Στον επόμενο γύρο του διαλόγου μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας θα τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων, εκτός από το θέμα των τελωνειακών σφραγίδων και το ζήτημα της λειτουργίας των δύο διαβάσεων στο βόρειο Κόσοβο, στα διοικητικά σύνορα με τη Σερβία, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Κόχα Ντιτόρε» της Πρίστινας.
Οι δύο πλευρές πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία για τις διαβάσεις και να καθορίσουν ποιος θα έχει την ευθύνη της ασφάλειας στα συγκεκριμένα σημεία ελέγχου, τονίζεται στο δημοσίευμα, στο οποίο αναφέρεται ότι εκπρόσωποι δυτικών χωρών συμφώνησαν ότι δεν θα περιμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα και σε περίπτωση που δεν υπάρξει αποτέλεσμα, οι δύο πλευρές θα βρεθούν αντιμέτωπες με τις συνέπειες.

Τα γεγονότα που ακολούθησαν μετά τον προηγούμενο γύρο διαλόγου, προκάλεσαν την αντίδραση των μεγάλων δυνάμεων, οι οποίες ζητούν συγκεκριμένες λύσεις από τις δύο πλευρές, αναφέρεται στο δημοσίευμα.

«Υπάρχει κίνδυνος, η όλη διαδικασία να αποτύχει», είπε αξιωματούχος της διεθνούς κοινότητας, που δεν κατονομάζεται στο δημοσίευμα και πρόσθεσε ότι στο Βελιγράδι απεστάλη με σαφήνεια το μήνυμα ότι πρέπει να τηρήσει εποικοδομητικό ρόλο στο διάλογο, να αποδεχθεί τις σφραγίδες και να καταργήσει τις παράλληλες δομές στο βόρειο τμήμα του Κοσόβου, αν επιθυμεί να λάβει καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ χώρας το φθινόπωρο.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το μήνυμα διατύπωσε στο Βελιγράδι η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, αλλά αυτή δεν είναι η θέση μόνο της Γερμανίας, αλλά και άλλων μεγάλων ευρωπαϊκών δυνάμεων.

Ο διαμεσολαβητής της ΕΕ στις συνομιλίες Βελιγραδίου-Πρίστινας Ρόμπερτ Κούπερ δεν έχει ακόμη ολοκληρώσει τις διακοπές του και δεν έχει επιστρέψει στις Βρυξέλλες.

Όμως, στη διάρκεια του καλοκαιριού, επισκέφθηκε την Πρίστινα και το Βελιγράδι και ήταν σε συνεχή επαφή με τους επικεφαλής των δύο αντιπροσωπειών, Εντίτα Ταχίρι και Μπόρισλαβ Στεφάνοβιτς.

Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της κυβέρνησης διεμήνυσε ότι για τους θεσμούς του Κοσόβου η διαφύλαξη της τάξης και η τήρηση των νόμων ήταν και παραμένει κύρια προτεραιότητα και ότι είναι σε ισχύ η απόφαση για αυξημένα επίπεδα ασφάλειας.

Ο κ. Θάτσι είπε ότι τα όργανα ασφάλειας λαμβάνουν τα ίδια τις αποφάσεις και μπορούν να αναλαμβάνουν δράσεις σε οποιοδήποτε τμήμα του Κοσόβου.