ΔΙΕΘΝΗ

Μήνυμα Κρεμλίνου στο Φανάρι για την απόσχιση της Ουκρανικής εκκλησίας

Δημοσίευση 14 Σεπτεμβρίου 2018, 16:57 / Ανανεώθηκε 19 Σεπτεμβρίου 2018, 12:22
Μήνυμα Κρεμλίνου στο Φανάρι για την απόσχιση της Ουκρανικής εκκλησίας
Facebook Twitter Whatsapp

«Προκαλεί ανησυχία η πληροφορία για τις πιθανές λύσεις σε ό,τι αφορά την εκκλησία της Ουκρανίας»

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Την έντονη αντίδραση του Κρεμλίνου προκάλεσε η απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως να δρομολογήσει την αναγνώριση του αυτοκέφαλου της Ουκρανικής Εκκλησίας και να τοποθετήσει, στις 7 Σεπτεμβρίου, ως Εξάρχους τον Αρχιεπίσκοπο Παμφίλου Δανιήλ και τον Επίσκοπο Edmonton Ιλαρίωνα.

Αντιδρώντας με επίσημο τρόπο το Ρωσικό κράτος δια του εκπροσώπου Τύπου του Βλαντιμίρ Πούτιν, ανέφερε πως «προκαλεί ανησυχία η πληροφορία για τις πιθανές λύσεις σε ό,τι αφορά την εκκλησία της Ουκρανίας»

«Αλλά την ίδια ώρα αυτά τα ζητήματα άπτονται του ενδοεκκλησιαστικού διαλόγου, είναι εκκλησιαστικά ζητήματα, βεβαίως το κράτος δεν μπορεί να ανακατευτεί σε αυτά. Για την Μόσχα και για ολόκληρο τον ορθόδοξο κόσμο, το μόνο προτιμώμενο σενάριο είναι η διατήρηση της ενότητας», συνέχισε ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Διαβάστε επίσης:

Ρήξη Φαναρίου - Μόσχας για το αυτοκέφαλο της Ουκρανικής Εκκλησίας

Σκληρά αντίμετρα

Η απόφαση του Φαναριού πυροδοτεί, όπως έχει γράψει το Newpost, σκληρά αντίμετρα του Πατριαρχείου Μόσχας, το οποίο απειλεί με διακοπή σχέσεων.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος και ο επικεφαλής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας κ. Κύριλλος συναντήθηκαν στις αρχές του μήνα στην Κωνσταντινούπολη. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Φανάρι επέμεινε στην απόφαση για αναγνώριση του αυτοκέφαλου της Ουκρανίας, προκαλώντας την οργή της ρωσικής πλευράς που έκανε λόγο για απόφαση που οδηγεί σε σχίσμα. 

«Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία προετοιμάζει απάντηση στις δράσεις του Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης σχετικά με την Ουκρανία, δήλωσε ο Βλαντίμιρ Λαγούδα, επικεφαλής του Συνοδικού Τμήματος για τις σχέσεις Εκκλησίας και κοινωνίας» σύμφωνα με ρεπορτάζ του ρωσικού κρατικού πρακτορείο Sputniknews.

«Τα αντίμετρα εκ μέρους του Πατριαρχείου της Μόσχας είναι δεδομένο ότι θα ακολουθήσουν και θα είναι εξαιρετικά σκληρά», προσέθεσε.

Σύμφωνα με το Sputniknews, ο επικεφαλής του τμήματος Εξωτερικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ, Ιλαρίων, δήλωσε ότι η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία θα σταματήσει την πλήρη επικοινωνία με το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης εάν προχωρήσει στην απονομή αυτοκέφαλου καθεστώτος στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας.