ΔΙΕΘΝΗ

Με αύξηση των επιτοκίων απαντά η κεντρική τράπεζα στα πυρά του Ερντογάν

από Επιμέλεια: Ιουλία Ράπτη - Δημοσίευση 13 Σεπτεμβρίου 2018, 14:47 / Ανανεώθηκε 13 Σεπτεμβρίου 2018, 15:35
Με αύξηση των επιτοκίων απαντά η κεντρική τράπεζα στα πυρά του Ερντογάν
Photo: ΑΠΕ-EPA
Facebook Twitter Whatsapp

Ο ίδιος ζήτησε... μείωση

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Μπορεί ο Ταγίπ Ερντογάν ακόμη και σήμερα να δήλωνε δημοσίως ότι είναι αντίθετος στην αύξηση των επιτοκίων προτείνοντας τη… μείωση αυτών, ωστόσο, η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, προκειμένου να βάλει φρένο στην κατρακύλα της τουρκικής λίρας, αύξησε το μεσημέρι το βασικό της επιτόκιο κατά 625 μονάδες βάσης.

Η κίνηση αυτή ενίσχυσε τη λίρα, με την ελπίδα να περιορίσει τις ανησυχίες των επενδυτών για την επιρροή του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στη νομισματική πολιτική. Υπενθυμίζουμε ότι πρόσφατα με προεδρικό διάταγμα ο έλεγχος της κεντρικής τράπεζας πέρασε στα χέρια του Τούρκου προέδρου (διορίζει τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας, τους αναπληρωτές του και τα μέλη της επιτροπής νομισματικής πολιτικής).

Η τράπεζα αύξησε το επιτόκιο repo για δάνεια μίας εβδομάδας στο 24%, το οποίο σημαίνει ότι έχει αυξήσει τα επιτόκια κατά 11,25 ποσοστιαίες μονάδες από τα τέλη Απριλίου, σε μια προσπάθεια να συγκρατήσει τη βουτιά της λίρας.

Μετά την απόφαση, το τουρκικό νόμισμα ενισχύθηκε στις 6,01 λίρες ανά δολάριο, από τις 6,4176 προηγουμένως. Στις 09:09 ώρα Ελλάδας, η ισοτιμία της διαμορφώθηκε στις 6,370 λίρες ανά δολάριο, οριακά χαμηλότερα από το κλείσιμο της Τετάρτης.

Ερντογάν: Φταίει η... κεντρική τράπεζα

Της απόφασης της κεντρικής τράπεζας είχε προηγηθεί ομιλία του Ερντογάν, ο οποίος «χρέωσε» τον υψηλό πληθωρισμό της Τουρκίας στην… κεντρική τράπεζα της χώρας, την οποία ελέγχει ο ίδιος!

«Ο υψηλός πληθωρισμός είναι αποτέλεσμα των λανθασμένων βημάτων της κεντρικής τράπεζας και η Τουρκία πρέπει να χαμηλώσει τα επιτόκια», τόνισε χαρακτηριστικά.

Αυτό που βιώνει η Τουρκία δεν είναι κρίση, σημείωσε και επανέλαβε πως πιστεύει ότι τα υψηλά επιτόκια προκαλούν υψηλό πληθωρισμό.

Σε ομιλία του σε εμπορική συνομοσπονδία στην Άγκυρα, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι κανείς δεν πρέπει να ασκεί τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του σε ξένο νόμισμα, εκτός από τους εξαγωγείς και τους εισαγωγείς.

Όπως είπε, η Τουρκία προτιμάει την οικονομία της ελεύθερης αγοράς, ενώ οι δύσκολες εποχές απαιτούν δύσκολα μέτρα και θα τα λάβει.

«Τα προβλήματα στην οικονομία δεν προκαλούνται από την Τουρκία και η χώρα θα συνεχίσει το μονοπάτι της πιο δυνατή, αν σταθεί στο ύψος της. H πτώση της λίρας είναι αποτέλεσμα τεχνητής μεταβλητότητας», ανέφερε.

Μόνο με λίρες οι συμφωνίες στα ακίνητα

Λύσεις… εκ των έσω ψάχνει ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος αποφάσισε ότι οι συμφωνίες πώλησης και μίσθωσης ακινήτων θα πρέπει να είναι σε λίρες, δίνοντας τέλος σε τέτοιου είδους συμφωνίες σε ξένο νόμισμα, σε ένα ακόμα βήμα με στόχο τη στήριξη του εθνικού νομίσματος.

Η απόφαση, που δημοσιεύθηκε σήμερα στην επίσημη Εφημερίδα της τουρκικής Κυβέρνησης, προβλέπει ότι τα συμβόλαια πώλησης και μίσθωσης σε ξένο νόμισμα πρέπει να μετατραπούν σε λίρες εντός 30 ημερών.

Στην Τουρκία, ιδιαίτερα στον κλάδο του λιανικού εμπορίου, είναι συνηθισμένη πρακτική να συνάπτονται συμβόλαια πώλησης και μίσθωσης ακινήτων σε ξένο νόμισμα.

Η λίρα έχει χάσει περίπου το 40% της αξίας της έναντι του δολαρίου φέτος λόγω ανησυχιών για την επιρροή του Ερντογάν στη νομισματική πολιτική και τη διπλωματική διαμάχη μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΠΑ.

Πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ