current views are: 7

17 Σεπτεμβρίου 2018
Δημοσίευση15:13

ΗΠΑ: Για παρενόχληση κατηγορείται ο υποψήφιος για το Ανώτατο Δικαστήριο

Η επώνυμη κατηγορία σεξουαλικής παρενόχλησης κατά του υποψηφίου καθυστερεί την εκλογή του

Δημοσίευση 15:13’

Η επώνυμη κατηγορία σεξουαλικής παρενόχλησης κατά του υποψηφίου καθυστερεί την εκλογή του

Την ανωνυμία της αποφάσισε να αποποιηθεί την Κυριακή γυναίκα που ισχυρίζεται ότι υπέστη σεξουαλική παρενόχληση από τον υποψήφιο του Ανώτατου Δικαστηρίου Μπρετ Κάβανο, προκειμένου να μιλήσει ανοιχτά για την ιστορία της.

Σε συνέντευξή της με την Washington Post, η Κριστίν Μπλάσι Φορντ περιγράφει το περιστατικό που ισχυρίζεται ότι έλαβε χώρα τη δεκαετία του ’80, όταν η ίδια και ο Κάβανο ήταν μαθητές λυκείου. Η Φορντ διηγείται πως ο Κάβανο την έσπρωξε σε ένα κρεβάτι και προσπάθησε να της βγάλει τα ρούχα.

Ο κ. Κάβανο αρνήθηκε αρχικά τις κατηγορίες όταν ήρθαν αρχικά στο φως την προηγούμενη εβδομάδα.

Τα ανώτερα μέλη της Επιτροπής Δικαιοσύνης της Γερουσίας αναμένεται να μιλήσουν τόσο με τον κ. Κάβανο όσο και με την κ. Φορντ.

Αν εκλεχθεί για το ισόβιο αξίωμα, ο κ. Κάβανο αναμένεται να γύρει την ισορροπία του Ανώτατου Δικαστηρίου προς την δεξιά.

Ο συντηρητικών πεποιθήσεων δικαστής χρίζει μεγάλης αποδοκιμασίας από Δημοκρατικούς για τις απόψεις του, μεταξύ των οποίων και η αμφισβήτηση της νομιμότητας της άμβλωσης.

Ο κ. Κάβανο, 53 ετών, πέρασε ακροαματική διαδικασία τεσσάρων ημερών ενώπιον της Επιτροπής Δικαιοσύνης του Ανώτατου Δικαστηρίου την προηγούμενη εβδομάδα, που έχει πλέον ολοκληρωθεί.

Η επιτροπή πρόκειται να αποφασίσει με ψήφο την Πέμπτη κατά πόσο η υποψηφιότητα του θα πρέπει να προχωρήσει σε ψήφο της ολομέλειας της Γερουσίας.

Ο Τσακ Σούμερ πάντως, επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία δήλωσε ότι η επιβολή ψήφου υπό αυτές τις συνθήκες θα είναι «προσβολή» στις γυναίκες της Αμερικής.

Ο γερουσιαστής των Ρεπουμπλικανών Τζεφ Φλέικ, μέλος της επιτροπής, δήλωσε επίσης ότι «δεν αισθάνεται άνετα να ψηφίσει ναι» πριν γίνει προσπάθεια να ακουστεί η ιστορία της κυρίας Φορντ. Οι Ρεπουμπλικανοί έχουν πλειοψηφία κατά ένα ψήφο στην επιτροπή, 11 προς 10.

«Πρέπει να την ακούσουμε», δηλώνει στο Politico. «Και δεν νομίζω ότι είμαι ο μόνος με αυτήν την άποψη». Πράγματι, δύο ακόμα Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους.

Στο μεταξύ, o εκπρόσωπος του Ρεπουμπλικανού προέδρου της επιτροπής, του Γερουσιαστή Τσακ Γκράσλι, δήλωσε ότι γίνονται ενεργές προσπάθειες επικοινωνίας και με τις δύο πλευρές ως αποτέλεσμα των αποκαλύψεων.

Πότε συνέβη το φερόμενο περιστατικό;

Η κ. Φορντ, καθηγήτρια ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο Palo Alto, δήλωσε στην Post ότι αποφάσισε να μιλήσει δημόσια καθώς ένοιωσε να της κλέβουν την ιδιωτικότητα.

Θυμάται ότι το περιστατικό συνέβη το 1982, όταν η ίδια ήταν 15 ετών και ο Κάβανο 17, μαθητές σε κοντινά λύκεια.

Ο Κάβανο, που ήταν μεθυσμένος, όπως ισχυρίζεται, «την έσπρωξε σε ένα κρεβάτι και την άγγιζε ασελγώς πάνω από τα ρούχα της» προσπαθώντας να τη γδύσει. «Όταν προσπάθησε να ουρλιάξει, λέει, της έκλεισε το στόμα». Η κ, Φορντ, 51 ετών, αναφέρει επίσης ότι κατάφερε να δραπετεύσει. «Νόμιζα ότι μπορεί να άθελά του να με σκοτώσει», λέει στην Post.

Ο κ. Κάβανο με δήλωσή του αρνήθηκε κατηγορικά και απόλυτα τις κατηγορίες.

H πορεία του Κάβανο προς το Ανώτατο Διακστήριο έχει διακοπεί, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι η υποψηφιότητα του είναι καταδικασμένη.

Κατηγορίες για ένα περιστατικό που συνέβη όταν ο δικαστής ήταν έφηβος, παραπάνω από τριάντα χρόνια πριν, είναι δύσκολο να αποδειχθούν με σιγουριά. Η Κριστίν Μπλάσι Φορντ μπορεί να δίνει στοιχεία που υποστηρίζουν τους ισχυρισμούς της, οι κατηγορίες όμως δεν θα διευθετηθούν σε δικαστήριο, ούτε καν σε δικαστήριο κοινής γνώμης.

Το μόνο που έχει σημασία για την επαγγελματική μοίρα του Κάβανο είναι κατά πόσο υπάρχουν τουλάχιστον δύο Ρεπουμπλικάνοι πρόθυμοι να συνταχθούν με τους Δημοκρατικούς και να εμποδίσουν την έγκριση του δικαστή.

Τα μάτια όλων θα είναι στραμμένα στις γερουσιαστές Σούζαν Κόλινς και Λίσα Μουρκόσκι, οι οποίες θεωρείται πιθανότερο να ταχθoύν απέναντί στον Κάβανο.

Το επεισόδιο, που εκτυλίσσεται στην σκιά του κινήματος #Metoo, σε ένα Ανώτατο Δικαστήριο με την προδιάθεση να φέρει ισορροπία στην επόμενη γενιά και τις ενδιάμεσες εκλογές του Κογκρέσου μόλις δύο μήνες μακριά, θα έχει σοβαρότατες συνέπειες.

Πηγή: ΒΒC


σχετικα αρθρα