ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανός ΥΠΕΞ: Το Κυπριακό μπορεί να λυθεί, καλύτερη λύση η ομοσπονδία

Δημοσίευση 1 Οκτωβρίου 2018, 18:48 / Ανανεώθηκε 4 Οκτωβρίου 2018, 17:11
Βρετανός ΥΠΕΞ: Το Κυπριακό μπορεί να λυθεί, καλύτερη λύση η ομοσπονδία
Facebook Twitter Whatsapp

«Υπάρχει μια ομοσπονδιακή δομή που θα είναι καλύτερη λύση για όλους όσοι ζουν στην Κύπρο», υπογράμμισε

Την άποψη πως το Κυπριακό είναι μεν ένα ζήτημα που υφίσταται εδώ και πολύ καιρό αλλά δεν είναι αδύνατο να λυθεί εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Τζέρεμι Χαντ μιλώντας σε εκδήλωση στο περιθώριο του συνεδρίου του Συντηρητικού Κόμματος στο Μπέρμιγχαμ.

Κατά την παρουσία του στην καθιερωμένη ετήσια εκδήλωση της οργάνωσης «Συντηρητικοί Φίλοι της Κύπρου» το βράδυ της Κυριακής, πρώτης ημέρας του κομματικού συνεδρίου, ο κ. Χαντ επανέλαβε τη βρετανική στήριξη στο ομοσπονδιακό μοντέλο λύσης και δήλωσε «απολύτως αποφασισμένος» να γίνει η δουλειά που απαιτείται ώστε η λύση να επιτευχθεί.

Ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας τόνισε πως η χώρα του «έχει πολύ μεγάλη ευθύνη ως χώρα με θαυμάσιους ιστορικούς δεσμούς με την Κύπρο να κάνει ό,τι μπορεί για να διευκολύνει μία λύση σε αυτό το πολύχρονο ζήτημα, το οποίο ωστόσο εν τέλει δεν είναι αδύνατο να λυθεί».

Υποστήριξε ακόμα πως «πρέπει να πάμε με αισιοδοξία και αποφασιστικότητα και να πούμε ότι το στάτους κβο δεν είναι αποδεκτό» και ότι υπάρχει πολιτική λύση. «Υπάρχει μια ομοσπονδιακή δομή που θα είναι καλύτερη λύση για όλους όσοι ζουν στην Κύπρο», υπογράμμισε.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην «πολύ καλή» συνάντηση που είχε στη Βιέννη με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη, καθώς και στις συναντήσεις στη Νέα Υόρκη με τους ομολόγους του από Ελλάδα και Τουρκία.

«Υπάρχει πολύ κοινό έδαφος για να προχωρήσουμε», εκτίμησε ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών, προσθέτοντας πάντως ότι υπάρχει πάντα η δύσκολη πρόκληση της ισορροπίας μεταξύ των συμφερόντων της Κύπρου και των εθνικών συμφερόντων κάποιων εκ των εμπλεκομένων χωρών. «Πρέπει να βρούμε έδαφος να πλοηγηθούμε μεταξύ αυτών, αλλά μπορούμε να το βρούμε», είπε.

Σχολίασε ότι όπως και στις διαπραγματεύσεις για το Brexit έτσι και για το Κυπριακό πρέπει να επιδειχθεί «αυτοπεποίθηση, αισιοδοξία και αποφασιστικότητα». Πρόσθεσε ότι η λύση δεν επιτεύχθηκε μεν στο Κραν Μοντανά, αλλά δεν απείχε πολύ. «Υπάρχει περισσότερη δουλειά να γίνει και είμαστε απολύτως αποφασισμένοι να την κάνουμε», συμπλήρωσε.