Η πρεσβεία της Σερβίας στη Λιβύη προσπαθεί να συλλέξει πληροφορίες για Σέρβους που κρατούνται αιχμάλωτοι στην Τρίπολη και να εξακριβώσει την ταυτότητά τους, δήλωσε σήμερα ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών Βουκ Γέρεμιτς από την Μπάνια Λούκα, της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη.
«Στην Τρίπολη, η κατάσταση είναι ρευστή και δύσκολη και από τεχνική άποψη δεν είναι εύκολο να λάβουν πλήρη και ορθή πληροφόρηση. Εργαζόμαστε γι’ αυτό, κάνουμε ό,τι μπορούμε για να εξακριβώσουμε την αλήθεια όσον αφορά τους πολίτες που κρατούνται αιχμάλωτοι», τόνισε.

Ο κ. Γέρεμιτς είπε ότι δεν έχει γίνει γνωστό, αν οι αιχμάλωτοι είναι από τη Σερβία ή τη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης, παρά μόνον ότι μιλούν τη σερβική γλώσσα.

«Σε κάθε περίπτωση, οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν καμία σχέση με τις αρχές της Σερβίας ή της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας.

Σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP, ο Λίβυος αντικαθεστωτικός Αχμέντ Μεχντί δήλωσε χθες ότι οι δυνάμεις των εξεγερμένων κοντά στην Τρίπολη αιχμαλώτισαν πέντε Σέρβους.

«Συλλάβαμε πέντε Σέρβους, οι οποίοι είπαν ότι είναι οικοδόμοι, αλλά θεωρούμε ότι μπορεί να είναι ελεύθεροι σκοπευτές των δυνάμεων του Καντάφι. Βρίσκονται σε ασφαλές μέρος εντός του διεθνούς αεροδρομίου», δήλωσε ο Μεχντί στο AFP.

Ο πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας Μίλοραντ Ντόντικ, μετά από συνάντηση με τον κ. Γέρεμιτς, είπε ότι "είναι απολύτως βέβαιο ότι οι αιχμάλωτοι Σέρβοι δεν βρίσκονταν στην Τρίπολη σε συνεννόηση ή συνεργασία με τις αρχές της Σερβίας ή τη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας".

"Ο κόσμος είναι γεμάτος μισθοφόρους, άρα δεν είναι περίεργο να υπάρχουν ορισμένοι και εκεί", ανέφερε, τονίζοντας ότι πρόκειται για προσωπική δράση ατόμων.