Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας επέκρινε σήμερα την διεθνή πίεση η οποία ασκείται στη Συρία μετά τις εκκλήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ να παραιτηθεί, επισημαίνοντας ότι το μέλλον της χώρας θα πρέπει να αποφασιστεί από το λαό της χώρας.
Όλες οι πλευρές στη Συρία πρέπει να επιδείξουν την μέγιστη αυτοσυγκράτηση και να σταματήσουν τη βία, τόνισε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Μα Ζιαοσού, σε ανακοινωθέν που δημοσιεύεται στον ιστότοπο του υπουργείου (www.mfa.gov.cn), επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση του Πεκίνου και τονίζοντας ότι "παρακολουθεί προσεκτικά" τις εξελίξεις στη χώρα.

"Το μέλλον της Συρίας πρέπει να αποφασιστεί από την ίδια τη Συρία", πρόσθεσε ο Μα.

"Οι ενέργειες της διεθνούς κοινότητας για το θέμα θα πρέπει να συμβάλλουν στο να πιεστεί η κυβέρνηση της Συρίας να εφαρμόσει τις υπεσχημένες μεταρρυθμίσεις και να ενθαρρύνει όλες τις πλευρές να λάβουν μέρος με εποικοδομητικό τρόπο στην πολιτική διαδικασία ώστε να συμβάλλουν σε μια ταχεία επιστροφή στη σταθερότητα".

Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ έλαβε νωρίτερα σήμερα την απόφαση να συστήσει μια διεθνή επιτροπή έρευνας για την καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλωτών στη Συρία και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που ενδέχεται να έχουν διαπραχθεί, παρά τις αντιρρήσεις της Ρωσίας, της Κίνας, του Ισημερινού και της Κούβας.

Η κλιμάκωση της αιματοχυσίας στη Συρία οδήγησε αραβικά κράτη να σπάσουν την πολύμηνη σιωπή τους και να καλέσουν να τερματιστεί η βία, ενώ οι ΗΠΑ και η ΕΕ κλιμάκωσαν τις κυρώσεις που επιβάλλουν σε βάρος της Συρίας και αξίωσαν ο Άσαντ να παραιτηθεί.

Αν και η Κίνα γενικά αποφεύγει να προβαίνει σε τοποθετήσεις που μπορούν να θεωρηθούν ανάμιξη στα εσωτερικά κρατών, συμμετέχει ενεργά σε συνομιλίες τόσο με τους εξεγερμένους όσο και με την κυβέρνηση Καντάφι στη Λιβύη. Αλλά στην περίπτωση της Συρίας, το Πεκίνο σε πολλές περιπτώσεις κάλεσε την διεθνή κοινότητα να μην αναμιχθεί.

Η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Χίλαρι Κλίντον είχε δηλώσει από την πλευρά της την 11η Αυγούστου ότι "θα θέλαμε η Κίνα να συνεργαστεί μαζί μας" σε ό,τι αφορά την άσκηση πιέσεων στη Συρία, "όπως και η Ινδία", καθώς οι δύο χώρες "έχουν κάνει σημαντικές επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας στη Συρία". "Θα θέλαμε", είχε προσθέσει η Κλίντον, "η Ρωσία να σταματήσει να προμηθεύει με όπλα το καθεστώς Άσαντ".