Η συνεργασία μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ στον τομέα της ενέργειας έχει θερμάνει ακόμα περισσότερο τις σχέσεις των δύο χωρών, οι οποίες σχεδιάζουν τα επόμενά τους βήματα. Σ' αυτά περιλαμβάνεται και ο τομέας της συνεργασίας σε θέματα έρευνας και διάσωσης. Εξάλλου, τον Οκτώβριο αναμένεται να επισκεφθεί τη Λευκωσία ο Ισραηλινός πρόεδρος Σιμόν Πέρες. Η υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ερατώ Μαρκουλλή είχε στο Τελ Αβίβ συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, τον πρόεδρο Σιμόν Πέρες και τον υπουργό Εξωτερικών Αβιγκντορ Λίμπερμαν.

Στις συναντήσεις κυριάρχησαν τα θέματα των διμερών σχέσεων και της συνεργασίας των δύο χωρών σε διάφορους τομείς, όπως στον τομέα της ενέργειας, ενώ η κ. Μαρκουλλή ενημέρωσε τους συνομιλητές της για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, καθώς και για τις τουρκικές απειλές σε σχέση με την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

Η κ. Μαρκουλλή σε δηλώσεις της ανέφερε ότι όλες οι συναντήσεις διεξήχθηκαν σε μιαν πολύ θερμή ατμόσφαιρα «συζητήθηκαν κυρίως θέματα που αφορούν τις διμερείς σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ, το γεγονός ότι οι σχέσεις αυτές τα τελευταία δύο χρόνια έχουν αναπτυχθεί σε έναν πολύ ικανοποιητικό βαθμό».

«Υπάρχει»,τόνισε, «ένας μεγάλος αριθμός συμφωνιών που έχουν υπογραφεί μεταξύ των δύο χωρών και αρκετές άλλες συμφωνίες, οι οποίες βρίσκονται αυτή την περίοδο υπό διαπραγμάτευση μεταξύ των δύο χωρών σε πολύ σημαντικούς τομείς», όπως ο τομέας της οικονομίας, ο πολιτιστικός, ο τομέας της έρευνας και της διάσωσης, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και άλλων.

Η κ. Μαρκουλλή επεσήμανε ότι έχουν πραγματοποιηθεί πάρα πολλές επισκέψεις τον τελευταίο καιρό τόσο από Ισραηλινούς αξιωματούχους όσο και από υπουργούς, ενώ σημείωσε πως και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε επισκεφθεί το Ισραήλ τον περασμένο Μάρτιο. «Άρα και η δική μου επίσκεψη είναι μέσα σε αυτό το πλαίσιο της συνέχισης αλλά και της ανάπτυξης περαιτέρω αυτής της συνεργασίας σε όλους αυτούς τους τομείς», ανέφερε.

 Η υπουργός Εξωτερικών δήλωσε στη συνέχεια πως κατά τις συναντήσεις της προέβη και σε μια πλήρη ενημέρωση για τις εξελίξεις όσον αφορά το Κυπριακό και με ιδιαίτερη έμφαση το θέμα των πρόσφατων τουρκικών απειλών αναφορικά με την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη. «Είχα την ευκαιρία να εξηγήσω και στους τρεις συνομιλητές μου την κατάσταση μετά από τις τουρκικές απειλές και μπορώ να πω ότι υπάρχει μια πλήρης κατανόηση εκ μέρους της πλευράς του Ισραήλ όσον αφορά τις θέσεις της Κύπρου», είπε.