Αξιωματούχος της κυβέρνησης της Γερμανίας είπε σήμερα ότι οι τοποθετήσεις της υπουργού Εργασίας Ούρσουλας Φον ντερ Λέγεν σε συνέντευξή της στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ARD δεν αποτελούν επίσημη θέση της γερμανικής κυβέρνησης. Ως σήμερα στελέχη της γερμανικής κυβέρνησης έχουν κάνει μόνον off the record σχόλια σχετικά με την απαίτηση της Φινλανδίας η Ελλάδα να της παράσχει εγγυήσεις, αναφέροντας πως ανησυχούν ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει και τις υπόλοιπες χώρες οι οποίες συνεισφέρουν στο πακέτο δανεισμού της Ελλάδας, καθώς και άλλων χωρών της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν κρίσεις χρέους, να εγείρουν παρόμοιες αξιώσεις.

Νωρίτερα σήμερα η υπουργός Εργασίας της Γερμανίας Ούρσουλα φον ντερ Λέγεν, που είναι επίσης αντιπρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), του κόμματος της καγκελαρίου Μέρκελ, δήλωσε ότι οι μελλοντικές συνεισφορές στο πλαίσιο των πακέτων ‘διάσωσης’ χωρών της ευρωζώνης θα πρέπει να καλύπτονται από εγγυήσεις, όπως αποθέματα χρυσού ή μετοχές σε κρατικές βιομηχανίες.

Η Φον ντερ Λέγεν, παρεμβαίνοντας στο διάλογο σχετικά με το γεγονός ότι η Φινλανδία ζήτησε εγγυήσεις από την Ελλάδα για τη φινλανδική συμβολή στο υπάρχον πακέτο δανεισμού, υπογράμμισε μιλώντας στο δημόσιο γερμανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ARD ότι οι μελλοντικές καταβολές τέτοιων πακέτων σταθεροποίησης θα πρέπει να καλύπτονται από εγγυήσεις.

"Αρκετά κράτη κάνουν μεγάλες προσπάθειες να εξυπηρετήσουν το χρέος τους. Αυτό θα πρέπει να αναγνωρίζεται. Αλλά για να συνεχιστούν αυτές οι προσπάθειες μακροπρόθεσμα, χρειάζονται εγγυήσεις", φέρεται να δήλωσε η υπουργός, σύμφωνα με δελτίο Τύπου του γερμανικού δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού δικτύου.

Η Φον ντερ Λέγεν θεωρείτο στο παρελθόν πιθανή διάδοχος της Μέρκελ, ενδεχόμενο πάντως που μοιάζει να έχει αποδυναμωθεί. Ως εκ των αρμοδιοτήτων της δεν έχει ιδιαίτερο λόγο στη χάραξη της πολιτικής για ευρωπαϊκά θέματα, όμως στους κόλπους του CDU συζητείται έντονα το θέμα της ηγεσίας της Μέρκελ στην αντιμετώπιση των κρίσεων χρέους στην ευρωζώνη, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την πτώση του κόμματος και της καγκελαρίου στις δημοσκοπήσεις.