current views are: 7

13 Σεπτεμβρίου 2018
Δημοσίευση13:53

Φιλιππίνες: Εκκενώνονται οι ακτές καθώς πλησιάζει «υπερτυφώνας»

Άνεμοι 225 χιλιομέτρων την ώρα

Δημοσίευση 13:53’

Άνεμοι 225 χιλιομέτρων την ώρα

Οι αρχές των Φιλιππίνων άρχισαν να απομακρύνουν χιλιάδες κατοίκους από τις παράκτιες περιοχές στα βόρεια του αρχιπελάγους, καθώς πλησιάζει στην περιοχή ο «υπερτυφώνας» Μανγκούτ, που συνοδεύεται από ανέμους ταχύτητας άνω των 255 χιλιομέτρων την ώρα.

Ο τροπικός κυκλώνας αναμένεται να φτάσει στο βόρειο άκρο του νησιού Λουζόν τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου. Οι μετεωρολόγοι εκτιμούν ότι θα είναι ο ισχυρότερος από τους 15 που έχουν πλήξει τις Φιλιππίνες φέτος.

Δέκα εκατομμύρια Φιλιππινέζοι ζουν στις περιοχές που βρίσκονται πάνω στην πορεία που προβλέπεται ότι θα ακολουθήσει ο Μανγκούτ.

“Οι προληπτικές εκκενώσεις είναι σε εξέλιξη στις παράκτιες κοινότητες και τα χωριά που είναι εκτεθειμένα” στο ακραίο καιρικό φαινόμενο, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Ροτζέλιο Σέντινγκ. “Θα προχωρήσουμε και σε άλλες εκκενώσεις”, πρόσθεσε.

Μια κάτοικος, που έφυγε από το σπίτι της μαζί με τα εγγόνια της, εξήγησε ότι “φοβόταν πολύ” για να μείνει γιατί φαίνεται ότι ο κυκλώνας αυτός θα είναι πολύ ισχυρός. “Στον τελευταίο μουσώνα καταστράφηκε το μισό σπίτι μας”, διευκρίνισε.

Τα σχολεία έχουν κλείσει και πολλοί αγρότες έσπευσαν στους ορυζώνες για να αρχίσουν τη συγκομιδή του ρυζιού, φοβούμενοι ότι οι καλλιέργειές τους θα καταστραφούν από τους ανέμους και τις καταρρακτώδεις βροχές.

Το αρχιπέλαγος των Φιλιππίνων πλήττεται κάθε χρόνο από περίπου 20 κυκλώνες. Ο Χαϊγιάν, ένας από τους ισχυρότερους, άφησε πίσω του περισσότερους από 7.350 νεκρούς το 2013 και προκάλεσε ζημιές αντίστοιχες με εκείνες ενός τσουνάμι. Περισσότεροι από 4 εκατομμύρια άνθρωποι έμειναν άστεγοι.

Στην πορεία του Μανγκούτ βρίσκεται επίσης η νότια Κίνα και το Χονγκ Κονγκ. Και οι αρχές προετοιμάζουν ήδη τους κατοίκους των περιοχών αυτών, αν και ο κυκλώνας δεν αναμένεται να φτάσει εκεί πριν από την Κυριακή.

ΑΠΕ/Reuters/AFP


σχετικα αρθρα