Οι τέσσερις Ιταλοί δημοσιογράφοι που είχαν απαχθεί χθες στη Λιβύη απελευθερώθηκαν σήμερα από το σπίτι στην Τρίπολη, όπου κρατούνταν, υπό συνθήκες που δεν έχουν διευκρινιστεί ακόμη, ανακοίνωσε το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών.
Οι δύο ειδικοί απεσταλμένοι της εφημερίδας Κοριέρε ντελα Σέρα, η Ελιζαμπέτα Ροζασπίνα και ο Τζουζέπε Σαρκίνα, ο δημοσιογράφος της Λα Στάμπα, Ντομένικο Κίρικο, και της εφημερίδας του Βατικανού Αβενίρε, Κλαούντι Μονίτσι, "απελευθερώθηκαν πριν από περίπου μισή ώρα", γύρω στις 12:30 ώρα Ελλάδος, δήλωσε νωρίτερα σήμερα εκπρόσωπος του υπουργείου.

Οι τέσσερις δημοσιογράφοι "βρίσκονται τώρα σε ξενοδοχείο στο οποίο διαμένουν κι άλλοι Ιταλοί δημοσιογράφοι. Είναι καλά, ο ένας από αυτούς έχει ένα μικρό πρόβλημα στο ένα χέρι, τίποτα το σοβαρό", προσέθεσε.

"Είμαστε καλά", δήλωσε παράλληλα η Ελιζαμπέτα Ροζασπίνα τηλεφωνικώς στον διευθυντή της Κοριέρε ντέλα Σέρα. Ωστόσο απεσταλμένος στην Τρίπολη του δικτύου συνεχούς ενημέρωσης SkyTG24 δήλωσε ότι ο ένας από τους τέσσερις δημοσιογράφους φέρει σημάδια χτυπημάτων στο πρόσωπο.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Κοριέρε, οι δημοσιογράφοι ελευθερώθηκαν χάρη στην "εισβολή στο σπίτι στο οποίο βρισκόντουσαν δύο νέων, οι οποίοι και τους απελευθέρωσαν", αν και "ακόμη δεν είναι σαφής η εξέλιξη των γεγονότων".

"Είμαι καλά και σκέφτομαι την οικογένεια και τα κοντινά πρόσωπα του οδηγού μας που έχασε τη ζωή του βοηθώντας εμάς τους δημοσιογράφους να κάνουμε τη δουλειά μας", δήλωσε παράλληλα ο Κλαούντι Μονίτσι της Avvenire σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο Sky Italia λίγο μετά την απελευθέρωσή του.

Οι απαγωγείς ξυλοκόπησαν τον οδηγό των τεσσάρων δημοσιογράφων προτού τον σκοτώσουν, διευκρίνισε ο Μονίτσι, σημειώνοντας ότι ο οδηγός τους θα συναντιόταν με την οικογένειά του στην Τρίπολη.

"Ήμασταν δίπλα-δίπλα όταν τον πυροβόλησαν", είπε ο Μονίτσι. "Τον είδα που παρακαλούσε για τη ζωή του".

Οι άνδρες που περικύκλωσαν το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν χθες οι δημοσιογράφοι όταν απήχθησαν έδειχναν οργισμένοι και νευρικοί και είχαν κοκκινισμένα μάτια, σημείωσε, προσθέτοντας ότι οι απαγωγείς τους κατηγορούσαν τους Ιταλούς ότι μετείχαν στην εκστρατεία του ΝΑΤΟ για το βομβαρδισμό και το θάνατο Λίβυων.

Ιταλοί αξιωματούχοι είχαν δηλώσει νωρίτερα ότι οι δημοσιογράφοι απήχθησαν κοντά στη Ζαουίγια στον αυτοκινητόδρομο που οδηγεί στην Τρίπολη. Ωστόσο ένας άλλος από τους τέσσερις δημοσιογράφους δήλωσε ότι απήχθησαν καθώς βρισκόντουσαν εντός της λιβυκής πρωτεύουσας.
TAGS