current views are: 15

14 Σεπτεμβρίου 2018
Δημοσίευση15:17

Ένα βήμα πιο κοντά στο σχίσμα Μόσχα και Φανάρι, λόγω Ουκρανίας

Ο Μόσχας Κύριλλος, δε θα μνημονεύει πλέον τον Οικουμενικό Πατριάρχη

Δημοσίευση 15:17’

Ο Μόσχας Κύριλλος, δε θα μνημονεύει πλέον τον Οικουμενικό Πατριάρχη

Κλιμακώνει την αντίδρασή της η Ρωσική Εκκλησία κατά του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως με αφορμή την απόφαση να δρομολογηθεί η αναγνώριση του αυτοκέφαλου της Ουκρανικής Εκκλησίας.

Όπως μετέδωσε το sputnik, ο πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών, Κύριλλος, δε θα μνημονεύει πλέον τον Οικουμενικό Πατριάρχη, Βαρθολομαίο, όπως αποφάσισε η Ιερά Σύνοδος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας σε έκτακτη συνεδρίαση.

«Η Ιερά Σύνοδος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στη σημερινή της συνεδρίαση αποφάσισε να διακόψει τη μνημόνευση του Πατριάρχη Κωνσταντινούπολης Βαρθολομαίου κατά τη διάρκεια ιερών λειτουργιών στη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία», δήλωσε ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ, Ιλαρίων, επικεφαλής εξωτερικών εκκλησιαστικών σχέσεων του Πατριαρχείου της Μόσχας.

Η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε ακόμη ότι η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία δε θα συμμετέχει πλέον όπου θα προΐστανται εκπρόσωποι του Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης.

Παράλληλα, η Ρωσική Εκκλησία ζητά να πραγματοποιηθεί συζήτηση στις Εκκλησίες σε όλο τον Ορθόδοξο κόσμο σχετικά με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ουκρανία.

Διαβάστε επίσης:

Μήνυμα Κρεμλίνου στο Φανάρι για την απόσχιση της Ουκρανικής εκκλησίας

Ρήξη Φαναρίου – Μόσχας για το αυτοκέφαλο της Ουκρανικής Εκκλησίας

Ωστόσο όπως μετέδωσε αργότερα το πρακτορείο TASS, ο εκπρόσωπος τύπου του Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών ιερέας Αλεξάντρ Βολκόφ, επεξηγώντας την απόφαση αυτή, δήλωσε ότι το πατριαρχείο της Μόσχας αποφάσισε να μη μνημονεύεται το όνομα του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου κατά τη διάρκεια της λειτουργίας όπως και να αναστείλει τη συλλειτουργία με τους ιεράρχες της Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως, θεωρώντας ότι αυτό συνιστά το τελευταίο προειδοποιητικό μέτρο και την ελπίδα για διάλογο.

Ως γνωστό, το Πατριαρχείο Μόσχας είχε απειλήσει με σκληρά αντίμετρα το Φανάρι, τα οποία όπως καταδεικνύεται έγιναν πράξη. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος και ο επικεφαλής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας κ. Κύριλλος συναντήθηκαν στις αρχές του μήνα στην Κωνσταντινούπολη. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Φανάρι επέμεινε στην απόφαση για αναγνώριση του αυτοκέφαλου της Ουκρανίας, προκαλώντας την οργή της ρωσικής πλευράς που έκανε λόγο για απόφαση που οδηγεί σε σχίσμα. 

Είχε προηγηθεί νωρίτερα σήμερα ,η έντονη αντίδραση του Κρεμλίνου, δια του εκπροσώπου Τύπου του Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος είπε πως «προκαλεί ανησυχία η πληροφορία για τις πιθανές λύσεις σε ό,τι αφορά την εκκλησία της Ουκρανίας»

«Αλλά την ίδια ώρα αυτά τα ζητήματα άπτονται του ενδοεκκλησιαστικού διαλόγου, είναι εκκλησιαστικά ζητήματα, βεβαίως το κράτος δεν μπορεί να ανακατευτεί σε αυτά. Για την Μόσχα και για ολόκληρο τον ορθόδοξο κόσμο, το μόνο προτιμώμενο σενάριο είναι η διατήρηση της ενότητας», συνέχισε ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ.


σχετικα αρθρα