current views are: 8

29 Αυγούστου 2018
Δημοσίευση06:33

Μαδούρο: «Βενεζουελάνοι, γυρίστε πίσω, μην πλένετε τουαλέτες στο εξωτερικό»

Έκκληση στους συμπατριώτες του.

Δημοσίευση 06:33’

Έκκληση στους συμπατριώτες του.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο ζήτησε χθες Τρίτη από τους συμπολίτες του που έχουν μεταναστεύσει εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα «να σταματήσουν να πλένουν τουαλέτες» στο εξωτερικό και να επιστρέψουν στη χώρα.

«Λέω στους Βενεζουελάνους (…) που επιθυμούν να γλιτώσουν από την οικονομική σκλαβιά: σταματήστε να πλένετε τουαλέτες στο εξωτερικό και ελάτε να ζήσετε στην πατρίδα σας», δήλωσε ο Μαδούρο κατά τη διάρκεια της τελετής υπογραφής μιας σειράς πετρελαϊκών συμφωνιών που μεταδόθηκε απευθείας από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση.

Ο Βενεζουελάνος πρόεδρος κατήγγειλε την κατάσταση των συμπατριωτών του που μετανάστευσαν στο Περού, όπου τους προσέλκυσε «το τραγούδι των σειρήνων» για να έρθουν τελικά αντιμέτωποι, σύμφωνα με τον ίδιο, «με τον ρατσισμό, την περιφρόνηση, τις οικονομικές διώξεις και τη σκλαβιά».

Για να διορθωθεί αυτή η κατάσταση ο Μαδούρο υπενθύμισε ότι τη Δευτέρα 89 Βενεζουελάνοι επέστρεψαν στη χώρα με αεροπλάνο το οποίο είχε ναυλώσει η κυβέρνηση.

Δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι της Βενεζουέλας την έχουν εγκαταλείψει από τις αρχές του έτους για να γλιτώσουν από την οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα και από τον υπερπληθωρισμό ο οποίος ενδέχεται να ξεπεράσει φέτος το 1.000.000%, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η κυβέρνηση Μαδούρο από την πλευρά της καταγγέλλει ότι η μαζική έξοδος των πολιτών οφείλεται «στην εκστρατεία της δεξιάς» και ότι οι μετανάστες θα επιστρέψουν μόλις τεθούν σε εφαρμογή τα οικονομικά μέτρα που ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα προκειμένου να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση.

Εξάλλου χθες ο πρόεδρος της Βενεζουέλας υπέγραψε επτά συμφωνίες με διεθνείς πετρελαϊκές εταιρείες με στόχο να αυξηθεί η παραγωγή αργού πετρελαίου κατά ένα εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως.

Μεταξύ των εταιρειών που υπέγραψαν τις συμφωνίες είναι η Helios Petroleum Services του Παναμά και ο κινεζικός όμιλος Shandong Kerui.

Η Βενεζουέλα διαθέτει τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου παγκοσμίως. Ωστόσο η παραγωγή στη χώρα έχει μειωθεί σημαντικά: τον Ιούνιο ήταν μόλις 1,5 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως, πολύ κάτω από τα 3,2 εκατομμύρια του 2008. Πρόκειται για την πιο μικρή παραγωγή πετρελαίου των τριών τελευταίων δεκαετιών.


σχετικα αρθρα