current views are: 6

17 Αυγούστου 2018
Δημοσίευση15:42

Η Άγκυρα «παζαρεύει την απελευθέρωση του πάστορα»

Αλλά ο Τραμπ απειλεί εκ νέου

Δημοσίευση 15:42’

Αλλά ο Τραμπ απειλεί εκ νέου

Η Τουρκία είναι διατεθειμένη να απελευθερώσει τον κρατούμενο Αμερικανό κληρικό Άντριου Μπράνσον, όμως οι ΗΠΑ δεν δέχονται να παραχωρήσουν ανταλλάγματα για να λήξει η κρίση ανάμεσα στις δύο χώρες, γράφει το Middle East Eye επικαλούμενο Τούρκο διπλωμάτη.

Τουρκικό δικαστήριο απέρριψε την Παρασκευή το τελευταίο αίτημα απελευθέρωσης του Μπράνσον, ο οποίος έχει γίνει αντικείμενο πικρής διαμάχης, με τις ΗΠΑ να επιβάλουν κυρώσεις κατά της Τουρκίας για τη συνεχιζόμενη κράτησή του, και την Άγκυρα να απαντά με διπλασιασμό των δασμών σε αμερικανικά προϊόντα, ισχυριζόμενη πως πρόκειται για γκιουλενιστή,

Σε νέο μήνυμα του μετά την ανακοίνωση της απορριπτικής απόφασης, ο Τραμπ, απείλησε και πάλι την Τουρκία, τονίζοντας πως οι ΗΠΑ δεν θα μείνουν με σταυρωμένα χέρια. Ο  Μπράνσον «είναι εξαιρετικός άνθρωπος και οι κατηγορίες εις βάρος του είναι «ψευδείς» έγραψε.

Η διένεξη έχει παίξει σημαντικό ρόλο και στη δραματική πτώση της τουρκικής λίρας, που φέρνει σε δύσκολη θέση τον πρόεδρο Ταγίπ  Ερντογάν.

«Γνωρίζουμε πως πρέπει να επιλύσουμε την κρίση, τουλάχιστον για το καλό της οικονομίας μας, και πρακτικά είναι δυνατή η απελευθέρωση του Μπράνσον» δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος που φέρεται να γνωρίζει για τις συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών και ζήτησε να παραμείνει ανώνυμος.

«Πρέπει όμως να πάρουμε κάποιο αντάλλαγμα έπειτα από την ανταλλαγή όλων αυτών των σκληρών δηλώσεων ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Τουρκία» πρόσθεσε.

Τα λεγόμενά του δίνουν νέο νόημα στις τελευταίες δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σύμφωνα με τον οποίο η Άγκυρα είναι έτοιμη για διάλογο εφόσον δεν υπάρχουν απειλές.

Η Άγκυρα έθεσε την πρότασή της στο τραπέζι την περασμένη εβδομάδα, όταν τουρκικό κλιμάκιο επισκέφθηκε την Ουάσιγκτον για συνομιλίες. Η αντιπροσωπεία, λέει ο αξιωματούχος, πρότεινε την απελευθέρωση του Μπράνσον σε αντάλλαγμα με παύση των δύο ερευνών που εκκρεμούν κατά της Halkbank, κρατικής τουρκικής τράπεζας που φέρεται να παραβίασε τις αμερικανικές κυρώσεις στο Ιράν –ένα άλλο σημείο τριβής ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Τουρκία.

Ο ίδιος ο Ερντογάν φέρεται να εμπλέκεται στην υπόθεση.

«Η κυβέρνηση Τραμπ απάντησε όμως ότι το δικαστήριο που εξετάζει την υπόθεση είναι ανεξάρτητο και ότι δεν μπορούσε να υποσχεθεί οτιδήποτε».

Η Τουρκική πλευρά προσφέρθηκε τότε να ανταλλάξει τον Μπράνσον με τον Μεχμέτ Χακάν Αττίλα, υποδιευθυντή της Halkbank που καταδικάστηκε σε φυλάκιση 32 μηνών στις ΗΠΑ για τη βοήθεια που προσέφερε στο Ιράν προκειμένου να παρακάμψει τις αμερικανικές κυρώσεις.

Οι Αμερικανοί απάντησαν όμως ότι η διαδικασία έκδοσης του Αττίλα θα απαιτούσε τουλάχιστον δύο μήνες.

«Τους είπαμε ότι θα θέλαμε να δούμε τουλάχιστον μια ένδειξη καλής θέλησης, ότι έπρεπε να μας υποσχεθούν κάτι. Ζητήσαμε χρόνο προκειμένου να βρούμε μια λύση που θα ικανοποιεί και τις δύο πλευρές» αναφέρει ο διπλωμάτης.

«Ήταν όμως ξεκάθαροι στη στάση τους. Μας είπαν να απελευθερώσουμε τον Μπράνσον αμέσως, τον θέλουν πίσω στις ΗΠΑ χωρίς παζάρια. Σε διαφορετική περίπτωση θα επιβάλουν νέες κυρώσεις. Έτσι η αντιπροσωπεία επέστρεψε, αλλά η επικοινωνία ποτέ δεν σταμάτησε.

Ως προς το πότε μπορεί κανείς να περιμένει εξελίξεις,  ο διπλωμάτης επισήμανε ότι η νέα ακροαματική διαδικασία για την υπόθεση Μπράνσον προγραμματίζεται για τις 12 Οκτωβρίου.

«Οι δικαστές μπορεί να τον αφήσουν τότε, περιμένω όμως κάποια θετική εξέλιξη και για τις δύο φορές πριν από αυτή την ημερομηνία».

«Ακόμα κι αν δεν λάβουμε τίποτα για αντάλλαγμα, πρέπει τουλάχιστον να είμαστε βέβαιοι για τις καλές προθέσεις τους».

Διαβάστε επίσης: ►Νέο τουρκικό «όχι» στην απελευθέρωση του πάστορα – Τραμπ: Δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια

σχετικα αρθρα