Φαίνεται ότι κερδίζουν έδαφος οι αντικαθεστωτικοί στη Λιβύη, μετά και την κατάληψη του προπυργίου του Καντάφι Μπαμπ Αλ Αζιζίγια, μετά από αδιάκοπες και πρωτόγνωρης αγριότητας μάχες που εκτυλίσσονται στην πρωτεύουσα της Λιβύης, όπου οι άνδρες του Καντάφι συγκρούονται με τους αντικαθεστωτικούς.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης πυροβολισμοί και εκρήξεις ακούγονται συνεχώς κοντά σε κεντρικό ξενοδοχείο όπου φυλάσσεται από τον κυβερνητικό στρατό, καθώς και στο κτηριακό συγκρότημα Μπαμ Αλ Αζιζίγια όπου είχε καταληφθεί από τους άνδρες του Καντάφι.

Λίγο αργότερα όπως έγινε γνωστό η αντίσταση των Κανταφικών έχει καμφθεί, και οι εξεγερμένοι πλημμύρισαν το κτηριακό συγκρότημα.

Οι Λίβυοι εξεγερμένοι πήραν τον έλεγχο της πόλης Ρας Λανούφ, καθώς στρατιώτες πιστοί στον Μουάμαρ Καντάφι οπισθοχώρησαν προς τη γενέτειρα του συνταγματάρχη, τη Σύρτη, σύμφωνα με εκπρόσωπο των αντικαθεστωτικών.

"Πήραμε την Ρας Λανούφ. Τρέχουν μέχρι την Κόκκινη Κοιλάδα", δήλωσε ο εκπρόσωπος των εξεγερμένων Μοχάμεντ Ζαουάουϊ, προσθέτοντας ότι η περιοχή βρίσκεται στην κατεύθυνση της Σύρτης.

Ο εκπρόσωπος σημείωσε ότι δεν σημειώθηκαν ζημιές στα διυλιστήρια στην Ρας Λανούφ και ότι μόνο χθες στην Μπρέγκα, την οποία επίσης κατέλαβαν οι εξεγερμένοι, ξέσπασε πυρκαγιά σε δεξαμενή πετρελαίου και την οποία οι εξεγερμένοι προσπαθούσαν να σβήσουν.

Η ροή των πληροφοριών είναι πυκνή και συγκεχυμένη για την τύχη της Τρίπολης, αφού νωρίτερα ο γιος του Μουαμάρ Καντάφι – άγνωστο τελικά αν είχε συλληφθεί από τους εξεγερμένους – ελεύθερος ων διεμήνυσε πως ο Λιβυκός στρατός δεν πρόκειται να ηττηθεί.

Παρ’ όλα αυτά το απόγευμα της Τρίτης, η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Κάθριν Άστον υποστήριξε ότι σε συνομιλίες που είχε με εκπροσώπους των αντικαθεστωτικών τη διαβεβαίωσαν πως η Τρίπολη βρίσκεται κατά 80% στα χέρια των εξεγερμένων.

"Μόλις μίλησα με τον (πρόεδρο του Μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου) Άμπντουλ Τζαλίλ, ο οποίος μου είπε ότι το 80% της Τρίπολης ελέγχεται από το Μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο αλλά ότι εκτιμά ότι θα χρειαστεί λίγος χρόνος για να προχωρήσει περαιτέρω", είπε η Άστον.

Στο μεταξύ ο Κίρσαν Ιλιούμζινοφ, πρόεδρος της διεθνούς ομοσπονδίας σκακιού, δήλωσε σήμερα ότι συνομίλησε με τον Καντάφι, ο οποίος τον διαβεβαίωσε πως παραμένει στην Τρίπολη, δεν θα εγκαταλείψει τη Λιβύη και θα συνεχίσει να πολεμά ως το τέλος, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Interfax.

"Είμαι ζωντανός και η υγεία μου είναι καλή. Βρίσκομαι στην Τρίπολη και δεν έχω την πρόθεση να εγκαταλείψω τη Λιβύη. Θα πολεμήσω ως το τέλος", φέρεται να είπε ο Καντάφι στον Ιλιούμζινοφ, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο.

 

A.A.
TAGS