current views are: 7

25 Σεπτεμβρίου 2018
Δημοσίευση16:04

Απομονωτισμός και περιαυτολογία στην ομιλία Τραμπ στον ΟΗΕ

Γέλια στην αίθουσα καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος πλέκει το εγκώμιο του εαυτού του

Δημοσίευση 16:04’

Γέλια στην αίθουσα καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος πλέκει το εγκώμιο του εαυτού του

Σε μια προσπάθεια να επαναβεβαιώσει το ρόλο του ως πλανητάρχης, ο Ντόναλντ Τραμπ επέστρεψε την Τρίτη στο βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για να διαβεβαιώσει ότι η κυβέρνησή του έχει κάνει «περισσότερα από σχεδόν οποιαδήποτε άλλη» στην ιστορία των ΗΠΑ, τις οποίες κατέστησε «ισχυρότερες, πλουσιότερες και πιο ασφαλείς».

Όμως ο ισχυρισμός και η ωμή περιαυτολογία προκάλεσαν γέλιο μεταξύ ηγετών και διπλωματών.

«Δεν περίμενα αυτή την αντίδραση» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος γελώντας κι αυτός αμήχανα.

​Επέμεινε εξάλλου ότι «η Αμερική κυβερνάται από Αμερικανούς», για να συνοψίσει την κοσμοθεωρία του στη φράση «απορρίπτουμε τον παγκοσμισμό και αγκαλιάζουμε το δόγμα του πατριωτισμού».

Σε μια δραματική στροφή σε σχέση με την ομιλία που είχε δώσει πριν έναν χρόνο στον ΟΗΕ, όταν απειλούσε τη Βόρεια Κορέα με «ολοκληρωτική καταστροφή», ο εκκεντρικός μεγιστάνας έπλεξε το εγκώμιο του Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν.

Η μεταξύ τους συνάντηση, είπε, οδήγησε σε εξελίξεις που κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί πριν από μερικούς μήνες: οι βορειοκορεατικοί πύραυλοι σταμάτησαν να εκτοξεύονται «προς όλες τις κατευθύνσεις» και οι πυρηνικές δοκιμές σταμάτησαν, είπε.

Επίθεση κατά πάντων

Λίγους μήνες μετά την απόσυρση των ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ο Τραμπ επιτέθηκε στους ηγέτες της Τεχεράνης, τους οποίους κατηγόρησε ότι χρηματοδοτούν την τρομοκρατία και ότι καταδυναστεύουν τον πλούτο της χώρας τους και τη Μέση Ανατολή γενικά.

Η Τεχεράνη «δεν σέβεται τους γείτονές της ή τα σύνορα ή τα κυριαρχικά δικαιώματα των χωρών» είπε, και κάλεσε όλες τις κυβερνήσεις να εγκαταλείψουν κι αυτές τη «φρικτή» συμφωνία του 2015 για την περιστολή του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε επίσης λόγο για επιτυχία στην αντιμετώπιση των «αιμοσταγών δολοφόνων» του Ισλαμικού Κράτους.

Προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ θα αντιδράσουν αν το συριακό καθεστώς χρησιμοποιήσει ξανά χημικά όπλα, και ευχαρίστησε την Ιορδανία και άλλες γειτονικές χώρες για τη φιλοξενία προσφύγων.

Αναφερόμενος γενικά στο προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα, ο Τραμπ δήλωσε ότι σέβεται τις μεταναστευτικές πολιτικές άλλων χωρών, ανακοίνωσε όμως ότι οι ΗΠΑ δεν θα συμμετέχουν πλέον στις μεταναστευτικές συμφωνίες του ΟΗΕ. Η μετανάστευση, είπε, δεν πρέπει να ελέγχεται από διεθνείς φορείς.

Η αίθουσα αντέδρασε και πάλι με γέλια όταν ο Αμερικανός πρόεδρος επιτέθηκε στις χώρες του OPEC, o οποίος εκμεταλλεύεται τις ΗΠΑ «και αυτό δεν μου αρέσει» όπως είπε.

Στο στόχαστρο του Τραμπ μπήκε και η Κίνα, λόγω του πλεονάσματός της στο εμπορικό ισοζύγιο με τις ΗΠΑ. «Οι ΗΠΑ δεν θα γίνονται πλέον αντικείμενο εκμετάλλευσης» είπε. «Δεν θα επιτρέψουμε να γίνονται θύματα οι δικοί μας εργαζόμενοι» πρόσθεσε.

Βοήθεια μόνο σε φίλους

Ο Ντόναλντ Τραμπ επισήμανε ότι οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος δωρητής διεθνούς βοήθειας, αλλά αδικείται γιατί δεν παίρνει τίποτα για αντάλλαγμα. Όπως ανακοίνωσε ότι ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο θα αναθεωρήσει την πολιτική παροχής οικονομικής βοήθειας σε τρίτες χώρες.

«Θα προσφέρουμε βοήθεια μόνο σε όσους μας σέβονται, σε όσους είναι φίλοι μας» δήλωσε.

Από τα βέλη του Τραμπ δεν ξέφυγε εξάλλου και το Συμβούλιο του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, το οποίο «προστατεύει καταχραστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», αλλά ούτε και το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης.

Οι ΗΠΑ αποχώρησαν από το συμβούλιο για τους πρόσφυγες τον Ιούνιο και πρόσφατα απείλησαν το δικαστήριο της Χάγης με κυρώσεις σε περίπτωση που ασκηθούν διώξεις σε Αμερικανούς ή σε συμμάχους των ΗΠΑ.

Παρά την πολεμική του κατά της παγκόσμιας διακυβέρνησης και συνεργασίας, ο Τραμπ έκλεισε την ομιλία του με θετικά λόγια για τον ΟΗΕ, έναν «όμορφο αστερισμό εθνών».

«Ας ερχόμαστε σε αυτό το μέρος για να υπερασπιστούμε τους λαούς και τα έθνη μας. Πάντα ισχυροί, πάντα κυρίαρχοι, πάντα δίκαιοι και πάντα ευγνώμονες για τη χάρη και την καλοσύνη του Θεού».

«Ο Θεός να ευλογεί τα έθνη του κόσμου» κατέληξε.


σχετικα αρθρα