Ο αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε σήμερα ότι οι ΗΠΑ θα ξεπεράσουν την κρίση χρέους και ότι η Ιαπωνία θα προχωρήσει προς τα εμπρός μετά τον καταστροφικό σεισμό του Μαρτίου, ενώ προειδοποίησε τους αμφισβητίες να μην κάνουν το λάθος να μην υπολογίζουν τις δυο αυτές χώρες Ο Μπάιντεν, ο οποίος άρχισε περιοδεία την περασμένη εβδομάδα στην Ασία, είχε συνομιλίες σήμερα στο Τόκιο με τον ιάπωνα πρωθυπουργό Ναότο Καν για τις εργασίες ανοικοδόμησης της χώρας μετά τον ισχυρό σεισμό και το φονικό τσουνάμι.

Ο Μπάιντεν τόνισε ότι πήγε στην Ιαπωνία για να εκφράσει τη συμπάθεια των ΗΠΑ και το θαυμασμό τους για τον τρόπο με τον οποίο η χώρα διαχειρίστηκε τις καταστροφές αυτές και υπογράμμισε ότι ούτε η Ιαπωνία, αλλά ούτε και οι ΗΠΑ βρίσκονται σε παρακμή.

"Ενώ εσείς αγωνίζεστε να αντιμετωπίσετε μια από τις μεγαλύτερες φυσικές καταστροφές που έχει γνωρίσει ποτέ χώρα και εμείς για να βάλουμε σε μια τάξη τα δημοσιονομικά μας, υπάρχουν φωνές στον κόσμο που θεωρούν ότι δεν πρέπει να μάς υπολογίζουν. Στοιχηματίζουν λάθος", τόνισε.

Ο Μπαν ευχαρίστησε τον Μπάιντεν για την "τεράστια βοήθεια" των ΗΠΑ προς την Ιαπωνία και τόνισε ότι η επίσκεψή του είναι μια ένδειξη ότι η Ιαπωνία είναι πάλι στα πράγματα.

Το απόγευμα ο Μπάιντεν θα επισκεφθεί το αεροδρόμιο της πόλης Σεντάι το οποίο πλημμύρισε από το τσουνάμι μετά το σεισμό των 9 Ρίχτερ. Ο αμερικανικός στρατός ήταν αυτός που βοήθησε στην εκχωμάτωση και την επαναλειτουργία του αεροδρομίου.

Η αμερικανική συμμετοχή στις επιχειρήσεις διάσωσης και στην αντιμετώπιση της πυρηνικής καταστροφής στη Φουκουσίμα, συνέβαλε στη σύσφιξη των διμερών σχέσεων ύστερα από μια μακρά περίοδο έντασης λόγω διαφωνιών των δυο πλευρών για την αεροναυτική βάση στην Οκινάουα.