Η συμφωνία που επετεύχθη νωρίτερα αυτόν το μήνα για τη μείωση του ελλείμματος και την αποτροπή μιας χρεοκοπίας των ΗΠΑ βοήθησε στο να δημιουργηθεί μια καλύτερη δημοσιονομική εικόνα της χώρας, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.
Η έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κογκρέσου (CBO) δείχνει ότι υπήρξε βελτίωση και ενισχύει την άποψη του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα ότι χρειάζεται περισσότερη μακροπρόθεσμη μείωση του ελλείμματος, προσέθεσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ.

"Δηλώνει πράγματι ότι έγινε κάποια πρόοδος βάσει της συμφωνίας που πέτυχαν νωρίτερα αυτόν το μήνα Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί", σημείωσε ο Έρνεστ, υπογραμμίζοντας ότι "η έκθεση καθιστά επίσης σαφές ότι υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να κάνουμε".

Η συμφωνία για τον προϋπολογισμό των ΗΠΑ δημιούργησε μια καλύτερη δημοσιονομική εικόνα, αλλά η ανεργία θα παραμείνει υψηλή βραχυπρόθεσμα, αναφέρεται στην έκθεση αυτή του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κογκρέσου (CBO), η οποία αναμένεται να πυροδοτήσει περαιτέρω τη δημόσια συζήτηση για την απασχόληση και την οικονομία, η οποία προβλέπεται να κυριαρχήσει στην Ουάσινγκτον κατά τις εκλογές του 2012.

Η πρόσφατη συμφωνία για τον προϋπολογισμό, η οποία συνήφθη νωρίτερα αυτόν το μήνα, έπειτα από διαπραγματεύσεις μηνών, θα βοηθήσει στη μείωση των προβλεπόμενων ελλειμμάτων του προϋπολογισμού σχεδόν στο ήμισυ τα ερχόμενα 10 χρόνια, επισημαίνει το CBO.

Ωστόσο ο ρυθμός της οικονομικής ανάπτυξης θα παραμείνει αργός κατά το 2012, προσθέτει και επισημαίνει ότι το ποσοστό της ανεργίας, το οποίο είναι σήμερα 9,1%, θα πέσει μόνον στο 8,5% έως τη στιγμή που οι ψηφοφόροι θα κληθούν στα εκλογικά τμήματα το Νοέμβριο του 2012.

"Ο ρυθμός ανάκαμψης είναι αργός και η οικονομία παραμένει σε σοβαρή ύφεση", γράφει σε κείμενο που ανήρτησε σε ιστολόγιο ο διευθυντής του CBO Νταγκ Έλμεντορφ.

Αυτό θα μπορούσε να περιπλέξει τις ελπίδες για μια επανεκλογή του Ομπάμα και να προσφέρει περισσότερα "όπλα" στους Ρεπουμπλικάνους αντιπάλους, οι οποίοι έχουν επικρίνει την οικονομική του πολιτική, σχολιάζει το Ρόιτερς.