current views are: 11

18 Αυγούστου 2018
Δημοσίευση18:49

Στην κόψη του ξυραφιού η τουρκική οικονομία – Ολομέτωπη επίθεση σε ΗΠΑ από Ερντογάν

Το Βερολίνο «σπρώχνει» την Άγκυρα στην αγκαλιά του ΔΝΤ

Δημοσίευση 18:49’

Το Βερολίνο «σπρώχνει» την Άγκυρα στην αγκαλιά του ΔΝΤ

Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκεται η τουρκική οικονομία, στην επαύριο της νέας υποβάθμισης από τους οίκους αξιολόγησης Standard & Poor’s και Moody’s, ενώ επικρέμεται και η απειλή για νέες κυρώσεις από τις ΗΠΑ.

Αργά το βράδυ της Παρασκευής οι δύο οίκοι υποβάθμισαν το αξιόχρεο της Τουρκίας, επικαλούμενοι την αστάθεια της λίρας.

Ο οίκος Standard & Poor’s έριξε την Τουρκία κατά μία βαθμίδα, στο B+ από το BB-, διατηρώντας “σταθερή” την προοπτική της. Η υποβάθμιση αυτή, σημειώνει στην ανάλυσή του, αντικατοπτρίζει τις εκτιμήσεις των αναλυτών για επικείμενη ύφεση τον επόμενο χρόνο αλλά και την πρόβλεψη ότι ο πληθωρισμός θα αγγίξει το 22% τους επόμενους τέσσερις μήνες. Η αποδυνάμωση της λίρας ασκεί πιέσεις στον χρεωμένο τομέα των επιχειρήσεων και έχει σημαντικά αυξήσει τον χρηματοδοτικό κίνδυνο για τις τουρκικές τράπεζες, προσθέτει ο οίκος.

Ο Moody’s, από την πλευρά του, υποβάθμισε το αξιόχρεο της Τουρκίας στο Ba3, από Ba2 και ταυτόχρονα ανακοίνωσε ότι θεωρεί πλέον την προοπτική της “αρνητική”. Ο οίκος επισημαίνει επίσης τις εντεινόμενες ανησυχίες για την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας αλλά και την έλλειψη ενός σαφούς και αξιόπιστου σχεδίου για την αντιμετώπιση των αιτιών της πρόσφατης οικονομικής κρίσης, παρά τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης.

Σκληρή απάντηση Ερντογάν

Η απάντηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν άργησε να έρθει και ήταν εξόχως επιθετική: «Δεν παραδοθήκαμε και δεν θα παραδοθούμε», είπε χαρακτηριστικά.

«Σήμερα κάποιοι άνθρωποι προσπαθούν να μας απειλήσουν μέσω της οικονομίας, μέσω των επιτοκίων, του συναλλάγματος, των επενδύσεων και του πληθωρισμού», είπε ο Ερντογάν απευθυνόμενος στο συνέδριο του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. «Εμείς τους λέμε: είδαμε τα παιχνίδια σας και σας προκαλούμε».

Διαβάστε επίσης:

►Η Γερμανία «σπρώχνει» την Τουρκία στο ΔΝΤ

►Moody’s και S&P υποβάθμισαν το αξιόχρεο της Τουρκίας λόγω της αποδυνάμωσης της λίρας

Ο Ερντογάν προκαλεί ΗΠΑ και οίκους αξιολόγησης

Την Παρασκευή, η λίρα υποχώρησε κατά 3% έναντι του δολαρίου αφού τουρκικό δικαστήριο απέρριψε το αίτημα απελευθέρωσης του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον, που κατηγορείται για «τρομοκρατία» και «κατασκοπεία». Η απόφαση αυτή προκάλεσε εκ νέου την οργή του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ που δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον δεν θα την αποδεχτεί «με σταυρωμένα τα χέρια». Η υπόθεση του Μπράνσον έχει εξελιχθεί σε κεντρικό σημείο τριβής μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Άγκυρας το τελευταίο διάστημα.

«Δεν παραδοθήκαμε και δεν θα παραδοθούμε σε εκείνους που συμπεριφέρονται σαν στρατηγικοί εταίροι αλλά μας καθιστούν στρατηγικό στόχο», πρόσθεσε ο Ερντογάν, αναφερόμενος στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Γερμανία «σπρώχνει» την Τουρκία στο ΔΝΤ

Με δεδομένα τα οικονομικά προβλήματα που προκαλεί η αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ, η ευρωζώνη δείχνει να ανησυχεί στο ενδεχόμενο μιας βαριάς ύφεσης της τουρκικής οικονομίας. Ιδίως δε η Γερμανία, καθώς η Τουρκία είναι μείζονας εμπορικός εταίρος του Βερολίνου.

Υπό αυτό το πρίσμα, το περιοδικό Der Spiegel, αποκάλυψε η γερμανική κυβέρνηση προέτρεψε την Άγκυρα να αποδεχθεί πρόγραμμα βοήθειας του Ταμείου. Όπως γράφει το δημοσίευμα. το θέμα συζητήθηκε στην τηλεφωνική επικοινωνία του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Όλαφ Σολτς, με τον Τούρκο ομόλογό του, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, την περασμένη Πέμπτη.

Ο Σολτς παρότρυνε τον Αλμπαϊράκ (γαμπρός του Ερντογάν) να επανεξετάσει την αρνητική στάση της Τουρκίας για το ΔΝΤ. Ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε την επικείμενη περιοδεία του στις χώρες του κόλπου για να αναζητήσει βοήθεια από φιλικές χώρες, ενώ ευελπιστεί ότι και η Ρωσία είναι έτοιμη να προσφέρει χρήματα στην Άγκυρα, προκειμένου να ξεφύγει από το αδιέξοδο που οδηγείται.

Το ΔΝΤ ζητά επειγόντως από την Άγκυρα σημαντική αύξηση των επιτοκίων, καθώς όπως εκτιμά μόνο με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσε να σταθεροποιηθεί το τουρκικό νόμισμα. Επιπλέον, ζητά στην κυβέρνηση να κάνει περικοπές στον κρατικό προϋπολογισμό.

Όπως σημειώνει το Spiegel, εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ έχουν υπολογίσει ήδη πόσο μεγάλο θα πρέπει να είναι ένα πρόγραμμα βοήθειας για την Τουρκία και το προσδιορίζουν ανάμεσα σε 30 με 70 δισ. δολάρια.

Μέχρι το τέλος του χρόνου κράτος και ιδιώτες δανειολήπτες θα πρέπει να αναχρηματοδοτήσουν χρέος ύψους 230 δισ. ευρώ. Δηλαδή περισσότερο από το 1/4 του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος.

Υπενθυμίζεται πως οι ΗΠΑ χθες απείλησαν με νέες κυρώσεις την Άγκυρα, καθώς τουρκικό δικαστήριο απέρριψε εκ νέου την αίτηση του πάστορα Μπράνσον για του κατ’ οίκον περιορισμού.


σχετικα αρθρα