Το ζήτημα του Κοσόβου είναι το τελευταίο εμπόδιο στην πορεία της Σερβίας προς την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), εκτίμησε ο Γερμανός αναλυτής, ειδικός σε ζητήματα νοτιανατολικής Ευρώπης Φραντς Λόταρ Άλτμαν. Σχολιάζοντας την πρόσφατη επίσκεψη της καγκελαρίου της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, στο Βελιγράδι, σε δηλώσεις του στο σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Τανγιούγκ, ο Γερμανός πολιτικός αναλυτής ανέφερε ότι οι όροι που διατύπωσε η κ. Μέρκελ αποτελούν την απάντηση στις προσδοκίες του Βελιγραδίου, έως το τέλος του έτους η Σερβία να λάβει καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ χώρας και ημερομηνία για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

«Η κ. Μέρκελ απέστειλε πολύ σοβαρό και σαφές μήνυμα. Στο Ζάγκρεμπ είπε ότι η Κροατία αποτελεί την απόδειξη ότι τα δυτικά Βαλκάνια έχουν μέλλον στην ΕΕ και στο Βελιγράδι τόνισε ότι η Σερβία πρέπει να επιλύσει το ζήτημα του Κοσόβου, επειδή με την ένταξη της Κροατίας, οι πόρτες της ΕΕ δεν είναι διάπλατα ανοιχτές», υπογράμμισε ο κ. Άλτμαν.

Ο Γερμανός αναλυτής πρόσθεσε ότι αναμένει να λάβει η Σερβία έως το τέλος του έτους καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ χώρας, αλλά πριν από αυτό θα πρέπει να βρει τη λύση για την κατάργηση των παράλληλων θεσμών στο Κόσοβο.

«Νομίζω ότι είναι εφικτή η εξεύρεση συμβιβασμού μεταξύ Βελιγραδίου, Πρίστινας και ΕΕ με τη δημιουργία ενός είδους περιφερειακής σερβικής διοίκησης στο βόρειο Κόσοβο, δηλαδή περιφερειακής αυτονομίας, αλλά στο πλαίσιο του Κοσόβου», διευκρίνισε.

Όπως εξήγησε, η αυτονομία για τους δήμους, που προτείνεται και στο σχέδιο Αχτισάαρι θα πρέπει τώρα να διευρυνθεί σε περιφερειακή αυτονομία.

«Σε αυτή την περίπτωση θα αποδοθεί το καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ χώρας στη Σερβία και θα οριστεί ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, όταν θα έχει βρεθεί τρόπος συμβίωσης των Αλβανών και των Σέρβων στο Κόσοβο», είπε ο κ. Άλτμαν προσθέτοντας ότι «πρέπει να καταστεί σαφές ότι το Κόσοβο δεν θα επανέλθει υπό τη δικαιοδοσία του Βελιγραδίου».

«Η ΕΕ δεν πρέπει να επιτρέψει στη Σερβία ως μέλος της ΕΕ να εμποδίζει την περαιτέρω πρόοδο του Κοσόβου», τόνισε ο κ. Άλτμαν, συμπληρώνοντας ότι γι' αυτό πρέπει να εξευρεθούν εφευρετικές λύσεις, δηλαδή φόρμουλα που θα ικανοποιεί τους Αλβανούς του Κοσόβου, αλλά και θα παρέχει στη Σερβία την αίσθηση ότι δεν έχασε πλήρως το Κόσοβο. «Ίσως κάτι ανάλογο των δύο Γερμανιών ή κάποιου είδους ένωση που θα υπάρχει μόνο στα χαρτιά», υπογράμμισε ο κ. Άλτμαν.

Απαντώντας στην ερώτηση, αν η διεθνής κοινότητα θα στηρίξει μονομερείς κινήσεις της Πρίστινας και συνεπώς θα της επιτρέψει να αποφασίζει για το ευρωπαϊκό μέλλον της Σερβίας, ο κ. Άλτμαν είπε ότι η διεθνής κοινότητα θα διευκρινίσει στην Πρίστινα ποιες συνθήκες επικρατούν τώρα στη Σερβία.

«Στην Πρίστινα, θα ειπωθεί ότι η Σερβία είναι σε προεκλογική περίοδο, κάτι που σημαίνει ότι οι πολιτικοί στο Βελιγράδι δεν μπορούν να μιλούν για συμβιβασμούς και λύσεις, τις οποίες οι ψηφοφόροι και ορισμένοι ακραίοι πολιτικοί θα εκλάβουν ως εγκατάλειψη του Κοσόβου», είπε.

Σε ερώτηση, αν η αντίδραση της διεθνούς κοινότητας στα γεγονότα του Ιουλίου στις διαβάσεις Γιάρινιε και Μπρνιακ ήταν η κατάλληλη, τόνισε ότι «τα περισσότερα μέλη της ΕΕ, όπως και οι ΗΠΑ θεωρούν το Κόσοβο ανεξάρτητο κράτος».

«Η κίνηση στο τέλος Ιουλίου ερμηνεύεται ως προστασία των συνόρων από εγκληματίες, λαθρεμπόρους και παράνομους μετανάστες, αλλά ορισμένα μέλη της ΕΕ διατύπωσαν δυσαρέσκεια για τη στιγμή, κατά την οποία διεξήχθη η επιχείρηση», τόνισε ο κ. Άλτμαν.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι ορισμένα κράτη-μέλη της ΕΕ έθεσαν το ερώτημα, αν είναι χρήσιμο να αναλαμβάνονται τέτοιου είδους δράσεις, τη στιγμή που οι διαπραγματεύσεις Βελιγραδίου-Πρίστινας αποδίδουν αποτελέσματα και καταγράφεται πρόοδος.