current views are: 14

30 Αυγούστου 2018
Δημοσίευση17:38

Ακόμα και οι κατσίκες καταλαβαίνουν πότε είστε μουτρωμένοι

Περισσότερα ζώα από ότι νομίζαμε μπορούν να αναγνωρίσουν τις ανθρώπινες διαθέσεις.

Δημοσίευση 17:38’

Περισσότερα ζώα από ότι νομίζαμε μπορούν να αναγνωρίσουν τις ανθρώπινες διαθέσεις.

Επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τα χαρούμενα πρόσωπα προσελκύουν τις κατσίκες

Η ανακάλυψη δείχνει ότι περισσότερα ζώα από ότι νομίζαμε μπορούν να αναγνωρίσουν τις ανθρώπινες διαθέσεις.

Οι ερευνητές έδειξαν στις κατσίκες δύο φωτογραφίες του ίδιου ατόμου, με θυμωμένη έκφραση στη μια και χαρούμενη στην άλλη.

Τα ζώα πλησίασαν τα χαρούμενα πρόσωπα, αναφέρει η ομάδα στο περιοδικό Royal Society Open Science.

Το αποτέλεσμα αποκαλύπτει ότι η ικανότητα των ζώων να αντιλαμβάνονται τις ανθρώπινες εκφράσεις προσώπου δεν περιορίζεται μόνο σε εκείνα που θεωρούνται παραδοσιακά σύντροφοι των ανθρώπων, όπως οι σκύλοι και τα άλογα.

Αντιθέτως, όπως φαίνεται, ζώα εξημερωμένα για την παραγωγή τροφής, όπως οι κατσίκες, μπορούν επίσης να αποκρυπτογραφήσουν τα στοιχεία που αποκαλύπτει το πρόσωπό μας για τη διάθεση μας.

Η έρευνα διενεργήθηκε στο Καταφύγιο για Κατσίκες Buttercups στο Κεντ του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ένας από τους συγγραφείς, ο Δρ. Άλαν Μακέλιγκοτ του Πανεπιστημίου του Λονδίνου Queen Mary και οι συνάδελφοί του έστησαν ζεύγη ασπρόμαυρων φωτογραφιών με απόσταση 1,3 μέτρα την μία από την άλλη σε ένα τοίχο στην περιοχή που έκαναν τις δοκιμές τους.

Έπειτα, τα ζώα αφήνονταν ελεύθερα για να διερευνήσουν το χώρο.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι κατσίκες έδειξαν έντονη προτίμηση για τα χαμογελαστά πρόσωπα, αφού πλησίαζαν τα χαρούμενα πριν τα θυμωμένα. Αφιέρωσαν επίσης περισσότερο χρόνο εξετάζοντας τα χαρούμενα πρόσωπα με τις μουσούδες τους.

Η επίδραση, πάντως, ήταν σημαντική μόνο όταν η φωτογραφία με το χαρούμενο πρόσωπο  ήταν τοποθετημένη στη δεξιά πλευρά.

Όταν η χαρούμενη φωτογραφία ήταν στα αριστερά, οι κατσίκες δεν έδειξαν καμία ιδιαίτερη προτίμηση σε καμία από τις δύο.

Οι ερευνητές το αποδίδουν στο γεγονός ότι οι κατσίκες χρησιμοποιούν μόνο τη μια πλευρά του εγκεφάλου τους για την επεξεργασία πληροφοριών, κάτι που απαντάται και σε άλλα ζώα.

Είτε το αριστερό ημισφαίριο επεξεργάζεται τα θετικά συναισθήματα, είτε το δεξί εμπλέκεται στην αποφυγή θυμωμένων προσώπων.

Ο Δρ. Μακέλιγκοτ, που εργάζεται τώρα στο πανεπιστήμιο του Roehampton, λέει: «Η έρευνα μας μας αποκαλύπτει  πολλά για την αλληλεπίδραση μας με τα ζωντανά μας και με άλλα είδη, αφού οι δυνατότητες των ζώων να αντιλαμβάνονται τα ανθρώπινα συναισθήματα μπορεί να μην περιορίζονται μόνο στα κατοικίδια».

Η συγγραφέας Ναταλία Αλμπουκέρκ του πανεπιστημίου του Σάο Πάολο στη Βραζιλία δηλώνει: «Η έρευνα της κατανόησης συναισθημάτων έχει ήδη φανερώσει πολύ περίπλοκες δυνατότητες στους σκύλους και τα άλογα.

Παρόλα αυτά, μέχρι σήμερα δεν υπήρχαν αποδείξεις ότι ζώα όπως οι κατσίκες μπορούσαν να διαβάσουν τα συναισθήματα μας από τις εκφράσεις μας. Τα ευρήματά μας ανοίγουν νέους δρόμους για την κατανόηση του συναισθηματικού κόσμου όλων των εξημερωμένων ζώων».

Η έρευνα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και προς όφελος της ευημερίας των ζώων, με την υπογράμμιση της συναίσθησής τους να αλλάζει τον τρόπο που τα βλέπουμε.

Πηγή: BBC


σχετικα αρθρα