current views are: 4

2 Οκτωβρίου 2018
Δημοσίευση19:49

Η ΠΓΔΜ σε διασταυρούμενα πυρά καθώς η Μόσχα απειλεί με βέτο για τις Πρέσπες

Πιέσεις από Ρωσία, ΕΕ και ΝΑΤΟ

Δημοσίευση 19:49’

Πιέσεις από Ρωσία, ΕΕ και ΝΑΤΟ

Δύο ημέρες μετά το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ για τη Συμφωνία των Πρεσπών, η Μόσχα χαρακτηρίζει «άκυρο» το αποτέλεσμα και απειλεί να ασκήσει βέτο στη συμφωνία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενώ ΕΕ και ΝΑΤΟ επιμένουν ότι η εκλογική διαδικασία είχε συβουλευτικό χαρακτήρα, και προειδοποιούν ότι οι αποφάσεις των Σκοπίων θα καθορίσουν την τύχη της χώρας για πολλές γενιές.

Τελευταία εξέλιξη ήταν η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο σημειώνει ότι, με βάση τη χαμηλή προσέλευση στο δημοψήφισμα, γίνεται εμφανές πως οι ψηφοφόροι επέλεξαν να μποϊκοτάρουν τη συμφωνία που «επιβλήθηκε από την Αθήνα και τα Σκόπια, με προεξάρχοντες τους πολιτικούς από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ που ευθέως συμμετείχαν στην εκστρατεία προπαγάνδας, παρεμβαίνοντας ευθέως στην Βαλκανική χώρα».

«Παρά το γεγονός ότι τα δύο τρίτα των “Μακεδόνων” δεν υποστήριξαν τη συμφωνία των Πρεσπών, τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος καλωσορίστηκαν από την ΕΕ, το ΝΑΤΟ και την Ουάσιγκτον. Καταγράφηκε η φιλοδοξία να τραβηχτούν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ παρά την αντίθετη γνώμη των “Μακεδόνων”», σημειώνει η Μόσχα.

Καλεί για εξεύρεση λύσης «χωρίς εξωτερικές πιέσεις» και υπονοεί ότι θα φέρει το θέμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας, όπου θα μπορούσε να ασκήσει βέτο.

Διαβάστε αναλυτικά: ►Συμφωνία Πρεσπών: H Ρωσία απειλεί με βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Η «παρέλαση» ξένων αξιωματούχων από τα Σκόπια πριν το δημοψήφισμα (επίσκεψη Μέρκελ, Ματίς κ.α.) δεν απέδωσε καρπούς ωστόσο ο Δυτικός παράγοντας επανέρχεται δριμύτερος ασκώντας νέες πιέσεις προτάσσοντας το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και παραβλέποντας τη χαμηλή συμμετοχή.

«Στο χθεσινό συμβουλευτικό δημοψήφισμα, η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων υποστήριξε αυτήν την πορεία (σ.σ. για ένταξη ως ισότιμο μέλος σε ΝΑΤΟ και ΕΕ). Τώρα είναι στα χέρια των πολιτικών στα Σκόπια να αποφασίσουν για τη μελλοντική πορεία. Οι αποφάσεις που λαμβάνουν τις επόμενες μέρες και εβδομάδες θα καθορίσουν την τύχη της χώρας τους και του λαού τους για πολλές επόμενες γενιές. Τους ενθαρρύνουμε να εκμεταλλευτούν αυτή την ιστορική ευκαιρία», σημειώνεται σε κοινή δήλωση του Ντόναλντ Τουσκ και του Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Η συμφωνία για το θέμα της ονομασίας μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων δημιούργησε μια ιστορική ευκαιρία για τη χώρα να ενταχθεί στη διατλαντική και την ευρωπαϊκή κοινότητα ως ισότιμο μέλος. Αυτό θα αλλάξει τη ζωή του λαού της χώρας και της ζωής των παιδιών προς το καλύτερο», προσθέτει η ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Είναι άξιο αναφοράς το γεγονός πως δύο επικεφαλής διεθνών θεσμών επέλεξαν να προχωρήσουν σε μία τέτοια δήλωση η οποία περιέχει μηνύματα προς το VMRO που ως γνωστόν αντιτίθεται στη συμφωνία των Πρεσπών:  «Τώρα είναι στα χέρια των πολιτικών στα Σκόπια να αποφασίσουν για τη μελλοντική πορεία. Οι αποφάσεις που λαμβάνουν τις επόμενες μέρες και εβδομάδες θα καθορίσουν την τύχη της χώρας τους και του λαού τους για πολλές επόμενες γενιές», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Στο ίδιο πνεύμα ο Μάθιου Νίμιτς έστειλε μήνυμα πως «είναι θέμα της πολιτικής ηγεσίας τώρα να ληφθούν υπόψη τα συμβουλευτικά αποτελέσματα του δημοψηφίσματος, να συζητηθεί το θέμα και να διαβιβαστεί στο Κοινοβούλιο».

«Η δική μου αντίδραση είναι ότι πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή στους ανθρώπους που ψήφισαν και που ψήφισαν «ναι». Το 90% των ψηφοφόρων ψήφισαν ναι», ανέφερε.

Κάλεσμα προς τις πολιτικές δυνάμεις της ΠΓΔΜ να προχωρήσουν στην «εφαρμογή του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος»  απηύθυνε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

«Ο γ.γ. λαμβάνει υπόψη το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 30ης Σεπτεμβρίου στην ΠΓΔΜ. Το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία όσων ψήφισαν υποστήριξαν τη συμφωνία των Πρεσπών είναι σημαντικό» ανέφερε ο εκπρόσωπος του Γκουτέρες.

Κοινή συνισταμένη όλων των παρεμβάσεων είναι η άποψη πως η απόφαση για αλλαγή ονόματος και αποδοχή της συμφωνίας των Πρεσπών αφορά πολλές μελλοντικές γενιές των Σκοπίων.

Προβληματισμός υπάρχει και στο Βερολίνο αφού το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ή για την ακρίβεια η χαμηλή συμμετοχή μόνο απογοήτευση προκαλεί.

Ενδεικτικό είναι πως έπρεπε να φτάσουμε στο μεσημέρι της Δευτέρας για να τοποθετηθεί η γερμανική κυβέρνηση αναφορικά με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην πΓΔΜ.

Μιλώντας στη Deutsche Welle ο βουλευτής των Χριστιανοδημοκρατών Τόρστεν Φράι χαρακτηρίζει το αποτέλεσμα «αφυπνιστικό».

Για την ώρα ο Πρόεδρος των Σκοπίων Γκιόργκι Ιβάνοφ, που προέρχεται από το VMRO, δεν δείχνει να ενδίδει στις πιέσεις.

Σε διάγγελμα του χαιρέτισε την επιλογή, όπως είπε, της μεγάλης πλειοψηφίας των ψηφοφόρων της χώρας να απέχει από το χθεσινό δημοψήφισμα επί της συμφωνίας για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας και εκτίμησε ότι αυτό απέτυχε.

«H πραγματικότητα είναι πως το χθεσινό δημοψήφισμα απέτυχε και αυτοί που ισχυρίζονται το αντίθετο ας μην προσπαθήσουν να παραποιήσουν την πραγματικότητα» πρόσθεσε.

«Στο χθεσινό δημοψήφισμα, ο λαός απέρριψε τη Συμφωνία των Πρεσπών και εξέφρασε τη διαφωνία του με βιαστικές και επιζήμιες αποφάσεις,που εγκρίθηκαν χωρίς προηγουμένως να έχει επιτευχθεί εθνική συναίνεση. Η σιωπηρή πλειοψηφία ήταν αυτή που αποφάσισε. Το μποϊκοτάζ είναι η φωνή εκείνων που είναι υποτιμημένοι και δεν ακούγονται» ανέφερε ακόμη.

Μάλιστα, κάλεσε τον Ζόραν Ζάεφ να αναλάβει τις ευθύνες του για το «αποτυχημένο δημοψήφισμα».

Πλειοψηφία 2/3 ή πρόωρες εκλογές

Αν η προσπάθεια για επίτευξη πλειοψηφίας 2/3 στη Βουλή για να περάσουν οι συνταγματικές αλλαγές αποτύχει τότε τα Σκόπια θα πάνε σε πρόωρες εκλογές αναζητώντας δεύτερη ευκαιρία.

Αυτό τόνισε η Ραντμιλα Σεκερίνσκα μιλώντας αποκλειστικά στον Παύλο Τσίμα και την τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Η αντιπρόεδρος της γείτονος και υπουργός Άμυνας της χώρας τόνισε: «Ο πρωθυπουργός εχθές ανέφερε πως κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας, μέσα σε δέκα ημέρες το πολύ, θα μιλήσουμε στα μέλη του Κοινοβουλίου, θα μιλήσουμε με τα πολιτικά κόμματα και θα δούμε αν υπάρχουν ρεαλιστικές προοπτικές για να αποσπάσουμε πλειοψηφία δύο τρίτων. Αν αυτό ισχύει δεν θα χάσουμε χρόνο γιατί λαμβάνουμε υπόψη το χρονοδιάγραμμα της συμφωνίας που είναι στενό. (…) Αν η προσπάθεια αυτή αποτύχει και οι βουλευτές δεν δουν το μήνυμα που έστειλαν 600.000 ψηφοφόροι θα καταφύγουμε στη δημοκρατική εναλλακτική επιλογή, τις πρόωρες εκλογές».

Σε ερώτηση γιατί η κυβέρνηση Ζάεφ προεξοφλεί πως στην επόμενη Βουλή θα έχει την απαραίτητη πλειοψηφία εξήγησε: «Οι άνθρωποι που ψήφισαν για ένταξη στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ και υπέρ της συμφωνίας δεν είναι μόνο υποστηρικτές μας, θέλουν όμως να δουν κάποια προοπτική για τη χώρα και αυτό που βλέπουν αυτές της ημέρες είναι ότι παρά αυτό το ισχυρό «ναι» η αντιπολίτευση ίσως προσπαθήσει να μπλοκάρει την ευκαιρία. Αν συμβεί αυτό όντως πιστεύω ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι θα προσπαθήσουν να πάρουν αυτή τη δεύτερη ευκαιρία για να ξαναστείλουν το μήνυμα δημιουργώντας μία πλειοψηφία που θα είναι πιθανότερο να προχωρήσει μπροστά. Δεν υπάρχουν σίγουρα στοιχήματα στην πολιτική αλλά πρέπει να διατηρήσουμε τη διαδικασία σε πρόοδο και να δείξουμε στο λαό ότι είναι η επιλογή τους και η ψήφος τους που αποφασίζει για το μέλλον».


σχετικα αρθρα