current views are: 5

14 Σεπτεμβρίου 2018
Δημοσίευση17:46

Δείτε πότε και πως θα καταργηθεί η αλλαγή της ώρας

Η επίτροπος Μεταφορών, Βιολέτα Μπουλκ, σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, εξήγησε πως θα είναι εφικτό, οι γειτονικές χώρες να κάνουν διαφορετικές επιλογές

Δημοσίευση 17:46’

Η επίτροπος Μεταφορών, Βιολέτα Μπουλκ, σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, εξήγησε πως θα είναι εφικτό, οι γειτονικές χώρες να κάνουν διαφορετικές επιλογές

Η Ευρωπαϊκή επιτροπή έδωσε, διευκρινήσεις για το θέμα της αλλαγής της ώρας, εξηγώντας ότι κάθε κράτος της ΕΕ θα πρέπει να επιλέξει μέχρι το τέλος Απριλίου 2019 εάν θα διατηρήσει τη χειμερινή χειμερινή ώρα. Κατόπιν και εφόσον το σχέδιο επικυρωθεί, η τελευταία αλλαγή ώρας θα γίνει το 2019.

Η επίτροπος Μεταφορών, Βιολέτα Μπουλκ, σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, εξήγησε πως θα είναι εφικτό, οι γειτονικές χώρες να κάνουν διαφορετικές επιλογές. Η ίδια εξέφρασε βέβαια την ελπίδα πως τα κράτη μέλη θα προσπαθήσουν να συντονιστούν.

Η Επιτροπή είχε προειδοποιήσει παλαιότερα ότι οι ασυντόνιστες αλλαγές στην ώρα μεταξύ των κρατών – μελών της ΕΕ θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλη οικονομική ζημία.

Εφόσον το σχέδιο που έχει προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχωρήσει βάσει του σχεδιαγράμματος, η αλλαγή ώρας (από χειμερινή σε θερινή) την 31η Μαρτίου 2019 θα είναι το τελευταίο υποχρεωτικό πέρασμα στη θερινή ώρα.

Οι χώρες που θέλουν να διατηρήσουν μόνιμα τη χειμερινή ώρα θα έχουν στη συνέχεια τη δυνατότητα να την αλλάξουν μια τελευταία φορά στις 27 Οκτωβρίου 2019.

Οι χώρες της ΕΕ κατανέμονται σε τρεις διαφορετικές ζώνες: την ώρα της δυτικής Ευρώπης (Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ηνωμένο Βασίλειο), την ώρα της κεντρικής Ευρώπης (17 χώρες) και την ώρα της ανατολικής Ευρώπης (Ελλάδα, Κύπρος, Βουλγαρία, Εσθονία, Φινλανδία, Λετονία, Λιθουανία και Ρουμανία).

Η Φιλανδία έχει ζητήσει την κατάργηση της θερινής ώρας σε ολόκληρη την ΕΕ, αφού συγκέντρωσε περισσότερες από 70.000 υπογραφές από πολίτες που ζητούν αυτή την αλλαγή.

Η αλλαγή ώρας καθιερώθηκε το 1980 με βάση το επιχείρημα ότι θα μειώσει το ενεργειακό κόστος. Ωστόσο, η Επιτροπή αναφέρει ότι τα στοιχεία σχετικά με την εξοικονόμηση ενέργειας είναι ασαφή.


σχετικα αρθρα