Η αστυνομία κατηγόρησε σήμερα τη διεθνή δύναμη του ΝΑΤΟ ότι σκότωσε έξι Αφγανούς αμάχους και τρεις στρατιώτες σε βομβαρδισμό που είχε στόχο Ταλιμπάν στο ανατολικό Αφγανιστάν.
Η πρόκληση θυμάτων μεταξύ των αμάχων από επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ, η οποία είναι σχετικά συχνή, αποτελεί ευαίσθητο θέμα στο Αφγανιστάν, όπου η δεκάχρονη ξένη στρατιωτική παρουσία τροφοδοτεί τα αντιδυτικά αισθήματα.

"Τέσσερις Ταλιμπάν σκοτώθηκαν μαζί με τρεις στρατιώτες του αφγανικού στρατού και έξι μέλη της ίδιας οικογένειας", που ήταν απλοί κάτοικοι της περιοχής που βομβαρδίστηκε, δήλωσε ο Γούλαμ Σάκχι Ρογκ Λεουάνι, επικεφαλής της αστυνομίας της επαρχίας Λογκάρ, ακριβώς νότια της Καμπούλ, όπου έγινε η επίθεση καταδιωκτικών της Διεθνούς Δύναμης του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν (ISAF).

Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι η αεροπορική επιδρομή είχε στόχο έναν ντόπιο επικεφαλής των Ταλιμπάν που είναι γνωστός με το όνομα Κάρι Χιτζράν, ο οποίος σκοτώθηκε από την επίθεση αυτή. Ένας ντόπιος εκπαιδευτικός παρείχε καταφύγιο στον επικεφαλής των Ταλιμπάν στο σπίτι του την ώρα που έγινε η αεροπορική επιδρομή, δήλωσε επίσης ο Ράχιμ Αμίν, επικεφαλής της διοίκησης της περιοχής Μπαράκι Μπαράκ, όπου έγινε ο βομβαρδισμός.

Εκπρόσωπος της ISAF δήλωσε ότι πολλοί Ταλιμπάν σκοτώθηκαν από την επίθεση, αλλά δεν ήταν σε θέση να διευκρινίσει αν υπάρχουν άμαχοι μεταξύ των θυμάτων. Πρόσθεσε ότι η δύναμη θα ερευνήσει το θέμα.