Η Γαλλία και εταίροι της στα Ηνωμένα Έθνη ετοιμάζουν ένα σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών με το οποίο θα καταστεί δυνατή η αποδέσμευση πόρων της Λιβύης στο εξωτερικό που είχαν "παγώσει" βάσει των κυρώσεων που αποφασίστηκαν μετά τις σχετικές αποφάσεις του ΣΑ, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών.
"Το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο (σ.σ. το κύριο πολιτικό όργανο των εξεγερμένων στη Λιβύη) πρέπει να μπορέσει να λάβει τους οικονομικούς πόρους που είχαν δεσμευθεί βάσει των κυρώσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Εργαζόμαστε τώρα για το σκοπό αυτό στη Νέα Υόρκη, σε στενή συνεργασία με τους εταίρους μας", ανέφερε ο εκπρόσωπος του Κε ντ’ Ορσέ Μπερνάρ Βαλερό.

Γαλλική διπλωματική πηγή είπε παράλληλα ότι το σχέδιο απόφασης βρίσκεται ακόμα στο προκαταρκτικό στάδιο και θα οριστικοποιηθεί τις επόμενες ημέρες μετά από διαπραγματεύσεις στο Κατάρ, στην Τουρκία και στον ΟΗΕ. "Είναι δύσκολο να είμαστε ακριβείς όσον αφορά τις λεπτομέρειες της απόφασης", σύμφωνα με την πηγή αυτή, που εξήγησε ότι βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση το ζήτημα των κυρώσεων και της αποδέσμευσης πόρων αλλά και του χρονοδιαγράμματος για την διαδικασία, που δεν έχει ακόμα συμφωνηθεί.

Στις διαπραγματεύσεις αυτές συμμετέχει και η Βρετανία, όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ στο Λονδίνο. "Συμμετέχουμε στο διπλωματικό σχέδιο, στα Ηνωμένα Έθνη και αλλού, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την αποδέσμευση των πόρων", επισήμανε ο Χέιγκ.

"Οι πόροι αυτοί, που έχουν δεσμευθεί εδώ και πέντε μήνες. . . ανήκουν στο λιβυκό λαό", πρόσθεσε.

Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον είχε πει στα μέσα Μαρτίου ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν δεσμευθεί πόροι ύψους 12 δισεκατομμυρίων λιρών (13,7 δισεκατομμυρίων ευρώ).

Ο γερμανός ΥΠΕΞ Γκίντο Βεστερβέλε κάλεσε χθες να υιοθετηθεί το ταχύτερο μια απόφαση από τον ΟΗΕ η οποία θα προβλέπει την αποδέσμευση των λιβυκών πόρων που έχουν "παγώσει"