Σφοδρές μάχες λαμβάνουν χώρα λίγες ώρες μετά την κατάληψη της Τρίπολης από τους αντικαθεστωτικούς στη Λιβύη.
Σύμφωνα με το Αλ Αραμπίγια, δυνάμεις πιστές στοΜουάμαρ Καντάφι έχουν εμπλακεί σε σφοδρές μάχες με εξεγερμένους στην Μπουκάμας, περίπου 17 χλμ. από τα σύνορα με την Τυνησία

Το κανάλι, το οποίο εδρεύει στο Ντουμπάι, μετέδωσε ότι δυνάμεις του Καντάφι πλήττουν με βαρύ πυροβολικό τους εξεγερμένους σε μια προσπάθεια να τους εμποδίσουν να φθάσουν στο συνοριακό φυλάκιο της Ρας Τζαντίρ.

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου (CNT), του πολιτικού οργάνου των Λίβυων εξεγερμένων, δήλωσε σήμερα ότι μπορεί να παραιτηθεί για να διαμαρτυρηθεί κατά των πράξεων εκδίκησης στις οποίες, σύμφωνα με τον ίδιο, προβαίνουν ορισμένοι εξεγερμένοι.

"Αυτός θα μπορούσε να είναι ο λόγος ή η αιτία της παραίτησής μου" προειδοποίησε ο Άμπντουλ Τζαλίλ, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Βεγγάζη.

"Οι εξεγερμένοι ξεκίνησαν την επανάσταση κατά του καθεστώτος αρχικά με τις ειρηνικές διαδηλώσεις. Ανέλαβαν την ευθύνη αυτής της στρατιωτικής μάχης και την ευθύνη της ασφάλειας στις πόλεις μας" πρόσθεσε.

"Ο φόβος μου αφορά σήμερα ορισμένες παράνομες πράξεις και τις διαταγές των ηγετών των εξεγερμένων, ιδιαίτερα τις πράξεις εκδίκησης. Ο ρόλος μου μετά την πτώση (του Καντάφι) θα συνεχιστεί, εκτός και αν χάσω των έλεγχο που απαιτείται για να επιτύχουμε τους στόχους μας. Ελπίζω ότι οι εξεγερμένοι μας θα αναλάβουν τις ευθύνες τους" υπογράμμισε.Άφαντος ο Καντάφι

Αγνοείται προς το παρών πάντως η τύχη του ίδιου του Μουαμάρ Καντάφι, αφού οι εξεγερμένοι παραδέχονται πως δεν ξέρουν πού μπορεί να βρίσκεται.

Το αμερικανικό πεντάγωνο εκτιμά πως ο Καντάφι βρίσκεται ακόμα στη Λιβύη, ενώ το αρχηγείο του αναμένεται να βομβαρδιστεί από δυνάμεις του ΝΑΤΟ αμέσως μετά το πέρας της προσευχής στη δύση του ηλίου.

Πάντως, ο γιος του Καντάφι, Σάνντι έχει συλληφθεί μαζί με τα άλλα δύο αδέρφια του, Σαιφ Αλ Ισλάμ και Μοχάμεντ.
Παρέμβαση του Εισαγγελέα του ΔΠΔ για τους συλληφθέντες

Ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου δήλωσε από τη μεριά του ότι έχει έρθει σε επαφή με τους εξεγερμένους στη Λιβύη αλλά χρειάζονται περισσότερες συνομιλίες για να καθοριστεί ο τρόπος με τον οποίο θα μεταφερθούν οι συλληφθέντες ύποπτοι στη Χάγη.

Ο εισαγγελέας Λουίς Μορένο-Οκάμπο δήλωσε ότι είχε σήμερα συνομιλίες με το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο των εξεγερμένων σχετικά με τις προσπάθειες του προκειμένου να σταθεροποιήσει την κατάσταση στην Τρίπολη και να εγγυηθεί την ασφάλεια, και πρόσθεσε ότι δεσμεύτηκε να υποστηρίξει τις προσπάθειες αυτές.

"Οι περαιτέρω συνομιλίες θα καθορίσουν τον ακριβή τρόπο για να προχωρήσουμε, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας να συλλάβουν και να παραδώσουν στο δικαστήριο τα τρία άτομα που φέρονται να έχουν διαπράξει εγκλήματα", αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Μορένο-Οκάμπο.

Το ΔΠΔ εξέδωσε εντάλματα σύλληψης σε βάρος του Μουάμαρ Καντάφι, του γιου του Σάιφ και του επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Λιβύης Αμπντάλα αλ Σενούσι τον Ιούνιο με την κατηγορία των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας αφότου το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ παρέπεμψε την κατάσταση στη Λιβύη στο Διεθνές Δικαστήριο τον Φεβρουάριο.Έκτακτη σύνοδος Κορυφής του ΟΗΕ για τη Λιβύη

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν ανακοίνωσε  ότι θα συγκαλέσει σύνοδο κορυφής αυτή την εβδομάδα σχετικά με την κατάσταση στη Λιβύη, παρουσία ηγετών της Αφρικανικής Ένωσης και του Αραβικού Συνδέσμου καθώς και άλλων περιφερειακών οργανισμών.

"Ζούμε μια στιγμή που μας γεμίζει ελπίδα, αλλά υπάρχουν και κίνδυνοι", δήλωσε ο Μπαν, προτείνοντας τη βοήθεια του ΟΗΕ για να διασφαλιστεί η πολιτική μετάβαση στην Λιβύη, όπου η πρωτεύουσα Τρίπολη πέφτει πλέον στα χέρια των ανταρτών.

Ο Μπαν ζήτησε από τις δυνάμεις που είναι πιστές στον Μουάμαρ Καντάφι να σταματήσουν να πολεμούν και να επιτρέψουν τη μεταβίβαση της εξουσίας.Απόφαση του ΟΗΕ για τη «μετά Καντάφι εποχή» ζητά η Ισπανία

Η Ισπανία ζήτησε "την υιοθέτηση το ταχύτερο δυνατό μιας νέας απόφασης" του ΟΗΕ που θα επικυρώνει "την μετά Καντάφι εποχή" στη Λιβύη, ανακοίνωσαν σήμερα οι Ισπανοί υπουργοί Εξωτερικών Τρινιδάδ Χιμένεθ και Άμυνας Κάρμε Τσακόν.

Η Μαδρίτη "υποστηρίζει τη σύγκληση μιας συνόδου της ομάδας επαφής για τη Λιβύη με τη συμμετοχή των νέων λιβυκών αρχών για να μάθουμε τις άμεσες προτεραιότητές τους και τα σχέδιά τους", προσθέτουν οι δύο υπουργοί σε ανακοίνωσή τους.

Στη μελλοντική απόφαση του ΟΗΕ θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η νέα κατάσταση στη Λιβύη, "να αναγνωρίζονται οι νέες λιβυκές αρχές και να επιβεβαιώνεται το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων των πρώην αξιωματούχων" του καθεστώτος του Καντάφι, επισημαίνεται στην ανακοίνωση.


A.A.