Κατατρίφθηκαν όλες οι κατηγορίες που βάραιναν τον πρώην επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Ντομινίκ Στρος Καν δήλωσαν οι εισαγγελείς που έχουν αναλάβει την πολύκροτη υπόθεση. Στο συμπέρασμα κατέληξαν μετά από την κατάθεση της μηνύτριας καμαριέρας, η οποία, χωρίς την παραμικρή αμφιβολία, όχι μόνον δεν έπεισε κανέναν ότι υπέστη σεξουαλική επίθεση, αλλά τους έκανε να πουν πως τα ψέματα της είναι συντριπτικά. Τελευταίο τηλεγράφημα μάλιστα, αναφέρει πως ο Στρος Καν και η Ντιαλό, είχαν σεξουαλική σχέση.

Στο μεταξύ, το σχετικό με τα συμπεράσματα των εισαγγελέων της Νέας Υόρκης έγγραφο, στάλθηκε σε δικαστή του Ανώτατου Δικαστηρίου της Νέας Υόρκης, με τη σαφή και αποφασιστικής σημασίας επισήμανση: "Χωρίς την παραμικρή αμφιβολία, δεν έχουμε πεισθεί για την ενοχή του κατηγορούμενου".

Ο εισαγγελέας του Μανχάταν, Σάιρους Βανς που έχει αναλάβει την υπόθεση, ζήτησε, με επιστολή του, προς το δικαστή Μάικλ Ομπους, να σταματήσει κάθε διαδικασία σε βάρος του Στρος Καν, με αποτέλεσμα ο πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ να του εκφράσει την "ευγνωμοσύνη" του.

Ο Στρος Καν αναμένει την ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου σήμερα Τρίτη. Στην περίπτωση που τελικώς αθωωθεί ο πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ θα είναι αυτομάτως ελεύθερος να επιστρέψει άμεσα στη Γαλλία.

Με χαρά αντέδρασαν οι περισσότεροι Γάλλοι σοσιαλιστές. Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί ωστόσο, καθώς και η κυβέρνηση δεν είχαν καμία, άμεση τουλάχιστον, αντίδραση σχετική με τις θετικές για τον Στρος Καν εξελίξεις.

Η πρώην γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Μαρτίν Ομπρί, η οποία πήρε τη θέση του Στρος Καν για την υποψηφιότητα της προεδρίας της Γαλλίας, μετά από το σκάνδαλο που ξέσπασε, δήλωσε ότι αισθάνεται "πολύ χαρούμενη", αλλά επεσήμανε πως πρέπει πρώτα να "περιμένουμε την ετυμηγορία".

Ο Ζακ Λανγκ, πρώην υπουργός Πολιτισμού και στενός φίλος του Στρος Καν, εξέφρασε τη βαθύτατη χαρά του και δήλωσε πως δεν έχει την παραμικρή αμφιβολία πως ο συνάδελφος και φίλος του θα μπορούσε και πάλι να δώσει έντονο παρόν στην πολιτική ζωή της Γαλλίας, από οποιοδήποτε πόστο.

Αν και το Σοσιαλιστικό Κόμμα έχει αφήσει ανοιχτή την πόρτα στην επιστροφή του πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ, οι περισσότεροι πολιτικοί αναλυτές θεωρούν ότι χρειάζονται το λιγότερο δύο μήνες για να αποκατασταθεί η εικόνα του Στρος Καν, με αποτέλεσμα να μην συμμετάσχει στις προκριματικές εκλογές του Σοσιαλιστικού Κόμματος (που θα καθορίσουν τον υποψήφιο για τις προεδρικές εκλογές του Απριλίου), που θα διεξαχθούν στις 9 Οκτωβρίου.

Διαμαρτυρίες γυναικών

Την ίδια ώρα, φεμινίστριες αναμένεται να συγκεντρωθούν και πάλι έξω από το δικαστήριο του Μανχάταν, όπου θα ανακοινωθεί η απόφαση σχετικά με την τύχη του Ντομινίκ Στρος Καν,για την πολύκροτη υπόθεση των πιθανών σεξουαλικών εγκλημάτων του κατά της καμαριέρας Ντιλό.

Όπως και χθες Δευτέρα, περί τις είκοσι γυναίκες, που μάχονται για να μπει τέλος στη βία κατά των γυναικών, διαδήλωσαν κατά της απόφασης του εισαγγελέα Σαϊρους Βανς, να σταματήσει τη διαδικασία καταδίκης ή αθώωσης του πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ.

Σήμερα, η ίδια ομάδα, που υποστηρίζει ότι υπήρξε σεξουαλική βία από τον Στρος Καν κατά της Ντιλό, αναμένεται να επαναλάβει τη συγκέντρωση - διαμαρτυρία, θεωρώντας ότι η ποινική πτυχή της υπόθεσης δεν έχει ολοκληρωθεί από τα δικαστήρια.