current views are: 9

4 Σεπτεμβρίου 2018
Δημοσίευση18:26

Αρχίζει ο αγώνας για τη διαδοχή του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ – Ποιοι διεκδικούν την προεδρία

Για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες, ένας Γερμανός ετοιμάζεται να αναλάβει το πιο ισχυρό αξίωμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Δημοσίευση 18:26’

Για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες, ένας Γερμανός ετοιμάζεται να αναλάβει το πιο ισχυρό αξίωμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Με το τέλος των θερινών διακοπών, στην Ευρώπη πολιτικοί και τα κόμματά τους αρχίζουν από αυτήν την εβδομάδα να συζητούν τη διαδοχή του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην προεδρία της Κομισιόν ενόψει των ευρωεκλογών τον προσεχή. Μάιο Πρόκειται για μια κρίσιμη αναμέτρηση που θα καθορίσει και την κατεύθυνση της Ευρώπης, σημείωναν ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες, ένας Γερμανός ετοιμάζεται να αναλάβει το πιο ισχυρό αξίωμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να διαδεχθεί τον Ζαν Κλοντ Γιουνκερ: είναι ο Μάνφρεντ Βέμπερ, αντιπρόεδρος των Γερμανών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), και επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ). «Ο Βαυαρός πολιτικός διερευνά τις πιθανότητες να γίνει ο πρώτος Γερμανός πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από τον Βάλτερ Χολστάιν στη δεκαετία του 1960. Αλλά αντιμετωπίζει μεγάλα εμπόδια», γράφει η γερμανική SZ.

Την Τετάρτη θα συνεδριάσει η κοινοβουλευτική Ομάδα του ΕΛΚ. Μετά τη συνάντηση, ο Βέμπερ αναμένεται να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του. Στις 10 Σεπτεμβρίου οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της Άγγελα Μέρκελ και οι Βαυαροί εταίροι τους (CSU) θα συζητήσουν για τον υποψήφιό τους. Ο Βέμπερ χρειάζεται την επίσημη υποστήριξη της Καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ. Την περασμένη εβδομάδα ο Βέμπερ συναντήθηκε με την Μέρκελ στο Βερολίνο. Σύμφωνα με γερμανικά δημοσιεύματα, η Μέρκελ δεν έχει ουσιαστικά καμία αντίρρηση για το διορισμό του Βέμπερ ως υποψηφίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, αλλά αυτό δεν αρκεί για να γίνει δεκτή η υποψηφιότητά του από τα υπόλοιπα μέλη του ΕΛΚ. « Ένας Γερμανός επικεφαλής της Κομισιόν δεν είναι κατ’ ανάγκην επωφελής για την καγκελάριο», γράφει η SZ και προσθέτει: «Ειδικά στη νότια Ευρώπη, η δυσαρέσκεια για τη Γερμανία δεν εξαφανίστηκε με την κρίση του ευρώ. Δεδομένου ότι ο προερχόμενος από το Λουξεμβούργο Γιούνκερ ήταν πολύ μετριοπαθής, για την Μέρκελ ήταν μια καλή επιλογή. Είτε επρόκειτο για τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, την κατανομή των προσφύγων ή την πολιτική των δασμών -η Μέρκελ ήταν πάντοτε σε θέση να βασίζεται στον Γιούνκερ σε βασικά ζητήματα. Την Τρίτη, οι δύο θα συναντηθούν στο Βερολίνο, και θα πρέπει επίσης να συζητησουν τη διαδοχή Γιούνκερ. Ίσως η Μέρκελ να αφήσει να εξελιχθούν πρώτα τα πράγματα και να εγκαταλείψει τον Βέμπερ για να επωφεληθεί από άλλες αποφάσεις για πρόσωπα», εκτιμά η γερμανική εφημερίδα .

Από την πλευρά της η ιταλική Corriere Della Sera εκτιμά ότι με την υποψηφιότητα του Μάνφρεντ Βέμπερ ως υποψηφίου διαδόχου του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην ηγεσία της Κομισιόν επιχειρείται η μετάλλαξη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος σε μια συντηρητική δύναμη με σαφή δεξιό προσανατολισμό και ικανή να προσελκύσει τον αυξανόμενο αριθμό Ευρωπαίων πολιτών που παρασύρονται από τις ξενόφοβες δυνάμεις.

Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα, ο Βέμπερ επιθυμεί σκληρότερες πολιτικές για το μεταναστευτικό και αντιτίθεται στην πολυπολιτισμικότητα, κάτι το οποίο τον καθιστά ιδανικό υποψήφιο, για να αποτελέσει μια «γέφυρα» για τη Δεξιά που εκπροσωπεί ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν.

Ο Βέμπερ έχει έντονο ανταγωνισμό στο ΕΛΚ

Ο Φινλανδός Αλεξάντρ Σταμπ, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα ήθελε να είναι ο υποψήφιος του ΕΛΚ για τη διαδοχή του Γιούνκερ. Άλλωστε ο Σταμπ έχει αυτό που δεν διαθέτει ο Βέμπερ: εκτελεστική εμπειρία, αφού έχει διατελέσει πρωθυπουργός και υπουργός Οικονομικών. Όταν μιλάει με την Μέρκελ, τον Μακρόν και τους άλλους ηγέτες μπορεί να τους κοιτάει στα μάτια. Ο Σταμπ μιλάει και τις τρεις επίσημες γλώσσες της Ε.Ε. – Αγγλικά, Γαλλικά και Γερμανικά – με ευχέρεια, κάτι που δεν ισχύει για τον Βέμπερ. Η επιλογή του υποψηφίου του ΕΛΚ αναμένεται να γίνει στο συνέδριο του κόμματος στις 7 και 8 Νοεμβρίου.

Οι υποψήφιοι των Σοσιαλδημοκρατών

Ακόμη και αν το EΛΚ είναι πιθανό να είναι ξανά η ισχυρότερη πολιτική δύναμη στις ευρωπαϊκές εκλογές, αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί επίσης να αποσπάσει τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις μεγάλη θα είναι η άνοδος των λαϊκιστών στις ευρωεκλογές και συνεπώς ο διάδοχος του Γιούνκερ θα πρέπει να λάβει και τη στήριξη από τους Σοσιαλδημοκράτες. Η ομάδα των Σοσιαλδημοκρατών (S & D ) θέλει επίσης να δώσει τη μάχη με έναν δικό της, καλό υποψήφιο, ανέφεραν ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές στο Πρακτορείο.

Τα ονόματα που έχουν ακουστεί είναι ο Επίτροπος για τις νομισματικές υποθέσεις Πιέρ Μοσκοβισί, η αντιπρόσωπος της Ε.Ε. για την εξωτερική πολιτική Φεντερίκα Μογκερίνι και ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς. Ο Μοσκοβισί δεν έχει πάντως μέχρι στιγμής την υποστήριξη από τον Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. Το ευρωπαϊκό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (S & D) έχει πάντως χρόνο για να επιλέξει τον δικό του υποψήφιο, καθώς το συνέδριό του θα γίνει στις 8 Δεκεμβρίου.

Ποιον θα προτείνει ο Μακρόν;

Αύριο Τρίτη, τα βλέμματα στρέφονται στο Παρίσι, όπου το κίνημα του προέδρου Μακρόν, «La République en marche» θα αναλύσει την ευρωπαϊκή του στρατηγική. Ο Μακρόν θα μπορούσε να προσελκύσει μέλη όλων των ομάδων στο ευρωκοινοβούλιο και έτσι να αλλάξει τον συσχετισμό δυνάμεων. Πηγές στο Παρίσι αναφέρουν ότι ο Μακρόν θα ήθελε να δει την Δανέζα Επίτροπο Ανταγωνισμού της Ε.Ε. Μάργκρετ Βεστάγκερ να διαδέχεται τον Γιούνκερ. Η Βεστάγκερ προέρχεται από μια χώρα που δεν είναι μέλος της ευρωζώνης, αλλά θεωρείται ισχυρή προσωπικότητα και είναι πολύ δημοφιλής στις Βρυξέλλες. Για μερικούς, η Βεστάγκερ είναι το μυστικό φαβορί. 

ΑΠΕ-ΜΠΕ


σχετικα αρθρα