Αμνηστία σε οποιοδήποτε μέλος του περιβάλλοντος του Μουάμαρ Καντάφι σκοτώσει ή συλλάβει τον συνταγματάρχη ανακοίνωσε ότι θα δώσει το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο της Λιβύης. Οι εξεγερμένοι έθεσαν υπό έλεγχο το οχυρωμένο κτιριακό συγκρότημα Μπαμπ αλ Αζιζίγια στην Τρίπολη, όμως το πού βρίσκεται ο Καντάφι και η οικογένειά του παραμένει άγνωστο. Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι πιστεύει πως ο Καντάφι συνεχίζει να βρίσκεται στη Λιβύη. Οι πιστές στον Καντάφι δυνάμεις περικύκλωσαν και βομβάρδισαν την πόλη Ζουάρα, το κέντρο της οποίας ελέγχουν οι αντικαθεστωτικοί, που ζήτησαν τη βοήθεια των μαχητών του Ζεντέν και της Νεφούσα, δήλωσε εκπρόσωπος των ανταρτών.  Οι δυνάμεις του Καντάφι έχουν περικυκλώσει την παραλιακή αυτή πόλη στην οδική αρτηρία που συνδέει την Τρίπολη με την Τυνησία.

Την ίδια ώρα, περισσότεροι από 10.000 Λίβυοι πέρασαν το φυλάκιο Ντεχίμπα στα σύνορα της Τυνησίας από το Σάββατο, όταν άρχισε η επίθεση των αντικαθεστωτικών εναντίον της Τρίπολης, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Αξ΄ζιει να σημειωθεί ότι, από τα μέσα Φεβρουαρίου, όταν άρχισε η εξέγερση στη Λιβύη, 70.000 λίβυοι πρόσφυγες έχουν καταφύγει στην Τυνησία.

Αρκετοί είναι οι τραυματίες που μεταφέρονται καθημερινά σε νοσοκομεία της Τυνησίας.

«Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις της διεθνούς συμμαχίας στη Λιβύη θα σταματήσουν όταν ο συνταγματάρχης Μουάμαρ Καντάφι και η οικογένειά του "δεν θα αποτελούν πλέον απειλή για το Λιβυκό λαό», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί.

Οι Λίβυοι πρέπει να συνενωθούν εναντίον του NATO και να σταθούν στο πλευρό του Μουάμαρ Καντάφι, υποστήριξε μια γυναίκα η οποία δήλωσε ότι είναι η κόρη του συνταγματάρχη μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Orouba, που πρόσκειται στο καθεστώς του.

«Λέω στον λιβυκό λαό να σταθεί χέρι-χέρι και να πολεμήσει το NATO", είπε η γυναίκα στον τηλεοπτικό σταθμό τηλεφωνικά. "Λέω στο λιβυκό λαό να μη φοβάται τις ένοπλες δυνάμεις. Ο ηγέτης έχει δίκιο».

Ο Καντάφι έχει μόνο μία κόρη, την Αΐσα.

Στο μεταξύ, τέσσερις Ιταλοί δημοσιογράφοι απήχθησαν στη Λιβύη, ανακοίνωσαν απόψε  το ιταλικό τηλεοπτικό κανάλι Sky TG-24 και το πρακτορείο ειδήσεων Ansa, μια  πληροφορία που επιβεβαιώθηκε και από τον πρόεδρο της ένωσης δημοσιογράφων της περιοχής της Ρώμης, Μπρούνο Τούτσι.

Από τους τέσσερις δημοσιογράφους, οι δύο είναι απεσταλμένοι της  εφημερίδας Corriere della Sera, ο τρίτος γράφει για την εφημερίδα La Stampa και ο τέταρτος είναι ανταποκριτής της καθολικής εφημερίδας Avvenire, σύμφωνα με την ίδια  πηγή.

Το απόγευμα, όλοι οι ξένοι δημοσιογράφοι εγκατέλειψαν το ξενοδοχείο Rixos στην Τρίπολη μετά από τέσσερις ημέρες που εμποδίζονταν να φύγουν από ένοπλους πιστούς στον συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι.

Οι δημοσιογράφοι είπαν πως αντιπροσωπεία της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου πήγε στο ξενοδοχείο και διαπραγματεύθηκε τη φυγή τους από το ξενοδοχείο, παρέχοντας και μεταφορικά μέσα.
TAGS