ΔΙΕΘΝΗ

Οι εργαζόμενοι ζητούν από τη Google να μην υποκύψει στη λογοκρισία της Κίνας

Δημοσίευση 17 Αυγούστου 2018, 16:01 / Ανανεώθηκε 17 Αυγούστου 2018, 16:34
Οι εργαζόμενοι ζητούν από τη Google να μην υποκύψει στη λογοκρισία της Κίνας
Facebook Twitter Whatsapp

Το πρόγραμμα Dragonfly προκαλεί αντιδράσεις

Με επιστολή τους προς τη διοίκηση της εταιρείας, εκατοντάδες εργαζόμενοι της Google ζητούν να μην προχωρήσει το σχέδιο για δημιουργία ειδικής μηχανής αναζήτησης για την απέραντη αγορά της Κίνας, η οποία θα λογόκρινε τα αποτελέσματα σε συμμόρφωση με την κρατική λογοκρισία.

Η Google, σήμερα μέλος του ομίλου Alphabet, αποχώρησε από την κινεζική αγορά πριν από οκτώ χρόνια, διαμαρτυρόμενη για τον κλοιό λογοκρισίας αλλά και για κυβερνοεπιθέσεις από κινεζικούς παράγοντες.

Σήμερα διατηρεί τρία γραφεία στην Κίνα, ωστόσο οι κεντρικές υπηρεσίες της παραμένουν απαγορευμένες, όπως ισχύει εξάλλου με το Facebook και το Twitter.

Τον περασμένο μήνα υπήρξαν αναφορές ότι η Google ετοιμάζεται να επανέλθει στην υποσχόμενη ασιατική αγορά δημιουργώντας μια μηχανή αναζήτησης που θα εξασφάλιζε την έγκριση της κινεζικής κυβέρνησης.

Η επιστολή του προσωπικού εκφράζει ανησυχίες για καταπάτηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Οι εργαζόμενοι λένε θέλουν να γνωρίζουν το κατά πόσο το προϊόν της εργασίας τους εγείρει ηθικά ζητήματα.

Δεν είναι εξάλλου η πρώτη φορά που το προσωπικό διαμαρτύρεται: τον Απρίλιο, χιλιάδες εργαζόμενοι της Google διαμαρτυρήθηκαν για τη συνεργασία της με το Πεντάγωνο σε πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης για στρατιωτική χρήση.

Η εταιρεία τελικά διέκοψε τη συνεργασία με τον στρατό.