current views are: 6

7 Σεπτεμβρίου 2018
Δημοσίευση15:06

Επιβεβαιώνει το Φανάρι την απόφαση σχίσματος Ουκρανικής και Ρωσικής Εκκλησίας

Παρά την αντίθεση της Ρωσίας

Δημοσίευση 15:06’
Βαρθολομαίος

Παρά την αντίθεση της Ρωσίας

Σε ανακοινωθέν που εξέδωσε σήμερα η Αρχιγραμματεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου επιβεβαιώνεται εμμέσως πλην σαφώς ότι ο πατριάρχης Βαρθολομαίος ενέκρινε την έναρξη των διαδικασιών για απόσχιση της Εκκλησίας της Ουκρανίας από τη Ρωσική Εκκλησία, πεδίο αντιπαλότητας ανάμεσα σε Κίεβο και Μόσχα.

Με το ανακοινωθέν γνωστοποιείται η αναμενόμενη από καιρό απόφαση και ότι ορίζονται έξαρχοι στο Κίεβο ο Πανιερώτατος Αρχιεπίσκοπος Παμφίλου κ. Δανιήλ, εξ Αμερικής, και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Έντμοντον κ. Ιλαρίων, εκ Καναδά.

Η απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου ανοίγει το δρόμο για σχίσμα ιστορικών διαστάσεων το οποίο πλήττει το κύρος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, έπειτα από αιώνες θρησκευτικής αντιπαλότητας ανάμεσα στη Μόσχα και το Κίεβο.

Η Μόσχα είχε αντιδράσει στο ενδεχόμενο να δοθεί από το Φανάρι το πράσινο φως για την απόσχιση με την έκδοση «Τόμου Αυτοκεφαλίας».

Διαβάστε επίσης: 

Κίεβο: Το Φανάρι ενέκρινε την απόσχιση της Ουκρανικής από τη Ρωσική Εκκλησία 
Το Φανάρι φέρεται να εγκρίνει την απόσχιση της Ουκρανίας από τη Ρωσική Εκκλησία 
AP: Ρωσική κυβερνοεπίθεση στο Φανάρι λόγω Ουκρανίας

Στην Ουκρανία λειτουργούν σήμερα τρεις ορθόδοξες εκκλησίες: Το Πατριαρχείο του Κιέβου, με επικεφαλής τον μητροπολίτη Φιλάρετο, το οποίο δεν αναγνωρίζει την εξουσία της Μόσχας· η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία που υπάγεται στο Πατριαρχείο Μόσχας· και η Ουκρανική Αυτοκέφαλη Εκκλησία, η οποία αποσπάστηκε από τη Ρωσική τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η Ουκρανική Εκκλησία υπό τον Κύριλλο διαθέτει τον μεγαλύτερο αριθμό πιστών, ωστόσο ενδεχόμενη απόσχιση θα έστελνε πολλούς από αυτούς στο Πατριαρχείο του Κιέβου.

Το ανακοινωθέν του Οικουμενικού Πατριαρχείου: 

«Ἀνακοινοῦται ὅτι ἐντός τῶν πλαισίων τῆς προετοιμασίας τῆς ἀποφασισθείσης ἀπονομῆς αὐτοκεφάλου καθεστῶτος εἰς τήν ἐν Οὐκρανίᾳ Ὀρθόδοξον Ἐκκλησίαν, τό Οἰκουμενικόν Πατριαρχεῖον ἐξωνόμασεν ὡς Ἐξάρχους αὐτοῦ ἐν Κιέβῳ τόν Πανιερώτατον Ἀρχιεπίσκοπον Παμφίλου κ. Δανιήλ, ἐξ Ἀμερικῆς, καί τόν Θεοφιλέστατον Ἐπίσκοπον Edmonton κ. Ἱλαρίωνα, ἐκ Καναδᾶ, ἀμφοτέρους διακονοῦντας τούς ἐν ταῖς χώραις αὐταῖς Οὐκρανούς Ὀρθοδόξους ὑπό τό Οἰκουμενικόν Πατριαρχεῖον.

Ἐν τοῖς Πατριαρχείοις, τῇ 7ῃ Σεπτεμβρίου 2018»


σχετικα αρθρα