ΔΙΕΘΝΗ

Ευρωπαϊκό «χαστούκι» στον ακροδεξιό Όρμπαν: Το Ευρωκοινοβούλιο ενεργοποίησε το άρθρο 7

από Επιμέλεια: Ιουλία Ράπτη - Δημοσίευση 12 Σεπτεμβρίου 2018, 14:34 / Ανανεώθηκε 13 Σεπτεμβρίου 2018, 12:10
Ευρωπαϊκό «χαστούκι» στον ακροδεξιό Όρμπαν: Το Ευρωκοινοβούλιο ενεργοποίησε το άρθρο 7
Facebook Twitter Whatsapp

Προβλέπει ακόμα και αναστολή του δικαιώματος ψήφου στο Συμβούλιο 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Το ακροδεξιό κύμα που σαρώνει την Ευρώπη φαίνεται πως ανάγκασε την Ένωση να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα δημοκρατίας, με «θύμα» την Ουγγαρία του προκλητικού Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος παρά τα προειδοποιητικά πυρά της ΕΕ, δεν συμμορφώθηκε με τις ευρωπαϊκές επιταγές στο μεταναστευτικό.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε με ψήφους 448 υπέρ, 197 κατά και 48 αποχές την ενεργοποίηση των διατάξεων του άρθρου 7 που προβλέπει ακόμα και αναστολή του δικαιώματος ψήφου στο Συμβούλιο για την Ουγγαρία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προσφύγει σε σειρά διαδικασιών για να εκφράσει τη δυσαρέσκειά της απέναντι στη ρητορική μίσους του Όρμπαν: για μη τήρηση τους νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο θέμα του ασύλου, για τον νόμο που ποινικοποιεί την βοήθεια προς τους πρόσφυγες και μετανάστες, τον νόμο για την χρηματοδότηση των μη κυβερνητικών οργανώσεων και τον νόμο περί τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Αξίζει να αναφερθεί ότι υπέρ της παραπομπής της Ουγγαρίας, τάχθηκαν και η ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, κάτι που είχε προαναγγείλει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Της ψηφοφορίας προηγήθηκε η επιθετική ομιλία του Ούγγρου πρωθυπουργού από το βήμα του Ευρωκοινοβουλίου, εξαπολύοντας μύδρους εναντίον των Βρυξελλών

Ο Βίκτορ Όρμπαν στηλίτευσε τον «εκβιασμό» των φιλομεταναστευτικών δυνάμεων στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης εναντίον της χώρας του, λέγοντας ότι «η χώρα μου δεν θα υποκύψει στον εκβιασμό».

«Δεν θα δεχτώ να μας απειλούν οι φιλομεταναστευτικές δυνάμεις, να μας εκβιάζουν και να συκοφαντούν την Ουγγαρία με ψευδείς κατηγορίες», είπε απευθυνόμενος στους ευρωβουλευτές.

Είναι η πρώτη φορά που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο χρησιμοποιεί το δικαίωμά του να ενεργοποιήσει τη λεγόμενη διαδικασία του άρθρου 7, ζητώντας από τα μέλη της ΕΕ να δράσουν για να αποτρέψουν «τον κίνδυνο σοβαρής παραβίασης των αξιών» της Ένωσης στην Ουγγαρία.

Η ίδια διαδικασία έχει ενεργοποιηθεί από τον Δεκέμβριο του 2017 κατά της Πολωνίας, με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Αναλυτικά, το άρθρο 7 της Συνθήκης, προβλέπει τα εξής:

1. Το Συμβούλιο δύναται, βάσει αιτιολογημένης προτάσεως του ενός τρίτου των κρατών μελών, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αποφασίζοντας με την πλειοψηφία των τεσσάρων πέμπτων των μελών του και κατόπιν της έγκρισης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, να διαπιστώσει την ύπαρξη σαφούς κινδύνου σοβαρής παραβίασης από κράτος μέλος των αξιών του άρθρου
2. Το Συμβούλιο, προτού προβεί στη διαπίστωση αυτή, ακούει το εν λόγω κράτος μέλος και δύναται, αποφασίζοντας με την ίδια διαδικασία, να του απευθύνει συστάσεις. Το Συμβούλιο επαληθεύει τακτικά ότι εξακολουθούν να ισχύουν οι λόγοι που οδήγησαν στη διαπίστωση αυτή.
2. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αποφασίζοντας ομόφωνα μετά από πρόταση του ενός τρίτου των κρατών μελών ή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αφού λάβει την έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δύναται να διαπιστώσει την ύπαρξη σοβαρής και διαρκούς παραβίασης από κράτος μέλος των αξιών του άρθρου 2, αφού καλέσει το εν λόγω κράτος μέλος να υποβάλει τις παρατηρήσεις του.
3. Εφόσον γίνει η αναφερόμενη στην παράγραφο 2 διαπίστωση, το Συμβούλιο δύναται να αποφασίζει, με ειδική πλειοψηφία, την αναστολή ορισμένων δικαιωμάτων τα οποία απορρέουν από την εφαρμογή των Συνθηκών ως προς το εν λόγω κράτος μέλος, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων ψήφου του αντιπροσώπου της κυβέρνησης αυτού του κράτους μέλους στο Συμβούλιο. Ενεργώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο, το Συμβούλιο λαμβάνει υπόψη τις πιθανές συνέπειες μιας τέτοιας αναστολής στα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις φυσικών και νομικών προσώπων.
Οι υποχρεώσεις του εν λόγω κράτους μέλους, δυνάμει των Συνθηκών, εξακολουθούν, εντούτοις, να δεσμεύουν αυτό το κράτος μέλος.
4. Το Συμβούλιο δύναται να αποφασίσει, εν συνεχεία, με ειδική πλειοψηφία, να μεταβάλει ή να ανακαλέσει μέτρα που έχουν ληφθεί σύμφωνα με την παράγραφο 3, ανάλογα με τις μεταβολές της καταστάσεως, η οποία οδήγησε στην επιβολή τους.
5. Ο τρόπος ψηφοφορίας που, για τους σκοπούς του παρόντος άρθρου, εφαρμόζεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και στο Συμβούλιο καθορίζεται στο άρθρο 354 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η απάντηση της ουγγρικής κυβέρνησης

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας Πέτερ Σιγιάρτο, απέρριψε την απόφαση κάνοντας λόγο για «μικροπρεπή εκδίκηση» σε βάρος της χώρας του.

Ο Σιγιάρτο δήλωσε επίσης ότι η Ουγγαρία θα αναζητήσει νομικούς τρόπους για να αμφισβητήσει την απόφαση, καθώς οι αποχές δεν καταμετρήθηκαν και αυτό, υποστήριξε, άλλαξε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.

«Η σημερινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν ήταν τίποτε άλλο παρά μια μικροπρεπής εκδίκηση σε βάρος της Ουγγαρίας από πολιτικούς που τάσσονται υπέρ της μετανάστευσης», δήλωσε ο Σιγιάρτο. «Η απόφαση ελήφθη με απατηλό τρόπο και αντίθετα προς τους σχετικούς κανόνες στις ευρωπαϊκές συνθήκες».