current views are: 4

22 Σεπτεμβρίου 2018
Δημοσίευση11:52

Γαλλικό «πρέσινγκ» στα Σκόπια: Επιλέγετε «Βόρεια Μακεδονία ή Βόρεια Κορέα»

Μακρόν: Η συμφωνία περίμενε 27 χρόνια

Δημοσίευση 11:52’

Μακρόν: Η συμφωνία περίμενε 27 χρόνια

Μήνυμα στους Σκοπιανούς στέλνει ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, ενόψει του δημοψηφίσματος της ερχόμενης εβδομάδας τονίζοντας πως η Συμφωνία των Πρεσπών η συμφωνία περίμενε 27 χρόνια και επετεύχθη χάρις στο θάρρος των ηγετών Ελλάδας και Σκοπίων.

Στο βιντεοσκοπημένο μήνυμα του ο κ. Μακρόν τονίζει πως η συμφωνία διασφαλίζει την πρόοδο και την προετοιμασία της χώρας για το μέλλον.

 «Γνωρίζω όλες τις διενέξεις, που λαμβάνουν χώρα και είναι μέρος του δημοκρατικού διαλόγου στη χώρα. Αλλά από εδώ που βρίσκομαι, επειδή πιστεύω στην ήπειρό μας, στην ισχύ της Ευρώπης, στην ισχύ της συλλογικής υπεροχής και της αμοιβαίας συνεργασίας θέλω να σας πω τι πιστεύω. Γνωρίζω ότι καμιά συμφωνία δεν είναι τέλεια… Ακούω όλες τις κριτικές που ασκήθηκαν», τονίζει ο Εμανουελ Μακρόν και τονίζει ότι μέχρι πριν από μερικούς μήνες ουδείς ήλπιζε ότι θα γίνει αυτή η συμφωνία.

«Αυτή η συμφωνία περίμενε 27 χρόνια. Αυτή η συμφωνία επετεύχθη χάρις στο θάρρος των δικών σας και των Ελλήνων ηγετών. Γι’ αυτό την υποστηρίζω. Απόλυτα! Ισχυρά. Πιστεύω ότι έχει κεντρική θέση στα σχέδια για το μέλλον της χώρας. Είναι, όμως, και η ουσία των φιλοδοξιών της νεολαίας σας και αυτών που μπορούμε να πετύχουμε μαζί τα επόμενα χρόνια», είπε ο Γάλλος πρόεδρος.
 

Σημείωσε επίσης ότι οι πολίτες της ΠΓΔΜ θα πρέπει τελικά να αποφασίσουν μόνοι τους αν θα αλλάξει ή όχι το σύνταγμα, με στόχο την επικύρωση της συμφωνίας ώστε το όνομα της χώρας να είναι «Βόρεια Μακεδονία».

Στο δημοψήφισμα επιλέγετε «Βόρεια Μακεδονία ή Βόρεια Κορέα»

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε και η δήλωση του Γάλλου πρεσβευτή στα Σκόπια που τόνισε πως  η επιλογή των Σκοπιανών πολιτών στο δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου θα είναι «Βόρεια Μακεδονία ή Βόρεια Κορέα».

Πιο συγκεκριμένα σε δημόσια συζήτηση στην πρωτεύουσα της ΠΓΔΜ ο Κριστιάν Τιμονιέ είπε ότι κατά τη γνώμη του οι «Μακεδόνες», όπως τους αποκάλεσε, είναι ικανοί για θυσίες και με το δημοψήφισμα θα έχουν την ευκαιρία να το αποδείξουν. «Μιλώ εδώ και καιρό με “Μακεδόνες” και γνωρίζω ότι δεν είναι εύκολο, αλλά θα πρέπει να σκεφτούν τις μελλοντικές γενιές. Για να το πω χωρίς περιστροφές: η επιλογή είναι ανάμεσα στη Βόρεια Μακεδονία και τη Βόρεια Κορέα. Να ξέρετε τι θα επιλέξετε», τόνισε, όπως μεταδίδει το πρακτορείο MIA.

Ο συμπατριώτης του διπλωμάτης, Αλέν Λε Ρουά τόνισε από την πλευρά του ότι επισκέπτεται την ΠΓΔΜ σε μια κρίσιμη στιγμή της σε ένδειξη συμπαράστασης: «Υπάρχει ομόθυμη στήριξη από την ΕΕ για τη Συμφωνία των Πρεσπών», τόνισε προαναγγέλλοντας ότι ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν θα στείλει σήμερα βιντεοσκοπημένο μήνυμα υπέρ της συμφωνίας ενθαρρύνοντας τους πολίτες της ΠΓΔΜ να πάνε να ψηφίσουν.


σχετικα αρθρα