current views are: 4

21 Αυγούστου 2018
Δημοσίευση12:08

Όλο και περισσότεροι πρόσφυγες βρίσκουν δουλειά στη Γερμανία

Έλλειψη ειδικευμένου προσωπικού.

Δημοσίευση 12:08’

Έλλειψη ειδικευμένου προσωπικού.

Όλο και περισσότεροι πρόσφυγες βρίσκουν δουλειές στη Γερμανία, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, προς ικανοποίηση των υποστηρικτών της απόφασης της καγκελαρίου Άγκελα  Μέρκελ να ανοίξει τις πόρτες της χώρας της σε περισσότερο από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες.

Οι αριθμοί δείχνουν επίσης ότι γερμανικές εταιρείες έχουν καταφέρει να προσελκύσουν περισσότερους εκπαιδευόμενους σε σχήματα επί τόπου εκμάθησης, χάρη στην αύξηση των αιτήσεων που προέρχονται από αιτούντες άσυλο από το Αφγανιστάν και τη Συρία.

Τα στοιχεία αυτά θα τροφοδοτήσουν τον δημόσιο διάλογο στη Γερμανία για τις επιπτώσεις της απόφασης του 2015 της Άγκελα Μέρκελ για το άνοιγμα των συνόρων σε αιτούντες άσυλο που προέρχονται από εμπόλεμες περιοχές της Συρίας, του Ιράκ, του Αφγανιστάν.

Οι επικριτές της, με επικεφαλής το ακροδεξιό, ξενοφοβικό, αντιμεταναστευτικό AfD (Εναλλακτική για την Γερμανία) διακήρυσσαν ότι οι εκατοντάδες χιλιάδες νέοι πρόσφυγες θα αποτελούσαν βάρος για την οικονομία και το κράτος προνοίας της Γερμανίας.

Ωστόσο, ο επικεφαλής του Οργανισμού Απασχόλησης της Γερμανίας Ντέτλεφ Σίλε δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων DPA ότι δεν υπάρχει λόγος υπερβολικής απαισιοδοξίας για την ικανότητα της χώρας να διαχειρισθεί τον αριθμό ρεκόρ των εισελθέντων.

«Όλα πηγαίνουν πολύ καλά», είπε, προσθέτοντας ότι οι αριθμοί είναι ελαφρώς καλύτεροι από το αναμενόμενο. «Είναι θετικοί αριθμοί, δεδομένου ότι οι άνθρωποι ήρθαν εδώ για ανθρωπιστικούς λόγους και όχι για να βρουν δουλειά», πρόσθεσε ο Σίλε.

Ο αριθμός των απασχολούμενων προσφύγων και μεταναστών από τις οκτώ χώρες με τους μεγαλύτερους αριθμούς αιτούντων άσυλο αυξήθηκε από τις 100.000 σε πάνω από 306.574 τον Μάιο σε σχέση με τον ίδιο μήνα του περασμένου έτους, σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού Απασχόλησης της Γερμανίας.

Έλλειψη ειδικευμένου προσωπικού

Μεταξύ αυτών, το πολύ τρεις στους τέσσερις έχουν εξασφαλίσει σύμβαση εργασίας στο πλαίσιο της οποίας εργαζόμενος και εργοδότης καταβάλλουν πλήρεις εισφορές σε ασφαλιστικά σχήματα, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Περίπου 500.000 άνθρωποι που προέρχονται από τις οκτώ χώρες με τους μεγαλύτερους αριθμούς αιτούντων άσυλο καταγράφηκαν τον Ιούλιο ως αιτούντες εργασία. Σε αυτούς περιλαμβάνονται άνθρωποι που ολοκληρώνουν εκπαίδευση ένταξης και εκμάθησης γλώσσας.

Μεταξύ αυτών, 197.000 έχουν καταγραφεί ως άνεργοι, όσοι και την ίδια περίοδο το προηγούμενο έτος.

Ελλείψεις ειδικευμένου εργατικού δυναμικού ή νέων ανθρώπων που είναι πρόθυμοι να ενταχθούν σε σχήματα επί τόπου εκπαίδευσης για διάστημα 3-3,5 ετών αποτελούν πηγή προβλημάτων για τους εργοδότες της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης.

Τα κενά στις θέσεις εκπαίδευσης έχουν φθάσει στο υψηλότερο επίπεδό τους της τελευταίας 20ετίας, με το ένα τρίτο των εταιρειών να μην είναι σε θέση να καλύψει όλες τις διαθέσιμες θέσεις εκμάθησης.

Ο αριθμός των νέων αφίξεων στη Γερμανία υποχώρησε δραστικά φέτος, εν μέρει εξαιτίας των αυστηρότερων συνοριακών ελέγχων στην Ευρώπη και της αυστηροποίησης του πλαισίου παροχής ασύλου στην Γερμανία και σε άλλες χώρες.

Πηγές: ΑΠΕ, Reuters


σχετικα αρθρα