current views are: 10

17 Αυγούστου 2018
Δημοσίευση12:32

Νέο τουρκικό «όχι» στην απελευθέρωση του πάστορα – Τραμπ: Δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια

Νέος γύρος στην αντιπαράθεση Άγκυρας – Ουάσινγκτον

Δημοσίευση 12:32’

Νέος γύρος στην αντιπαράθεση Άγκυρας – Ουάσινγκτον

Η Τουρκία αρνήθηκε και πάλι να άρει τον κατ’ οίκον περιορισμό του αμερικανου πάστορα Μπράνσον, δήλωσε ο δικηγόρος του. Οργισμένη ήταν η αντίδραση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Μπράνσον, πάστορας της Ευαγγελικής Εκκλησίας που διαμένει στη Σμύρνη, δικάζεται στην Τουρκία με κατηγορίες για τρομοκρατία. Η υπόθεσή του βρίσκεται τώρα στο κέντρο της διπλωματικής κρίσης ανάμεσα στην Τουρκία και τις ΗΠΑ που έχει προκαλέσει την κατάρρευση της τουρκικής λίρας.

Αφού έγινε γνωστή η είδηση, η ισοτιμία της λίρας, η οποία έχει χάσει φέτος περίπου το 40% της αξίας της, έπεσε στις 6,21 λίρες στο δολάριο, από τις 6,04 που ήταν προηγουμένως.

Ο συνήγορος του πάστορα Μπράνσον, ο Τζεμ Χαλαβούρτ, δήλωσε πως θα καταθέσει και πάλι προσφυγή σε δύο εβδομάδες. 

Σε μήνυμα του, ο Τραμπ, απείλησε εκ νέου την Τουρκία, τονίζοντας πως οι ΗΠΑ δεν θα μείνουν με σταυρωμένα χέρια και σημείωσε αναφερόμενος στον Πάστορα: «Είναι ένας εξαιρετικός άνθρωπος», προσθέτοντας πως οι κατηγορίες εις βάρος του είναι «ψευδείς».

Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει ήδη επιβάλει κυρώσεις στην Άγκυρα, ενώ χτες, Πέμπτη, προανήγγειλε και νέο γύρο αντιποίνων.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν δήλωσε πως «έχουμε επιπλέον μέτρα, τα οποία σχεδιάζουμε να λάβουμε  εάν δεν τον αφήσουν σύντομα ελεύθερο» προειδοποίησε ο Μνούτσιν σε συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου υπό τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Η λίρα κατέγραψε πτώση μετά τις δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών.

«Δεν αποδείχθηκαν καλοί φίλοι» είπε από την πλευρά του ο Αμερικανός πρόεδρος κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης.

«Κρατούν έναν φοβερό Χριστιανό πάστορα εκεί. Είναι αθώος» συμπλήρωσε ο Τραμπ.

Επίσης, ο Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε ότι οι ΗΠΑ βοήθησαν την Τουρκία σε ένα συναφές περιστατικό, ωστόσο ο σύμμαχος της Ουάσιγκτον στο ΝΑΤΟ δεν ανταπέδωσε τη χάρη.

Διαβάστε επίσης:

Με νέες κυρώσεις απειλούν οι ΗΠΑ την Τουρκία

Απάντηση Άγκυρας στις απειλές Τραμπ

«Θέλουν να έχουν υπό κράτηση τον θαυμάσιο πάστορά μας. Δεν είναι δίκαιο, δεν είναι σωστό» σημείωσε.

Σε μια άλλη εξέλιξη την Πέμπτη, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς προειδοποίησε τον Ερντογάν να μην δοκιμάσει την υπομονή των ΗΠΑ.

Καλά θα έκανε η Τουρκία να μην δοκιμάσει μέχρι που μπορεί να φτάσει ο Τραμπ για να δει Αμερικανούς πολίτες που έχουν καταδικαστεί αδικαιολόγητα σε ξένους τόπους να επιστρέφουν σπίτι τους στις Ηνωμένες Πολιτείες» δήλωσε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος.

Λίγες ώρες μετά την προειδοποίηση Τραμπ, η τουρκική πλευρά έριξε νερό στον μύλο της αντιπαράθεσης.  «Η Τουρκία ανταποκρίθηκε αναλόγως στις κυρώσεις των ΗΠΑ βάσει των κανόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) και θα συνεχίσει να το πράττει», δήλωσε η υπουργός Εμπορίου της Τουρκίας Ρουχσάρ Πεκτσάν.  Ούτε λίγο ούτε πολύ η Πεκτσάν με τη φράση «θα συνεχίσει να το πράττει» προειδοποίησε για νέες κυρώσεις.

Την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος Τραμπ κλιμάκωσε τις πιέσεις στην Τουρκία, διπλασιάζοντας τους δασμούς στις εισαγωγές τουρκικού αλουμινίου και χάλυβα. Απαντώντας, η Τουρκία αύξησε τους δασμούς σε πολλά προϊόντα που κατασκευάζονται στην Αμερική, συμπεριλαμβανομένου των αλκοολούχων ποτών,  των προϊόντων καπνού και των αυτοκινήτων. 

Η διένεξη έπαιξε σημαντικό ρόλο στην κατρακύλα της τουρκική λίρας, την οποία θα προσπαθήσει να αντιμετωπίσει η Άγκυρα με περικοπές δαπανών.

Ο Άντριου Μπράνσον, με καταγωγή από τη Βόρεια Καρολίνα, συνελήφθη τον Οκτώβριο του 2016 από τις τουρκικές αρχές. Κατηγορείται για κατασκοπεία και «τρομοκρατική» δραστηριότητα και έχει τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Η Τουρκία από την πλευρά της επιχειρεί να διατηρήσει χαμηλούς τόνους και τείνει νέα χείρα φιλίας προς τις ΗΠΑ.


σχετικα αρθρα