Σε συνέντευξή που παραχώρησε στην εφημερίδα Ιλ Μεσατζέρο, ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι αναφέρεται στις τελευταίες εξελίξεις στην Λιβύη και ζητά αυστηρή τήρηση όλων όσα προβλέπονται από το Διεθνές Δίκαιο:
«Ο Καντάφι θα πρέπει να εντοπισθεί ζωντανός και να συλληφθεί. Ξέρουμε ότι κρύβεται στα υπόγεια του νοσοκομείου της Τρίπολης και πιστεύουμε ότι πρέπει να δικαστεί από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης», δηλώνει.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας, «αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να κριθεί και από λιβυκό δικαστήριο, από την στιγμή που δεν πρέπει να δικαστεί μόνο για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

Ο Φρατίνι προσθέτει ότι «πολλά από αυτά που συμβαίνουν στην Τρίπολη, τα γνωρίζουμε από τις αποκαλύψεις του επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας του Καντάφι. Οι άνδρες της προσωπικής του φρουράς, απομακρύνονται, λιποτακτούν συνεχώς».

Σύμφωνα με τον ιταλό ΥΠΕΞ «δεν υπάρχει πραγματικός κίνδυνος εμφυλίου πολέμου. Ο μόνος κίνδυνος προέρχεται από τους ξένους μισθοφόρους , από το Τσαντ, την Νιγηρία και άλλες χώρες, οι οποίοι έχουν ένα διπλό κίνητρο: την απελπισία, την έλλειψη, δηλαδή, χρημάτων, και την πρόθεση να προχωρήσουν σε λεηλασίες».

Κατά την άποψη του κ. Φρατίνι «πρέπει να σταλεί ένα σαφέστατο μήνυμα σε όλους, και σε αυτούς που έχουν ταχθεί κατά του Καντάφι. Πρέπει να πούμε όχι στην εκδικήσεις, στις μαζικές εκτελέσεις, σε αντίποινα.

Χρειάζεται να επιδειχθεί σεβασμός προς τους κρατούμενους, όπως έχει δηλώσει και ο πρόεδρος (του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου) Τζαλίλ». Ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών, τέλος, στην συνέντευξή του στην Ιλ Μεσατζέρο, δηλώνει βέβαιος ότι οι δεσμεύσεις και εμπορικές σχέσεις της Τρίπολης με την Ρώμη θα παραμείνουν ως είχαν και υπό το προηγούμενο καθεστώς και αποκαλύπτει ότι «οι τεχνικοί της ιταλικής Εταιρίας Υδρογονανθράκων (Eni) κλήθηκαν ήδη στην Βεγγάζη για να βοηθήσουν στην επαναλειτουργία των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων».