Το NATO δεν έχει στόχο τον συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι "συγκεκριμένα" ενώ δεν υφίσταται στρατιωτικός συντονισμός ανάμεσα στις δυνάμεις της συμμαχίας και τους Λίβυους εξεγερμένους στα πεδία των μαχών, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του Βορειοατλαντικού Συμφώνου.
"Το NATO δεν έχει στόχο κάποιο άτομο συγκεκριμένα", δήλωσε η Οάνα Λουνγκέσκου μιλώντας τηλεφωνικά στο Γαλλικό Πρακτορείο. "Δεν υπάρχει στρατιωτικός συντονισμός με τους εξεγερμένους", πρόσθεσε.

Στο μεταξύ ο Άρεφ αλ Νάγεντ, πρεσβευτής του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου, κύριου πολιτικού οργάνου των εξεγερμένων, δήλωσε ότι θα απαιτηθεί η βοήθεια του ΟΗΕ για την επανασύσταση της αστυνομίας και των ένοπλων δυνάμεων της Λιβύης, αλλά δεν θα ζητηθεί να σταλούν ξένα χερσαία στρατεύματα.

Ο διπλωματικός απεσταλμένος έκανε τη δήλωσε αυτή στη διάρκεια συνάντησης διπλωματών της Ομάδας Επαφής για τη Λιβύη στην Κωνσταντινούπολη.

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου κάλεσε από την πλευρά του τον ΟΗΕ να προχωρήσει "επειγόντως" στη λήψη μιας απόφασης για την αποδέσμευση λιβυκών πόρων, ενώ πρόσθεσε πως το NATO πρέπει μα συνεχίσει τις επιχειρήσεις του στη Λιβύη ώσπου η χώρα να είναι εντελώς ασφαλής. "Η αποδέσμευση των πόρων θα έχει μεγάλη σημασία για το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο", τόνισε ο τούρκος ΥΠΕΞ.

Ο ηγέτης των εξεγερμένων Μαχμούντ Τζιμπρίλ προειδοποίησε λίγο νωρίτερα ότι υπάρχει κίνδυνος "σοβαρής αποσταθεροποίησης" εάν δεν υπάρξει ταχεία αποδέσμευση κεφαλαίων, καθώς αυτό θα σηματοδοτούσε "την αποτυχία του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου να παρέχει αναγκαίες υπηρεσίες και να καταβάλει τους μισθούς ανθρώπων που είναι απλήρωτοι εδώ και μήνες", όπως είπε μετά τη συνάντησή του με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι στο Μιλάνο.

"Οι προτεραιότητές μας δεν μπορούν να εφαρμοστούν. . . αν δεν έχουμε τα χρήματα που χρειάζονται αμέσως", τόνισε ο Τζιμπρίλ.