Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ βρίσκεται από χθες στο Βελιγράδι, όπου σήμερα θα έχει συνομιλίες με την ηγεσία της Σερβίας για διεθνή, διμερή και οικονομικά θέματα, την προσέγγιση της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις εξελίξεις στην περιοχή της νοτιανατολικής Ευρώπης, κυρίως στο Κόσοβο. Η κ. Μέρκελ θα έχει κατ΄ ιδίαν συνάντηση με τον πρόεδρο της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς, στη συνέχεια θα διεξαχθεί συνάντηση των αντιπροσωπειών των δύο χωρών και θα ακολουθήσει κοινή συνέντευξη τύπου των κ.κ. Τάντιτς και Μέρκελ.

Η Γερμανίδα καγκελάριος θα συναντηθεί και με τον πρωθυπουργό της Σερβίας Μίρκο Τσβέτκοβιτς παρουσία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εσωτερικών Ίβιτσα Ντάτσιτς, του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Μπόζινταρ Τζέλιτς και των υπουργών Εξωτερικών Βουκ Γέρεμιτς, Άμυνας Ντράγκαν Σουτάνοβατς και Οικονομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης Νεμπόισα Τσίριτς.

Η κ. Μέρκελ, κατά την επίσκεψή της στο Βελιγράδι, θα συναντηθεί και με τη χήρα του δολοφονηθέντος πρωθυπουργού της Σερβίας, Ζόραν Τζίντζιτς, Ρούζιτσα.

Η Γερμανίδα καγκελάριος, κατά τη χθεσινή επίσκεψη της στο Ζάγκρεμπ και τις συναντήσεις με τον πρόεδρο και την πρωθυπουργό της Κροατίας, Ίβο Γιοσίποβιτς και Γιάντρανκα Κόσορ αντίστοιχα, δήλωσε ότι οι χώρες των δυτικών Βαλκανίων πρέπει να γίνουν μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αν εκπληρώσουν τις προϋποθέσεις και ως όρο για τη Σερβία ανέφερε την εξομάλυνση των σχέσεων με το Κόσοβο.

«Το παράδειγμα της Κροατίας δείχνει ότι κάθε χώρα σε αυτή την περιοχή μπορεί να γίνει μέλος της ΕΕ. Εμείς αυτό επιθυμούμε. Αλλά γι' αυτό πρέπει να εκπληρωθούν προϋποθέσεις. Και φυσικά ένας από τους όρους για την ένταξη στην ΕΕ, συγκεκριμένα της Σερβίας είναι το Κόσοβο. Να εξομαλυνθούν οι σχέσεις μεταξύ αυτών των κρατών και οι συνθήκες διαβίωσης», τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος μετά τη συνάντηση με την πρωθυπουργό της Κροατίας.

Η καγκελάριος της Γερμανίας, ενόψει της επίσκεψής της στην περιοχή, δήλωσε ότι τα προβλήματα της κρίσης χρέους σε ορισμένες χώρες της ΕΕ δεν θα επηρεάσουν την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των δυτικών Βαλκανίων.

Η επίσκεψη της κ. Μέρκελ στη Σερβία δεν συνδέεται με τα γεγονότα στο βόρειο Κόσοβο και προετοιμάστηκε από το Φεβρουάριο, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης Μπόζινταρ Τζέλιτς.