current views are: 7

21 Σεπτεμβρίου 2018
Δημοσίευση07:00

Ζάεφ σε Πενς: Ιστορική στιγμή για τη «Δημοκρατία της Μακεδονίας» το δημοψήφισμα

Σύσσωση η Δύση στηρίζει το δημοψήφισμα στα Σκόπια

Δημοσίευση 07:00’

Σύσσωση η Δύση στηρίζει το δημοψήφισμα στα Σκόπια

Συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η στήριξη αξιωματούχων στον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, λίγες ημέρες πριν από το κρίσιμο δημοψήφισμα στη γείτονα χώρα για τη συμφωνία των Πρεσπών. Για «ιστορική στιγμή για τη “Δημοκρατία της Μακεδονίας”» κάνει λόγο ο Ζόραν Ζάεφ, την ώρα που πληθαίνουν οι παρεμβάσεις ηγετών της Δύσης που καλούν τους πολίτες της ΠΓΔΜ να στηρίξουν το «ναι» στο δημοψήφισμα.

Ευρωπαϊκή Ένωση και ΗΠΑ, βλέποντας τη Μόσχα ως απειλή για τα Βαλκάνια, εκφράζουν με κάθε τρόπο τη στήριξή τους στη συμφωνία των Πρεσπών, υιοθετώντας την άποψη του Σκοπιανού πρωθυπουργού «ή τώρα ή ποτέ». Παράλληλα, υπέρ του δημοψηφίσματος έχουν ταχθεί ανοιχτά και η Γερμανία και η Βρετανία, ενώ στο θέμα παρενέβη μέχρι και ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους ο νεότερος.

«Η συμφωνία εξασφαλίζει ασφάλεια» δήλωσε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, ο οποίος συναντήθηκε στον Λευκό Οίκο με τον Ζόραν Ζάεφ.

Σε ανάρτησή του στο Twitter μετά από τη συνάντηση, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος έγραψε: «Καλωσορίσαμε τον Ζόραν Ζάεφ στον Λευκό Οίκο. Επιβεβαίωσε την ισχυρή υποστήριξη της ιστορικής συμφωνίας για την επίλυση του ονοματολογικού με την Ελλάδα. Η εφαρμογή της συμφωνίας θα προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια στην περιοχή».

Από την πλευρά του ο Σκοπιανός πρωθυπουργός μέσω Twitter έκανε λόγο για μια «κρίσιμη ιστορική στιγμή για τη Δημοκρατία της Μακεδονίας».

«Ο αντιπρόεδρος Μαικ Πενς έλαβε μηνύματα αποφασιστικότητας στην επίτευξη της συμφωνίας Πρεσπών», πρόσθεσε.


σχετικα αρθρα