Το Ζάγκρεμπ στηρίζει όσα διεμήνυσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ κατά την επίσκεψή της στο Βελιγράδι και είναι έτοιμο να βοηθήσει για την εδραίωση του διαλόγου Βελιγραδίου-Πρίστινας, δήλωσε η πρωθυπουργός της Κροατίας Γιάντρανκα Κόσορ, ύστερα από συνομιλίες με τον πρωθυπουργό του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι.
«Στηρίζουμε ό,τι είπε από το Βελιγράδι η Γερμανίδα καγκελάριος και η Κροατία ως ηγέτιδα χώρα στην περιοχή είναι έτοιμη να βοηθήσει να εδραιωθεί ο διάλογος Βελιγραδίου-Πρίστινας», τόνισε η κ. Κόσορ, η οποία πραγματοποιεί επίσκεψη στο Κόσοβο.

«Στηρίζουμε την εδαφική ακεραιότητα του Κοσόβου και κάθε πολίτης πρέπει να έχει ίσα δικαιώματα», υπογράμμισε η πρωθυπουργός της Κροατίας.

«Μπορείτε να θεωρείτε την Κροατία ως την καλύτερη φίλη χώρα στη νοτιανατολική Ευρώπη και να το έχετε πάντα υπόψη», ανέφερε η κ. Κόσορ, σημειώνοντας ότι «οι δύο χώρες ενίσχυσαν τη φιλία και κατά τη διάρκεια της μάχης ενάντια στην τυραννία του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και κατά των μεγαλοσερβικών φιλοδοξιών».

«Επιδείξαμε αποφασιστικότητα σ’ αυτό. Γι’ αυτό χαιρετίζουμε όλες τις προσπάθειες για την οικοδόμηση σταθερού συστήματος και την εδραίωση της ειρήνης», πρόσθεσε η πρωθυπουργός της Κροατίας και τόνισε προς την ηγεσία του Κοσόβου ότι το Ζάγκρεμπ θα στηρίξει την ευρωπαϊκή πορεία της Πρίστινας.

Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι χαιρέτισε τον ηγετικό ρόλο της Κροατίας στην περιοχή. «Είμαστε ανεξάρτητη χώρα και θα ελέγχουμε όλη την επικράτεια. Παράνομες δομές θα διαλυθούν και θα βρεθούν αντιμέτωπες με τη δικαιοσύνη. Δεν θα υπάρξει ανοχή. Είμαστε σε κατάσταση ετοιμότητας», τόνισε ο κ. Θάτσι.

Οι πρωθυπουργοί του Κοσόβου και της Κροατίας εκτίμησαν ότι οι διμερείς σχέσεις είναι εξαιρετικά καλές. Ο κ. Θάτσι είπε ότι η Κροατία είναι φίλη χώρα και σύμμαχος του Κοσόβου και κάλεσε τους Κροάτες επιχειρηματίες να επενδύσουν στο Κόσοβο.

«Η εμπειρία της Κροατίας στην πορεία προς την ΕΕ θα είναι πολύτιμη για εμάς», υπογράμμισε.

Η κ. Κόσορ ταξίδεψε στο Κόσοβο συνοδευόμενη από 70 επιχειρηματίες που εκπροσωπούν 45 κροατικές επιχειρήσεις και συμμετέχουν σε Επιχειρηματικό Φόρουμ στην Πρίστινα.