current views are: 6

1 Οκτωβρίου 2018
Δημοσίευση06:19

Ισπανία: Σχεδόν 700 μετανάστες διασώθηκαν το Σαββατοκύριακο

Επτά “παιδιά ή βρέφη” βρίσκονταν ανάμεσά τους.

Δημοσίευση 06:19’

Επτά “παιδιά ή βρέφη” βρίσκονταν ανάμεσά τους.

Η ισπανική ακτοφυλακή διέσωσε 675 μετανάστες κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ του Μαρόκου και της Ισπανίας — της βασικής, πλέον, πύλης εισόδου των παράτυπων μεταναστών στην Ευρωπαϊκή Ένωση — δήλωσε εκπρόσωπός της στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Μετά τη διάσωση 405 μεταναστών το Σάββατο, άλλοι 270 διασώθηκαν την Κυριακή μετά τον εντοπισμό τους πάνω σε επτά βάρκες, εξήγησε ο εκπρόσωπος αργά χθες βράδυ.

Επτά “παιδιά ή βρέφη” βρίσκονταν ανάμεσα στους μετανάστες, οι μισοί από τους οποίους προέρχονται από την υποσαχάρια Αφρική και οι υπόλοιποι από το Μάγρεμπ, διευκρίνισε ο ίδιος.

Οι ναυαγοσώστες δεν ενημερώθηκαν για μετανάστες που αγνοούνται ή έχουν κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας.

Η Ισπανία μετατράπηκε φέτος στη βασική πύλη εισόδου των παράτυπων μεταναστών στην Ευρώπη, αφού η Ιταλία ουσιαστικά έκλεισε τα λιμάνια και τα σύνορά της με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών και επικεφαλής της ιταλικής ακροδεξιάς, του Ματέο Σαλβίνι.

Πάνω από 40.000 μετανάστες έχουν φθάσει στην Ισπανία από την αρχή της χρονιάς, εξ αυτών περίπου 35.000 διά της θαλάσσιας οδού και 5.000 διά της χερσαίας οδού, δηλαδή μπαίνοντας στους ισπανικούς θύλακες Θέουτα και Μελίγια από το Μαρόκο, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί χονδρικά στο 40% των αφίξεων στην Ευρώπη, οι οποίες ανέρχονται μέχρι στιγμής φέτος σε σχεδόν 100.000.

Πάνω από 1.700 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους ή κηρύχθηκαν αγνοούμενοι στη Μεσόγειο από την αρχή της χρονιάς, εκ των οποίων 362 έπειτα από ναυάγια ή ατυχήματα στα ανοικτά των ισπανικών ακτών, κατά τα στοιχεία του ΔΟΜ.

Πηγή: ΑΠΕ


σχετικα αρθρα