Η εποχή του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι "φτάνει στο τέλος της", δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και κάλεσε τον Λίβυο ηγέτη να ανακοινώσει "σαφώς ότι εγκαταλείπει την εξουσία".
"Το καθεστώς Καντάφι φτάνει στο τέλος του. Το μέλλον της Λιβύης βρίσκεται στα χέρια του λαού της", δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος από το Μάρθας Βίνεγιαρντ, στη Μασαχουσέτη, όπου κάνει οικογενειακές διακοπές μερικών ημερών.

Μέρκελ: Όχι άλλες αιματοχυσίες στη Λιβυη

Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ υπογράμμισε σήμερα στο Ζάγκρεμπ τη σημασία του να αποφευχθούν περαιτέρω "αιματοχυσίες" στη Λιβύη, τη στιγμή που το καθεστώς του Μουάμαρ Καντάφι "καταρρέει".

"Είναι πολύ σημαντικό το να ενεργήσουμε με τέτοιον τρόπο ώστε να αποφευχθεί περαιτέρω αιματοχυσία" στη Λιβύη, δήλωσε η Μέρκελ σε συνέντευξη Τύπου μετά από συνάντηση με την Πρωθυπουργό της Κροατίας, Γιάντρανκα Κόσορ.

"Σήμερα είναι η ημέρα που γινόμαστε μάρτυρες της απαρχής της κατάρρευσης του καθεστώτος" του συνταγματάρχη Καντάφι, τόνισε η Μέρκελ. "Το γεγονός είναι ότι πάρα πολλοί αθώοι άνθρωποι σκοτώθηκαν στις μάχες και πρέπει να εμποδίσουμε τη συνέχιση αυτής της κατάστασης", πρόσθεσε η Καγκελάριος.

"Πρέπει να δημιουργήσουμε γρήγορα πολιτικές δομές για να καταστεί δυνατή η μετάβαση σε μια κοινωνία ειρηνική, ελεύθερη, δημοκρατική, επειδή οι Λίβυοι έχουν υποφέρει πάρα πολύ", σημείωσε η Μέρκελ.

"Θα έχουμε όλοι πολλή δουλειά για να βοηθήσουμε στην ενίσχυση της δημοκρατίας στη Λιβύη", είπε.

Εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή της για το ότι η Ομάδα Επαφής για τη Λιβύη θα πραγματοποιήσει σύνοδο στο Παρίσι για να "συντονίσει τα πρώτα μέτρα" Η Γαλλία προσφέρθηκε να φιλοξενήσει την Ομάδα Επαφής την επόμενη εβδομάδα στο Παρίσι για να καθορίσει ένα σχέδιο βοήθειας προς τις νέες αρχές. Θα πρέπει επίσης να μιλήσουμε με τους "μελλοντικούς ηγέτες της χώρας" και το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο (CNT) για "αυτό με το οποίο θα μοιάζει" η λιβυκή κοινωνία, πρόσθεσε τέλος η Καγκελάριος.
TAGS