρότεινε παράλληλα να επιβάλλεται η θανατική ποινή σε διακινητές ναρκωτικών, πρόταση πάντως που ελάχιστοι ειδικοί σε θέματα ναρκωτικών και σε νομικά ζητήματα έχουν υποστηρίξει.

Πηγή: ΑΠΕ


σχετικα αρθρα