current views are: 8

2 Οκτωβρίου 2018
Δημοσίευση04:36

Ο Fitch υποβάθμισε 20 τράπεζες της Τουρκίας

Σε «ΒΒ-» από «ΒΒ».

Δημοσίευση 04:36’

Σε «ΒΒ-» από «ΒΒ».

Ο οίκος αξιολόγησης Fitch προχώρησε στην υποβάθμιση της αξιολόγησης 20 τουρκικών τραπεζών σε «ΒΒ-» από «ΒΒ», κλιμακώνοντας τις πιέσεις προς το χρηματοπιστωτικό σύστημα της γειτονικής χώρας.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, η ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων, η κεφαλαιοποίηση, η ρευστότητα αλλά και το χρηματοδοτικό προφίλ των τουρκικών τραπεζών είναι πιο πιθανό από ποτέ να βρεθούν υπό πίεση.

Ο κύριος λόγος συνίσταται στην περαιτέρω υποτίμηση της τουρκικής λίρας, σε σχέση με την προηγούμενη επικαιροποίηση της αξιολόγησης των επίμαχων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων (20 Ιουλίου), αλλά και στην αύξηση των επιτοκίων κατά 625 μονάδες βάσης στις 13 Σεπτεμβρίου.

Σημαίνοντα ρόλο διαδραματίζει και η εξασθένιση των αναπτυξιακών προοπτικών, καθώς για το 2018 αναμένεται αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,8% και για το 2019 κατά μόλις 1,2%.

Σύμφωνα με τον Fitch, οι βραχυπρόθεσμες πιέσεις στην αξιολόγηση των τραπεζών έχουν αμβλυνθεί το τελευταίο διάστημα, χάρη στην ορθόδοξη νομισματική πολιτική της κεντρικής τράπεζας, αλλά και στη σταθεροποίηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας της λίρας.

Ο κίνδυνος τόσο της επιδείνωσης των δημοσιονομικών μεγεθών της Άγκυρας, όσο και μιας πιθανής κρατικής παρέμβασης στο τραπεζικό σύστημα, παραμένει υψηλός, γεγονός το οποίο διατηρεί σε αμείωτη ένταση τις ανησυχίες 

Ο Fitch σημειώνει ότι η πιθανότητα μιας τραπεζικής στάσης πληρωμών πλέον, είναι υψηλότερη σε σχέση με την πιθανότητα μιας στάσης πληρωμών εκ μέρους του τουρκικού δημοσίου.

 


σχετικα αρθρα