current views are: 3

20 Αυγούστου 2018
Δημοσίευση08:21

Νέα «πυρά» Ερντογάν σε ΗΠΑ: Η επίθεση στην οικονομία ισοδυναμεί με επίθεση στη σημαία

«Οσοι πιστεύουν ότι μπορούν να κάνουν την Τουρκία να παραιτηθεί μέσω των συναλλαγματικών ισοτιμιών θα διαψευστούν», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος.

Δημοσίευση 08:21’

«Οσοι πιστεύουν ότι μπορούν να κάνουν την Τουρκία να παραιτηθεί μέσω των συναλλαγματικών ισοτιμιών θα διαψευστούν», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος.

Νέα σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε ο Τούρκος πρόεδρος κατά των ΗΠΑ, λέγοντας πως μια επίθεση στην τουρκική οικονομία δεν είναι κάτι διαφορετικό από ένα πλήγμα εναντίον της σημαίας της ή ένα κάλεσμα για προσευχή, σχολιάζοντας την πρόσφατη πτώση του νομίσματός της με θρησκευτικούς και εθνικιστικούς όρους καθώς πλησιάζει μια σημαντική μουσουλμανική γιορτή.

Σε μαγνητοσκοπημένη ομιλία του ενόψει της γιορτής Άιντ αλ-Άντχα, που διαρκεί τέσσερις ημέρες αρχής γενομένης την Τρίτη (αύριο), ο Ερντογάν είπε πως σκοπός της νομισματικής κρίσης ήταν να κάνουν «την Τουρκία και τον λαό της να γονατίσουν».

Η λίρα έχασε περίπου το 40% της αξίας της φέτος λόγω ανησυχιών για την επιρροή του Ερντογάν στη νομισματική πολική και μιας επιδεινούμενης διπλωματικής διένεξης με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η πτώση της λίρας επεκτάθηκε και σε άλλα νομίσματα αναδυόμενων αγορών και σε άλλα χρηματιστήρια τις τελευταίες εβδομάδες.

«Η επίθεση στην οικονομία μας δεν έχει καμία διαφορά από επιθέσεις στην έκκλησή μας για προσευχή και στη σημαία μας. Ο σκοπός είναι ο ίδιος. Ο σκοπός είναι να κάνουν την Τουρκία και τον λαό της να γονατίσουν, να την αιχμαλωτίσουν», ανέφερε ο Ερντογάν σε τηλεοπτικό διάγγελμα.

«Εκείνοι που νομίζουν πως μπορούν να κάνουν την Τουρκία να ενδώσει με τη συναλλαγματική ισοτιμία θα δουν σύντομα ότι κάνουν λάθος», είπε.

Ο Ερντογάν απέφυγε να κατονομάσει χώρες ή θεσμούς, ωστόσο στο παρελθόν έχει επιρρίψει την ευθύνη για την κατάρρευση της λίρας σε ένα σκιώδες «λόμπι των επιτοκίων», σε δυτικούς οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης και χρηματιστές.

Σε μια περίοδο που οι σχέσεις της Άγκυρα και της Ουάσινγκτον διάγουν μεγάλες εντάσεις, πολλοί πυροβολισμοί εβλήθησαν νωρίς σήμερα το πρωί από ένα όχημα εναντίον της πρεσβείας των ΗΠΑ στην τουρκική πρωτεύουσα χωρίς να προκαλέσουν τραυματισμούς.

Ένα ή περισσότερα άγνωστα άτομα πυροβόλησαν πολλές φορές από ένα όχημα εναντίον του κτιρίου της αμερικανικής πρεσβείας γύρω στις 05:30 σήμερα το πρωί σύμφωνα με ανακοίνωση του κυβερνείου της Άγκυρας.

Κανείς δεν τραυματίστηκε, σύμφωνα με την ανακοίνωση, στην οποία προστίθεται ότι διεξάγεται έρευνα.

Το αποτύπωμα μιας σφαίρας σε φυλάκιο ασφαλείας ήταν ορατό, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι ένα συμβάν ασφαλείας έλαβε χώρα νωρίς σήμερα το πρωί», δήλωσε ο Ντέιβιντ Γκάινερ, εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας, απαντώντας σε ερώτηση του AFP.

Τουρκικό δικαστήριο απέρριψε την Παρασκευή αίτημα ενός Αμερικανού πάστορα να αφεθεί ελεύθερος προκαλώντας την επίπληξη του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος είπε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα αποδεχθούν την κράτηση του πάστορα Άντριου Μπράνσον «με σταυρωμένα τα χέρια».

Η υπόθεση του Μπράνσον, ενός ευαγγελικού ιεραπόστολου από τη Βόρεια Καρολίνα ο οποίος ζει στην Τουρκία για δύο δεκαετίες έχει εξελιχθεί σε κεντρικό σημείο τριβής μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Άγκυρας το τελευταίο διάστημα.

Το τουρκικό νόμισμα έπεσε στις 6,0900 λίρες έναντι του δολαρίου στις 11:43 ώρα Ελλάδος αφού έκλεισε στις 6,0100 λίρες ανά δολάριο την Παρασκευή.

Την Παρασκευή δύο οίκοι αξιολόγησης, ο Moody’s και ο Standard & Poor’s, υποβάθμισαν περαιτέρω την πιστοληπτική ικανότητα της Τουρκίας στην περιοχή των «σκουπιδιών».

Τσαβούσογλου: Οι ΗΠΑ προτιμούν τις απειλές από τη διπλωματία 

Από την πλευρά του, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου χθες σημείωσε πως ο Τραμπ δεν λειτούργησε με ειλικρίνεια ώστε να επιλύσει τα διμερή ζητήματα: «Φαίνεται ότι οι ΗΠΑ δεν θέλουν να λύσουν αυτά τα προβλήματα. Θέλουν να χρησιμοποιήσουν αυτά τα θέματα στις εκλογές».

«Αλλά δεν έχουμε προβλήματα με τους ανθρώπους των ΗΠΑ που έχουν αρχίσει να βλέπουν την πραγματικότητα. Θα πρέπει να είναι ο λαός των ΗΠΑ που θα δώσει την απαραίτητη απάντηση, όχι εμείς», πρόσθεσε ο Τσαβούσογλου, καλώντας εμμέσως πλην σαφώς, τους Αμερικανούς να καταψηφίσουν τους Ρεπουμπλικάνους, κόμμα στο οποίο ανήκει ο Ντ. Τραμπ.

Ο Τσαβούσογλου επέκρινε τις ΗΠΑ, λέγοντας ότι η Τουρκία είναι «κατά της πολιτικής της επιβολής» και ότι «προτιμά τη διπλωματία στην επίλυση των προβλημάτων», ενώ οι «ΗΠΑ προτιμούν τις απειλές».

Αναφερόμενος στα F-35, τόνισε: «Στο σχέδιο F-35 είμαστε εταίροι. Στην Τουρκία η παραγωγή συνεχίζεται. Αυτό που επιθυμώ δεν είναι να αποχωρήσει η Τουρκία από αυτό. Χρησιμοποιήσαμε την διπλωματία για την επίλυση των προβλημάτων. Είμαστε ενάντιοι στην ρητορική των απειλών. Εμείς λέμε πως με αυτή την ρητορική δεν μπορούμε να φτάσουμε κάπου».


σχετικα αρθρα