current views are: 7

24 Σεπτεμβρίου 2018
Δημοσίευση04:41

Μόσχα: Από τις «παραπλανητικές πληροφορίες» του Ισραήλ η συντριβή του αεροσκάφους

H Μόσχα έλαβε κλήση που προειδοποιούσε ότι το Ισραήλ βομβαρδίζει στη «βόρεια Συρία»

Δημοσίευση 04:41’

H Μόσχα έλαβε κλήση που προειδοποιούσε ότι το Ισραήλ βομβαρδίζει στη «βόρεια Συρία»

Η Μόσχα επέρριψε εκ νέου χθες την ευθύνη στο Ισραήλ για την κατάρριψη του ρωσικού στρατιωτικού αεροσκάφους, τονίζοντας ότι οι ισραηλινές ενέργειες είναι αποτέλεσμα «είτε έλλειψης επαγγελματισμού είτε εγκληματικής αμέλειας».

Δεκαπέντε Ρώσοι στρατιωτικοί, μέλη του πληρώματος, σκοτώθηκαν όταν το αεροσκάφος παρακολούθησης IL-20 συνετρίβη κοντά στη Λαττάκεια στη βόρεια Συρία τη Δευτέρα.

Κατά την παρουσίαση την Κυριακή των αποτελεσμάτων την έρευνας του ρωσικού στρατού για τις συνθήκες του περιστατικού, ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ Κονασένκοφ, δήλωσε ότι οι «παραπλανητικές πληροφορίες» που έδωσε ο ισραηλινός στρατός για τις επιδρομές που θα πραγματοποιούσε «δεν επέτρεψαν στο ρωσικό αεροσκάφος IL-20 να κινηθεί εγκαίρως σε ασφαλή περιοχή».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Μόσχα έλαβε κλήση από την ισραηλινή διοίκηση στις 18:39 ώρα Γκρίνουιτς, που προειδοποιούσε ότι το Ισραήλ βομβαρδίζει στη «βόρεια Συρία», όπου το ρωσικό αεροσκάφος παρακολούθησης διεξήγαγε αποστολή πάνω από την ζώνη αποκλιμάκωσης της Ιντιλίμπ.

Η Ρωσία τότε διέταξε το αεροσκάφος της να επιστρέψει στην αεροπορική βάση Χμέιμιν, αλλά «ένα λεπτό» μετά την κλήση των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, ισραηλινά F-16 βομβάρδισαν την Λαττάκεια, κοντά στην βάση Χμέιμιν.

Εκεί, «ισραηλινά αεροσκάφη είδαν το ρωσικό IL-20 και το χρησιμοποιήσαν ως ασπίδα ενάντια σε αντιαεροπορικούς πυραύλους ενώ συνέχισαν τους ελιγμούς στην περιοχή», είπε ο Κονασένκοφ.

Τα αντικειμενικά δεδομένα δείχνουν ότι οι «ενέργειες των ισραηλινών πιλότων, που προκάλεσαν το θάνατο 15 Ρώσων στρατιωτών προήλθαν είτε από έλλειψη επαγγελματισμού είτε από εγκληματική αμέλειας», τόνισε κατηγορώντας για «τυχοδιωκτισμό» τον ισραηλινό στρατό.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις απέρριψαν την ρωσική εκδοχή, τονίζοντας με ανακοίνωσή τους χθες ότι τα αεροσκάφη τους «δεν κρύφτηκαν πίσω από κανένα αεροσκάφος και ότι ισραηλινά αεροσκάφη βρίσκονταν στον εναέριο χώρο του Ισραήλ τη στιγμή που καταρρίφθηκε το ρωσικό αεροσκάφος».

Η ανακοίνωση εξέφραζε ξανά τα συλλυπητήρια του Ισραήλ στην Ρωσία για το θάνατο των Ρώσων στρατιωτών.

Πηγή: AFP, Sputnik, dpa, ΑΠΕ


σχετικα αρθρα