Οι διαβουλεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης (συμβουλίου υπουργών) στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, μετά από θερινή διακοπή ξανάρχισαν χθες στο Σαράγεβο. Έντεκα μήνες μετά τη διεξαγωγή των γενικών εκλογών που διεξήχθησαν τον περασμένο Οκτώβριο στη χώρα δεν έχει ακόμη συγκροτηθεί κεντρική κυβέρνηση λόγω των διαφωνιών μεταξύ των αρχηγών των ισχυρότερων πολιτικών κομμάτων.

Ο πρόεδρος της Κροατικής Δημοκρατικής Ένωσης Βοσνίας - Ερζεγοβίνης (HDZ BiH), Ντράγκαν Τσόβιτς δήλωσε χθες ότι οι διαβουλεύσεις άρχισαν εκ νέου και τόνισε ότι τα κροατικά κόμματα θα επιμείνουν στο αίτημα ο νέος πρωθυπουργός να προέλθει από τις τάξεις τους.

«Εκτός από τον πρωθυπουργό, οι Κροάτες επιθυμούν να εκπροσωπηθούν με δύο υπουργούς. Οι Σέρβοι πρέπει να ορίσουν τέσσερις υπουργούς και οι Μουσουλμάνοι τρεις», πρόσθεσε ο κ. Τσόβιτς.

Στην προηγούμενη κυβέρνηση τα κόμματα των Μουσουλμάνων είχαν τέσσερις υπουργούς, των Κροατών τρεις και από τα κόμματα των Σέρβων ήταν ο πρωθυπουργός (προεδρεύων του συμβουλίου υπουργών) και δύο υπουργοί.

Ο κ. Τσόβιτς τόνισε ότι πρέπει να καθιερωθεί σύστημα εναλλαγής στις καίριες θέσεις του συμβουλίου υπουργών.

Ο πρόεδρος του μουσουλμανικού Κόμματος Δημοκρατικής Δράσης (SDA), Σουλεϊμάν Τίχιτς δήλωσε μετά από συνάντηση με τον κ. Τσόβιτς είπε ότι πρέπει να ακολουθήσει συνάντηση των αρχηγών των ισχυρότερων κομμάτων των Μουσουλμάνων, των Σέρβων και των Κροατών για να επιτευχθεί συμφωνία στη συγκρότηση κυβέρνησης.

Βασικό εμπόδιο στις συνομιλίες για τη συγκρότηση νέας κυβέρνησης είναι το αίτημα που διατυπώνουν τα μουσουλμανικά κόμματα, Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDP) και Κόμμα Δημοκρατικής Δράσης (SDA), τα οποία ζητούν να λάβουν τέσσερα υπουργεία και να οριστεί μόνον ένας υπουργός από τα κροατικά κόμματα. Σε αυτό αντιδρούν τα κροατικά κόμματα Κροατική Δημοκρατική Ένωση Βοσνίας - Ερζεγοβίνης (HDZ BiH) και Κροατική Δημοκρατική Ένωση 1990 (HDZ 1990), καθώς και τα σερβικά κόμματα, το Κόμμα Ανεξάρτητων Σοσιαλδημοκρατών και το Σερβικό Δημοκρατικό Κόμμα.

 Λόγω της μη εκλογής νέου πρωθυπουργού, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ παρέκαμψε τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη στο πρόσφατο ταξίδι της στην περιοχή.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καλεί τους πολιτικούς αρχηγούς στη Βοσνία να συμφωνήσουν στο θέμα της νέας κυβέρνησης το συντομότερο δυνατό υπογραμμίζοντας ότι είναι ένας από τους όρους για να καταθέσει η χώρα έως το τέλος του έτους αίτημα για υποψηφιότητα ένταξης στην Ένωση.