Ο πρόεδρος του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ κάλεσε σήμερα την κυβέρνηση στη Συρία να αποδεχθεί και να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που ζητεί ο λαός της χώρας, μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο ISNA.
"Καλούμε τις χώρες της περιφέρειας να αναγνωρίσουν τη βούληση των λαών τους για ελευθερία και δικαιοσύνη", είπε ο Αχμαντινετζάντ σε συνέντευξη που παραχώρησε σε τηλεοπτικό δίκτυο του Λιβάνου, όπως ανέφερε το ISNA.

"Η κυβέρνηση της Συρίας και ο λαός της πρέπει να είναι προσεκτικοί και να εφαρμόσουν μόνοι τους τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις", σημείωσε ο Αχμαντινετζάντ στη συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Manar.

Το Ιράν έχει ταχθεί υπέρ των διαδηλωτών στην διάρκεια της λεγόμενης Αραβικής Άνοιξης, καθώς θεωρεί ότι η φωνή των λαών "απηχεί την ισλαμική αφύπνιση" και πρέπει να ακουστεί.

Όμως ως σήμερα ο Αχμαντινετζάντ παρέμενε σιωπηλός για την εξέγερση στη Συρία, που θεωρείται σημαντική χώρα-σύμμαχος της Τεχεράνης.

Ο Αχμαντινετζάντ απευθύνθηκε και στους σύρους διαδηλωτές, λέγοντας ότι οι δυτικές δυνάμεις θέλουν μόνο να προστατεύσουν το Ισραήλ.

"Οι δυτικοί δεν θα φέρουν σε κανέναν ευημερία. . . επιδιώκουν να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντά τους και να σώσουν το σιωνιστικό καθεστώς", είπε ο πρόεδρος του Ιράν.

Νωρίτερα, ο Αχμαντινετζάντ είχε δηλώσει πως συνεχίζει την προσπάθεια να "ξεριζώσει το σιωνιστικό καθεστώς".

Αργότερα σήμερα στην Τεχεράνη αναμένεται ο εμίρης του Κατάρ σεΐχης Χαλίφα αλ Θάνι, ο οποίος θα συναντηθεί με τον ιρανό πρόεδρο. Δεν έχουν δοθεί στην δημοσιότητα λεπτομέρειες σχετικά με την επίσκεψη.

Θα είναι η πρώτη επίσκεψη στην Τεχεράνη ηγέτη κάποιας από τις μοναρχίες του Κόλπου που είναι μέλος του Συμβουλίου Συνεργασίας (CCG--σε αυτό συμμετέχουν η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, το Κουβέιτ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και το Ομάν) μετά την ένταση των τελευταίων μηνών λόγω της πολιτικής κρίσης στο Μπαχρέιν.

Το Μπαχρέιν και το Κουβέιτ είχαν απελάσει ιρανούς διπλωμάτες κατηγορώντας τους για κατασκοπεία. Πάντως οι εντάσεις μειώθηκαν αισθητά τις τελευταίες εβδομάδες.